Prima pagină » Știri politice » Stolojan: Disputa Ponta-Băsescu pe reprezentarea la Bruxelles este marginală pentru UE, dar neplăcută

Stolojan: Disputa Ponta-Băsescu pe reprezentarea la Bruxelles este marginală pentru UE, dar neplăcută

Stolojan: Disputa Ponta-Băsescu pe reprezentarea la Bruxelles este marginală pentru UE, dar neplăcută
Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a declarat, duminică, la Realitatea TV, că pentru UE disputa dintre președinte și premier referitoare la reprezentarea României la Consiliul European este marginală, dar neplăcută, el apreciind însă că la Bruxelles ar trebui să meargă șeful statului.

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a declarat, duminică, la un post TV, că pentru UE disputa dintre președinte și premier referitoare la reprezentarea României la Consiliul European este marginală, dar neplăcută, el apreciind însă că la Bruxelles ar trebui să meargă șeful statului.

Întrebat, ca europarlamentar care are legături cu viața politică europeană, cum este percepută ca fiind, în instituțiile UE, disputa dintre președintele Traian Băsescu și premierul Victor Ponta referitoare la reprezentarea României la Consiliul European, Stolojan a răspuns: „Marginală, dar neplăcută”.

„Demonstrăm din nou că nu avem capacitatea de a rezolva probleme apărute între instituții”, a spus Stolojan.

Potrivit acestuia, președintele Băsescu ar trebui să meargă la Bruxelles, pentru că șeful statului este cea mai înaltă funcție executivă și reprezintă țara.

„Nu știu de ce s-a ajuns la această dispută”, a spus Stolojan.

Președintele Traian Băsescu i-a trimis prim-ministrului Victor Ponta, miercuri, o scrisoare în care îi atrage atenția că participarea la Consiliul European fără mandat din partea șefului statului echivalează juridic cu o însușire a unei atribuții constituționale a președintelui.

„Vă atrag atenția asupra faptului că absența unei aprobări exprese din partea președintelui României cu privire la mandatul participării la reuniunea Consiliului European din 28-29 iunie 2012, coroborată cu lipsa delegării exprese a prim-ministrului în calitate de reprezentant al statului român va echivala din punct de vedere juridic cu o însușire a unei atribuții constituționale a președintelui României de către prim-ministru”, se arată în scrisoarea trimisă de președinte.

Contactat de MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al șefului statului, Bogdan Oprea, nu a dorit să comenteze subiectul legat de scrisoarea trimisă premierului, miercuri, de către președintele Traian Băsescu.

Într-o intervenție telefonică la Antena 3, sâmbătă seară, președintele PNL, Crin Antonescu, a spus că dacă președintele va da naștere unui moment penibil la Bruxelles, aceasta „ar însemna o tranșare a acestui scandal în România, fapt ce s-ar reduce printr-o discuție despre suspendare”.

„Sper ca președintele să nu dea naștere unui moment penibil acolo, în cazul în care se va duce. Asta ar însemna o tranșare a acestui scandal în România, fapt ce s-ar reduce printr-o discuție despre suspendare”, a atenționat președintele PNL, Crin Antonescu, sâmbătă, într-o intervenție telefonică la un post de știri.

Președintele Băsescu și premierul Ponta au discutat, săptămâna trecută, despre persoana care va reprezenta România la Consiliul European, fără a ajunge la o concluzie. Discuțiile dintre cei doi ar putea continua luni, zi în care sunt programate o ședință a CSAT și depunerea jurământului de învestitură în funcția de ministru al Culturii de către senatorul PNL Puiu Hașotti.

Marți, premierul Victor Ponta a declarat că „nu a avut inima” să-l sune pe președintele Traian Băsescu în legătură cu reprezentarea României la Consiliul European, el precizând că întâlnirea cu șeful statului va avea loc totuși înainte de 25 iunie, când este programată o ședință a CSAT.

Ministerul de Externe a transmis, miercuri, la Comisia Europeană componența delegației României pentru reuniunea Consiliului European de la finele lunii iunie, care îi include pe primul-ministru Victor Ponta ca șef al delegației, ministrul Afacerilor Externe și ministrul Afacerilor Europene, nu și pe președintele Traian Băsescu, a anunțat anterior premierul Victor Ponta.

Guvernul a precizat că lista delegației României la Consiliul European din 28-29 iunie a fost transmisă Secretariatului General al Consiliului, Comisiei Europene și Serviciului European de Acțiune Externă. Lista a mai fost transmisă atât tuturor statelor membre UE, cât și Croației, stat care a semnat Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană.

Președinția a trimis Ministerului Afacerilor Externe, încă de marți, o listă cu componența delegației României pentru reuniunea Consiliului European din 28-29 iunie, iar în aceasta, ca șef al delegației, era menționat președintele Traian Băsescu, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt Bogdan Oprea.