STENOGRAMELE ROMGAZ. Vosganian și Videanu, acuzați că au ignorat notele SRI și au dezinformat Guvernul ca să îl ajute pe Niculae

STENOGRAMELE ROMGAZ. Vosganian și Videanu, acuzați că au ignorat notele SRI și au dezinformat Guvernul ca să îl ajute pe Niculae
Publicat: 03/09/2013, 20:52
Actualizat: 05/07/2016, 19:19

Actualul ministru al Economiei, Varujan Vosganian (PNL), și fostul titular al portofoliului, Adriean Videanu (PDL), cercetați de DIICOT pentru subminarea economiei naționale, au ignorat în totalitate informările și sesizările primite de la SRI, au acționat premeditat pentru sprijinirea grupului infracțional din jurul omului de afaceri Ioan Niculae și au prezentat în Guvern o situație eronată pentru ca Executivul să își asume o serie de acte normative, susțin procurorii în referatul transmis Senatului și Președinției și obținut de gândul.

Dosarul preliminar are 15 volume și așteaptă aprobarea Senatului și respectiv a președintelui Traian Băsescu pentru a fi continuat.

UPDATE: Președintele Traian Băsescu a confirmat că a primit cererea procurorilor DIICOT în cazul lui Adriean Videanu, arătând că nu a luat încă o decizie. „Cu certitudine, după ce mă uit pe documente, voi lua o decizie”, a spus țeful statului. În ceea ce îl privește pe Varujan Vosganian, Băsescu a evitat să anticipeze suspendarea acestuia din Guvern, până la avizul Senatului pentru care nu s-a stability încă un calendar. „Să așteptăm să vedem decizia Senatului, nu vreau să prejudec o decizie a Senatului”, a adăugat el.

Pentru a justifica cererea avizului pentru începerea urmăririi penale în cazul celor doi miniștri, DIICOT explică cum l-au ajutat Vosganian și Videanu pe Niculae mai întâi să devină unul din „băieții deștepți”ai gazelor naturale. Mai întâi acestuia i s-au acordat, prin ANRE, licențe prin care compania sa, Interagro SA, devenea nu consumator, ci furnizor de gaze naturale pentru mai multe combinate chimice. Gazele de la Romgaz au ajuns la Interagro cu subvenții importante nelegale, după cum susțin procurorii, sub pretextul că în felul acesta este ajutată agriculotura, beneficiarul final al îngrășămintelor.

Efectul deciziilor celor doi miniștri a fost însă, în accepțiunea DIICOT, doar periclitarea stocurilor de gaze pentru iarnă care ar fi trebuit să asigure consumatorii interni în situația unor temperaturi foarte scăzute sau a unei crize externe și utilizarea Romgaz în interesul privat al SC INTERAGRO SA.

Favorizarea lui Niculae nu era o necunoscută în Guvern, unul dintre secretarii de stat din Ministerul Economiei fiind interceptat în dosar într-o convorbire cu președinte CA al Romgaz, Ioana Apan, în care îi spune acesteia că „îi facem curul mare lui Ioan Niculae … cam asta e situația”.

Vosganian și Videanu au trecut peste „atenționările” SRI

Procurorii susțin că au „Indicii temeinice” pentru comiterea de către Varujan Vosganian și Adriean Videanu a infracțiunilor de complot și subminare a economiei naționale și solicită urmărirea penală „pentru stabilirea concretă a situației de fapt”.

„Cei doi ministri au ignorant în totalitate informările și sesizările primite de la SRI în intervalul 2007-2010 prin care se atenționa asupra riscurilor majore rezultate prin alocarea și menținerea facilităților acordate SC INTERAGRO”, se arată în referatul DIICOT.

În aceste condiții, având în vedere informările periodice ale SRI pe această temă ajunse în compartimentul pentru Informații Clasificate de la minister și întotdeauna la ministru, Videanu și Vosganian „nu numai că nu pot invoca necunoașterea situației de fapt, dar rezultă fără dubiu faptul că au acționat în cunoștință de cauză și premeditat pentru sprijinirea grupului infracțional, deși trebuia de îndată, în virtutea atribuțiilor conferite de legislația în materie, să intervină pentru stoparea demersurilor efectuate vădit în defavoarea SNGN ROMGAZ și pentru înlăturarea oricărui pericol pentru sistemul energetic national în general și pe segmentul gazelor natural în special”.

