STRATEGIA Națională Împotriva Traficului de Persoane: 71 de persoane reținute / Marcel CIOLACU: Implicațiile acestor cifre nu ne pot lăsa indiferenți

Publicat: 13 05. 2024, 10:30
Actualizat: 13 05. 2024, 11:27

Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) a lansat, luni, noua Strategie Națională Împotriva Traficului de Persoane pentru perioada 2024-2028, într-un context național și internațional complex și plin de provocări. Obiectivele generale și specifice sunt structurate în jurul celor patru piloni fundamentali ai luptei anti-trafic: prevenire, pedepsire, protecție și parteneriat.

Potrivit ANITP, eforturile constante și susținute pentru combaterea traficului de persoane au rezultate, astfel că în primele trei luni ale acestui an, 173 de persoane au fost cercetate pentru infracțiuni legate de traficul de persoane. Dintre acestea, 71 de persoane au fost reținute, 57 arestate preventiv, iar 30 au fost plasate sub control judiciar.

Câștigul anual al traficanților depășește la nivel mondial peste 120 de miliarde de dolari americani, estimarea la nivelul anului 2022, a precizat Mihai Ghigiu, șeful Cancelariei Prim-ministrului, care a dat cuvânt mesajului premierului Ciolacu.

Cifrele pot fi considerate aride, golite de trăire, dar implicațiile acestor cifre nu ne pot lăsa indiferenți. În fiecare zi, la nivel mondial, există 50 de milioane de persoane care trăiesc sub controlul traficanților de persoane și sunt exploatate de către aceștia. Semenii noștri, copii, tineri, adulți sau bătrâni sunt deturnați de la condiția lor umană și de la interesele lor zilnice, pentru interesele josnice ale traficanților. Astfel de cifre ne alarmează însă impresionante sunt dramele trăite de victime și de cei apropiați lor, a transmis premierul Ciolacu.

Premierul a transmis că „și România este pe harta traficanților de persoane”.

Din păcate, și România este pe harta traficanților de persoane, fiind recunoscută de aproape 20 de ani ca una dintre principalele țări-sursă pentru victimele exploatate în Europa. Statisticile oficiale ale ultimilor ani ne arată că peste 500 de cetățeni români sunt identificați anual ca victime, iar cifra nu îi include pe cei aflați în situație de trafic, care nu se regăsesc în statisticile oficiale. Mai mult, aproximativ jumătate dintre victimele identificate sunt copii sau tineri, lucru care ne îngrijorează și mai mult.

Potrivit acestuia, în raport cu începutul anilor 2000, România a progresat vizibil atât în crearea cadrului legal și organizarea instituțională necesară în vederea contracarării traficului, atât la nivel operațional, sute de traficanți fiind aduși în fața justiției cât și în ceea ce privește percepția publică asupra fenomenului, iar multe dintre victimele identificate beneficiază de asistența necesară, inclusiv cu aportul organizațiilor neguvernamentale

În cei 19 ani de activitate, ANITP a oferit sprijin și asistență specializată pentru aproape 20.000 de victime și a facilitat condamnarea a 4.068 de traficanți de persoane.

La rândul său, Ministerul de Interne continuă „eforturile de identificare, prevenire și combatere a traficului de persoane, adaptate la noile realități”.

Vom promova în continuare colaborarea și coordonarea între toate instituțiile implicate la nivel național și internațional pentru a asigura o abordare integrată și eficientă în lupta împotriva acestui fenomen teribil, se arată într-un comunicat de presă al MAI.

Strategia stabilește 18 obiective specifice, aliniate și subordonate celor patru piloni de bază anti-trafic, oferind un cadru clar de acțiune orientat spre îmbunătățirea capacității tuturor structurilor implicate în combaterea traficului de ființe umane, potrivit sursei citate.

CITEȘTE ȘI: