Prima pagină » Știri politice » Stolojan, despre anunțul Guvernului legat de Lucian Duță: Este reîncălzită o ciorbă

Stolojan, despre anunțul Guvernului legat de Lucian Duță: Este reîncălzită o ciorbă

Stolojan, despre anunțul Guvernului legat de Lucian Duță: Este reîncălzită o ciorbă
Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan susține că anunțul Guvernului privind sesizarea DNA în care se face referire la fostul președinte al CNAS Lucian Duță este doar "o ciorbă reîncălzită".

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan susține că anunțul Guvernului privind sesizarea DNA în care se face referire la fostul președinte al CNAS Lucian Duță este doar „o ciorbă reîncălzită”.

El a afirmat, duminică, într-o conferință de presă, că această știre nu este întâmplătoare și „în niciun caz nu poate estompa faptul de o gravitate greu de evaluat” și anume că un ministru din Guvernul Ponta este condamnat de Înalta Curte pentru fapte de corupție.

„De un an și două luni conducerea CNAS aparține USL și dânșii trebuie să răspundă de ce nu avem astăzi (…) cardul individual de sănătate. Acest card va pune în valoare o sumă de circa 400 de milioane de euro, care astăzi se risipește”, a arătat Stolojan.

Potrivit europarlamentarului PDL, aceasta este „problema reală pe care trebuie să o explice” Victor Ponta și nu să anunțe duminică faptul că s-a făcut o sesizare la DNA de către Corpul de control „pentru nu știu ce presupuse fapte” întâmplate până în mai 2012, până când Lucian Duță era la CNAS.

„Duminică este reîncălzită o ciorbă pe care am mai auzit-o despre presupuse prejudicii de pe vremea președinției CNAS exercitată de Lucian Duță”, a susținut Stolojan.

Guvernul a anunțat, duminică, că va sesiza Direcția Națională Anticorupție pentru nereguli în atribuirea contractului pentru cardul național de sănătate, cu efecte în neimplementarea proiectului și determinarea unei pagube de peste 1,2 milioane euro, comise de fostul președinte al CNAS Lucian Duță.

Neregulile au fost sesizate de către inspectorii Corpului de Control al prim-ministrului, într-un raport redactat în urmă cu aproape o lună.

Controlul a fost efectuat la Ministerul Sănătății, CNAS și Imprimeria Națională privind respectarea cadrului organizatoric și funcțional pentru introducerea cardului național de asigurări sociale de sănătate. În perioada supusă controlului, funcția de președinte CNAS a fost ocupată de Lucian Duță (10 decembrie 2009-8 mai 2012), Dorin Ionescu interimar (director general, 9-24 mai 2012) și Doru Bădescu (25 mai 2012-13 iunie 2013).

În document se arată că introducerea cardului a fost aprobată în ședință de guvern, la începutul lunii septembrie 2010, prin memorandum aprobat de premierul Emil Boc, inițiat de ministrul Sănătății Attila Cseke și șeful CNAS Lucian Duță, fiind stabilită producerea cardurilor începînd cu ianuarie 2011, într-un ritm de un milion de carduri lunar, astfel încât toți cei 18,5 milioane de asigurați, la care se face referire în memorandum, să fie acoperiți în 18-19 luni.

Imprimeria a derulat, în numele CNAS, proceduri de achiziție publică pentru materiile prime (achitând 19,8 milioane de lei către furnizorul foliilor de policarbonat și 12,9 milioane de euro către furnizorul cipurilor, fără însă ca, în final, să înceapă producerea efectivă a cardurilor, din cauza întârzierii unor activități prevăzute în memorandum, ceea ce a generat un deficit de numerar la nivelul Imprimeriei și întârzieri la plăți), pentru furnizarea soluției informatice și achiziția serviciilor poștale și de curierat.

Inspectorii au arătat că în memorandumul Guvernului a fost stabilit ca distribuția cardurilor să fie asigurată de Poșta Română, deoarece aceasta ar fi avut drept exclusiv de prestare a servicului, dar la momentul controlului s-a constatat că acest drept nu exista, tariful practicat fiind mai mare decât cel pentru care autoritatea a acordat un drept exclusiv.

Ca urmare, au arătat inspectorii, președintele CNAS și directorul Imprimeriei nu trebuiau să aprobe documentația de atribuire, ci ar fi trebuit asigurate proceduri concurențiale pentru poștă și curierat.