Mai mult, arată procurorii, ambii miniștri, Vosganian din 2006 până în 2008, iar videanu ulterior, până în 2010, ar fi prezentat membrilor Guvernului „o situație eronată” care a dus la emiterea ordonanței care l-a favorizat pe Niculae. „Demersurile grupului infracțional au atins apogeul prin emiterea OUG 54/2009 , aprobată ulterior prin legea 332/2009, membrilor Guvernului României prezentându-li-se o situație eronată în sensul că prin acest act normativ era ajutată industria chimică, implicit agricultura românească, când în realitate acesta viza favorizarea intereselor private ale INTERAGO„, se arată în documentul citat.

La baza aprobării ordonanței a stat o notă de fundamentare „elaborată sub girul ministrului Adriean Videanu”, de Tudor Șerban, Ioana Apan, Marcel Adrian Piteiu și Alpar Kramer, precum și de vicepreședintele ANRE, Eugen Georgescu.

În ceea ce îl privește pe fostul și actualul ministru liberal Varujan Vosganian, acesta este acuzat că în perioada decembrie 2006 – decembrie 2008, „a aprobat, semnat și susținut în Guvern un număr de 6 ordine, în scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infracțional constituit de către învinuitul Ioan Niculae și a utilizat Romgaz în interesul privat al SC INTERAGRO SA”. În cazul său, în referatul ajuns astăzi la Senat și semnat de procurorul general Tiberiu Nițu se arată că „există suspiciunea rezonabilă de cooptare a sa în grupul infracțional”.

Stenograme. „Îi facem curul mare lui Ioan Niculae”. Cum a fost presat șeful Romgaz de Videanu

În 2009, fostul secretar de stat de la Ministerul Economiei, Tudor Șerban, îi acuza pe șefa Consiliului de Administrație a Romgaz, Ioana Apan, și pe fostul director al Romgaz, că prin aceste facilități la prețul de la gaze îi făceau „curul mare lui Ioan Niculae” și că situația bate la ochi. Iată stenogramele prezentate de DIICOT în referatul trimis la Parlament:

27.11.2009, ora 11.08:

ȘERBAN TUDOR: Treburile sunt încurcate… că pe o parte lucrăm la niște chestii să le facem fundul mare la unii și pe partea ailaltă nu avem soluții pentru noi. Deci vreau să îți spun că începând de luni, doamna Duică nu mai are gaze la Elcen București, intră în faliment… o împinge să ia gaze din export… ca să facem curul mare lui Ioan Niculae… cam asta e situația.

APAN IOANA: Domnule ministru, eu sunt în ședință la Romgaz… da, doamna Duică e de apreciat cum își apără poziția, dar și ce datorii are la Romgaz, mă doare capul să vă spun… ( aceste datorii erau cu mult mai mici decât cele ale SC INTERAGRO SA- n.n.);

ȘERBAN TUDOR: Păi datoriile le-a făcut că totdeauna a avut condiții din astea… dar nu mi se pare normal să-mi bag în faliment societățile mele de stat, să facem economia privată înfloritoare, să exporte afară, da? Inclusiv Romgazul, din luna iunie, să-ți spună Piteiu, intră în faliment, intră pe minus…;

APAN IOANA: Da, de la anul, da…;

ȘERBAN TUDOR: Deocamdată, de aici, de la stat luăm banii, tată, nu de la Ioan Niculae…

27.11.2009, ora 11:

Șerban Tudor: Trebuie să ne protejăm și noi, că ai făcut Interagro, l-ai pus în primii o sută pe locul 5;
Piteiu Marcel Adrian: Eu l-am pus?

Șerban Tudor: I-ai făcut curul mare, tu, toată lumea știe că tu ești;

Piteiu Marcel Adrian: Vedeți că-i acolo pe palier acela;

Șerban Tudor: Nu-i aici acum… păi, acum face pe fata mare, știi… ochiu peste cap, ca și când nu știe cine a lucrat, dar s-a lucrat cu bună știință, nu întâmplător;

23.12.2009, ora 9.32:

Șerban Tudor: Am luat azi dimineață o bătaie cu discounturile tale, că am dat drumul la două hârtii către cei care cereau discounturi și le-am spus că nu mai am bani de discounturi… Și m-am trezit că nu înțeleg politica guvernului, că toată lumea face eforturi să scoată România din criză… asta nu-i politică… trag de tine și de mine…;

Piteiu Marcel Adrian: Da, asta nu e politica guvernului;

Șerban Tudor: Nu știu a cui este, dar este foarte urât…;

Piteiu Marcel Adrian: I-am spus și ieri ministrului că mă bagă în faliment…;

Șerban Tudor: I-am spus și eu, dar mi-a spus că nu vă bagă în niciun căcat, că ce ai putut până acum și acum nu mai poți?!…

28.12.2011, ora 16.48:

Piteiu Marcel Adrian: …Îmi zicea: lasă bă, că toate merg, îmi zicea Adriean, îmi ziceau toți. Nu-i nicio problemă, mă, îs chestii comerciale. Dați-i drumul înainte. Și uite unde am ajuns…;

Staicu Florin: știu, eu știu toată povestea. Unii fac șmecheriile și alții trag.

O altă convorbire telefonică, dintre Adriean Videanu și directoarea din ministerul Economiei Ioana Apan, numită șefă a CA al Romgaz, arată că fostul ministru al Economiei încerca să dea o aparență de protecție socială a locurilor de muncă acestor măsuri de reduceri de preț pentru Interagro.

9.06.2009, ora 11.15:

ADRIEAN VIDEANU: Ioana.
IOANA APAN: Da.
ADRIEAN VIDEANU: Voi n-ați făcut modificările alea în preambul, că se referă la modul general pentru toți și nu numai pentru chimie și… ?
IOANA APAN: Cum să nu?
ADRIEAN VIDEANU: La domnul Prim Ministru a ajuns aia, numai pentru chimie și siderurgie, atât.
IOANA APAN: Vai de capul meu! Acum vorbesc cu RADU ADRIAN, dar noi am făcut-o! Imediat, acuma, ajunge imediat!
ADRIEAN VIDEANU: Și a doua: inserați următoarea chestie într-un alineat doi: prin ordinul comun cutare se va avea în vedere păstrarea locurilor, găsiți o formulă, ceva de genul ăsta.
IOANA APAN: Să apară și ordinul comun, da?
ADRIEAN VIDEANU: Exact, da.
IOANA APAN: Am înțeles.
ADRIEAN VIDEANU: Prin ordinul comun, prevăzut la articolul cutare, cutare, cutare, se vor prevedea măsuri pentru protecția locurilor de muncă, o chestie ceva de genul ăsta.
IOANA APAN: Gata șefu, imediat da.
ADRIEAN VIDEANU: Te rog eu mult de tot, te ocupi personal să ajungă la cabinet la Primul Ministru.
IOANA APAN: Da, șefu, acum.

Procurorii mai arată că ministrul Adriean Videanu l-a presat pe directorul Romgaz, Marcel Piteiu, să furnizeze gaze la preț preferențial către Interagro, chiar dacă acesta i-a avertizat pe mai mulți oficiali, inclusiv pe Videanu, că asta înseamnă să ia gaz din rezerva de siguranță pentru populație.

Convorbire între Piteiu, șeful Romgaz, și Muntean, șeful Transgaz:

MUNTEAN NICOLAE FLORIN: Ce faci domn director?
PITEIU MARCEL ADRIAN: Stau și… domn director.
MUNTEAN NICOLAE FLORIN: În continuare?
PITEIU MARCEL ADRIAN: Da, la 9 jumătate mă duc iar.
MUNTEAN NICOLAE FLORIN: Aha, deci a fost, ești în etape?
………………..
PITEIU MARCEL ADRIAN: Nu știu… foarte… nu, nu-s chestii foarte serioase mă… nu, nu, modul în care se pune problema e foarte deranjant. Că nu-i vorba de curaj, îi vorba că am ajuns într-o situație… care nu se poarte face nimic! Orice ar fi nu, nu știu, și obligațiile până la urmă nu-s a mele, că-s ale altcuiva care nu vrea să-și asume nicio răspundere.
MUNTEAN NICOLAE FLORIN: Bineînțeles că nu ne permitem să facem prostii de-astea.
PITEIU MARCEL ADRIAN: Deci eu nu. Mă MUNTEAN, eu am un copil la facultate, mă.
………………….
PITEIU MARCEL ADRIAN: Eu am vrut să viu azi, dar a început să urle, să strige… bă i-am zis tu poți să strigi la cine vrei dar nu la mine… nu mai tot ăsta… îți arăt acte scrise semnate de tine, semnate de ăia, niște contracte… trebuie respectate termene, nu le-o respectat, nu am ce-i face.