În raport se mai arată că, din cele 15 măsuri prezentate în memorandum pentru introducerea cardului, niciuna nu a fost realizată integral la termen, ceea ce a generat întârzieri, iar CNAS nu a mai încheiat un contract cu Imprimeria, astfel că procesul tehnologic de realizare a cardurilor nu a mai început.

În opinia inspectorilor, faptul că fostul președinte CNAS Lucian Duță și-a îndeplinit defectuos atribuțiile a condus la situația în care proiectul privind introducerea cardurilor de sănătate nu a mai fost aplicat nici până la sfârșitul anului 2012, acestea constituind posibile fapte de natură penală.

Astfel, inspectorii îl acuză pe Lucian Duță că nu și-a îndeplinit sau și-a îndeplinit defectuos obligațiile de serviciu, prin faptul că nu a încheiat cu Imprimeria Națională contractul pentru producerea cardului, a propus acordarea către Poșta Română, prin negociere fără publicarea unui anunț de participare, a contractului de curierat, fără ca Poșta să aibă exclusivitate pentru prestarea acestor servicii și a determinat o pagubă la Imprimerie de peste 1,2 milioane de euro.

În consecință, Guvernul a anunțat că va sesiza Direcția Națională Anticorupție, Curtea de Conturi, Autoritatea Națională pentru Achiziții Publice, Ministerul Sănătății, informând și Ministerul de Interne.

În luna mai a anului trecut, premierul Victor Ponta a semnat decizia de eliberare a lui Lucian Duță (PDL) de la conducerea Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate și l-a acuzat pe acesta că, înainte de a demisiona, a înaintat facturile de încasare a taxei clawback, generând un risc al lipsei de medicamente.

El a anunțat că va cere Ministerului Sănătății și organelor în drept să cerceteze toate activitățile fostului șef al CNAS.

Ulterior, în luna noiembrie, Corpul de Control al premierului a anunțat că va sesiza Direcția Națională Anticorupție asupra unor posibile fapte de natură penală constatate în cadrul unei acțiuni de control privind activitatea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, acuzând că, din cauza modului defectuos în care reprezentanții CNAS și cei ai Ministerului Sănătății și-au exercitat atribuțiile de serviciu privind realizarea unei evidențe a plătitorilor contribuței trimestriale, nu au fost încasate venituri în sumă totală de 189,7 milioane de lei.

În prezent, Duță este membru în BPN al PDL și președinte interimar al PDL Sector 1.

La 13 iunie acest an, cu cinci zile înainte de finalizarea actualului raport al Corpului de Control, premierul Ponta a protestat față de propunerea Președinției ca Lucian Duță, „o persoană cercetată penal” pentru activitatea CNAS, să fie numit membru în Consiliul de Administrație al acestei instituții.

Lucian Duță a răspuns atunci declarațiilor premierului Ponta, susținând că nu este cercetat penal și că nu s-a început niciun fel de urmărire penală pe numele său.

Doru Bădescu a demisionat, în 13 iunie, de la conducerea CNAS, după ce, în urma anunțului privind numirea lui Duță în Consiliul de Administrație al CNAS, din partea Casei Naționale a fost trimis un comunicat de presă în care se arăta că numirea acestuia este „o gafă” a Administrației Prezidențiale, „specifică organizațiilor mafiote”, și amenința că, până la retragere acesteia, CA nu se va întruni.

Lucian Duță spunea atunci că reacția conducerii CNAS după numirea lui în Consiliul de Administrație arată că cineva, probabil, se teme de votul său, de faptul că ar putea identifica de ce nu a fost finalizat proiectul cardului național de sănătate, precizând că votul lui este doar unul din șapte în CA.

Ulterior, premierul Victor Ponta preciza că Lucian Duță nu este membru în Consiliul de Administrație al CNAS, întrucât Administrația Prezidențială nu a semnat niciun decret de numire a acestuia, fiind „o acțiune personală a unui consilier prezidențial, prieten cu domnul Duță”.

Președintele Traian Băsescu declara, în 17 iunie, răspunzând unei întrebări legate de Lucian Duță, că Virgil Păunescu, consilierul prezidențial pe Sănătate, nu a trimis o hârtie în numele șefului statului, iar întrebat dacă „fiecare face ce vrea”, a răspuns: „Se mai întâmplă”.

Citește și