Convorbire Videanu-Piteiu, în care ministrul îl presează pe șeful Romgaz să facă ce i se cere:

PITEIU MARCEL ADRIAN: Alo.
ADRIEAN VIDEANU: Neața!
PITEIU MARCEL ADRIAN: No venit nimeni ieri.
ADRIEAN VIDEANU: Ți-l trimit un pic pe MARIUS să stai de vorbă cu el acolo?
PITEIU MARCEL ADRIAN: Când?
ADRIEAN VIDEANU: Când zici tu.
PITEIU MARCEL ADRIAN: Da din punctul meu de vedere-i reglată treaba acolo. El, el are niște probleme.
ADRIEAN VIDEANU: Păi nu. Să mai stai de vorbă cu el. Stați mai pe îndelete.
PITEIU MARCEL ADRIAN: Da vin eu la București săptămâna ce vine când ne întâlnim cu MARIANA GHEORGHE. Am făcut o analiză.
ADRIEAN VIDEANU: Da.
PITEIU MARCEL ADRIAN: Sub nicio formă nu mai putem da discoutul de 40 USD sau mărim prețul, altfel nu mai facem investițiile.
ADRIEAN VIDEANU: Vii și….
PITEIU MARCEL ADRIAN: Suntem aproape peste costuri cu dacă mergem tot anul. Nici nu l-am prins pentru la anul în buget.
ADRIEAN VIDEANU: Ok.
PITEIU MARCEL ADRIAN: Ar fi un dezastru.
ADRIEAN VIDEANU: Vii și stăm de vorbă.

Niculae, singurul câștigător dovedit al afacerii

Faptul că de pe urma ordonanței au avut de câștigat doar Niculae și compania sa este argumentat de procurori care aduc în sprijinul acestei teze mai multe date concrete. „Romgaz a livrat în această manieră către INTERAGRO gaze din producția proprie în valoare de circa 1.500.000.000 de lei, circa 500.000.000 de dolari, din care circa 270.000.000 de lei, respectiv 92.000.000 de dolari reprezintă valoarea reducerilor acordate nelegal”, arată procurorii.

Din același referat rezultă că impozitul pe profit datorat la bugetul de stat (diminuat ca urmare a reducerilor nelegal acordate) de către Romgaz, aferent veniturilor diminuate cu cuantumul reducerilor comerciale acordate către SC Interagro este de circa 43.000.000 de lei (aproximativ 15.000.000 de dolari), iar TVA este de circa 54.000.000 de lei (aproximativ 19.000.000 de euro).

Reducerile acordate nelegal Interagro reprezintă 51% din totalul de circa 500.000.000 de lei aferent reducerilor acordate consumatorilor eligibili în perioada februarie 2008- decembrie 2010 și 40% din cele 650 de milioane de lei acordate tuturor clienților Romgaz în aceeași perioadă”, adaugă DIICOT.

Procurorii susțin de altfel că, în final, agricultura nu a avut niciun beneficiu: „Marea majoritate a îngrășămintelor chimince produse în cele 6 combinate controlate de Ioan Niculae au fost exportate în detrimentul agriculturii românești”. Interagro livra gaze pentru combinatele AMURCO SRL Bacău, VIROMET SA Victoria, NITROPOR%OS SRL Făgăraș, GA PRO CHEMICALS SA, Săvinești, DONAU CHEM SRL Turnu Măgurele, și AMONIL SA Slobozia profilate pe fabricarea îngrășămintelor, Niculae profilându-se în fața decidenților politici drept reprezentant al acestui grup. Calitate contestată de procurori care spun că, în liupsa unei legislații de holding în România, Niculae nu era de fapt reprezentantul lor, ci doar un interpus.

De altfel, „situația economico-financiară a celor 6 combinate nu a cunoscut nicio îmbunătățire, deoarece beneficiile au fost transferate către interagro sau către membrii grupării infracționale„, arată DIICOT.

În perioada 2005-2010 Interagro a deținut calitatea de furnizor, nu de consumator de gaze, obținând 4 licențe în acest sens de la ANRE.

Efectul: rezevele de gaz pentru iarnă, puse în pericol și azi

Procurorii susțin de asemenea că la semnarea contrctelor nu s-a ținut cont de datoriile foarte mari pe care compania lui Niculae le avea, reprezentând 70% din bugetul anual al companiei Romgaz. „Societatea națională a fost transformată practic într-un furnizor al unui client privat privilegiat, fiind pus în pericol sistemul energetic national pe segmentul gazelor naturale”, asigură DIICOT.

Două au fost principalele efecte ale deciziilor celor doi miniștri, în viziunea procurorilor. Prim,ul: punerea în „permanent pericol” a rezervelor naționale de gaz pentru iarnă și pentru perioadele de criză. Al doilea: compromiterea situației bugetare a Romgaz.

Pe de o parte procurorii semnalează „starea permanent de pericol în care a fost pus Sistemul Energetic Național (evidentă mai ales în perioada sezoanelor reci)”. „Soluția conjuncturală” adoptată prin OUG 54/2009 „a făcut imposibilă repartizarea de către ROMGAZ a unor cantități suficiente pentru realizarea programului de înmagazinare care se realizeată în perioada aprilie-octombrie a fiecărui an”. Acest program face posibilă continuarea alimentării consumatorilor interni în perioadele cu temperature foarte scăzute sau în perioadele de criză pe plan extern. „Efectele sunt resimțite și în prezent, întrucât resursele de gaze sunt neregenerabile, iar cele autohtone sunt limitate”, se arată în solicitarea DIICOT adresată Senatului.

Pe de altă parte, „au fost grav afectate principalele activități ale Romgaz și în special cele de cercetare geologică pentru descoperirea de noi rezerve, depozitare în condiții de calitate, precum și programele naționale de investiții”, consideră procurorii.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu-ți dai seama cât de groaznic suna vocea lui Freddie Mercury, fix ca a unei...
Calcul complet. Ce pensie ia un român, dacă s-a pensionat cu o vechime de 42...
FOTO. Femeia despre care bărbații nu cred că e reală când o văd cum arată
Angajații români scapă de plata unei părți din contribuțiile sociale. Consiliul Europei cere transferul acestora...
Cum au apărut Culiță Sterp și Daniela Iliescu la nunta lui Iancu și a Denisei...
„Un gheizer de fecale”, înalt cât un bloc de 18 etaje, a izbucnit în mijlocul...
„Vă voi lichida pe toți”. Fostul președinte al unei țări a creat o o „echipă...
Cât costă o ciorbă în restaurantul din București al lui Nicolai Tand. A dat lovitura...
Andreea Bănică s-a pozat aproape dezgolită pe internet. Imagini sexy cu artista: „Arăți ca o...
Mierea rară care vindecă organismul de boli şi e bogată în seleniu. Cât costă un borcan la un...
Breaking news! Au murit amândoi!
A murit Teri Garr, actrița cunoscută pentru rolul din „Tootsie”. Cu ce probleme de sănătate...
Cuplu bombă în România! El e la PRO TV și ea e la Antena 1
TOP 3 SUV-ur la prețuri de nerefuzat în România! Dacia DUSTER vs. concurența directă
Un însoţitor de zbor dezvăluie cele mai murdare locuri dintr-un avion
Poveste incredibilă! Exploratorul care a ajuns la Polul Nord în ciuda...
Ordin UE. Se schimbă benzile de circulație pe șosea. Reguli noi pentru șoferi
Să râdem! Cele mai tari bancuri din lume
Gabriela Cristea a împlinit 50 de ani. Ce cadou i-a oferit Tavi Clonda înainte de...
Destin macabru pentru Marian, un bărbat de 38 de ani! A fost înjunghiat fără milă...
Daniela Iliescu a explicat alegarea ținutelor sale de la nunta lui Iancu Sterp. “Acum gusturile...
VIDEO Georgiana Lobonț, un artist cu suflet mare. Gestul caritabil făcut pentru un copil a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Draga mea, azi noapte ai strigat „Ionele, nu”!
O pasăre considerată dispărută de 300 de ani a fost văzută din nou