Strategia PSD pune pe un trend ascendent CONSTRUCȚIILE și comerțul cu amănuntul, în 2024
Potrivit Institutului Național de Statistică, domeniile construcțiilor și comerțului cu amănuntul vor înregistra creșteri semnificative în cel de-al treilea trimestru al lui 2024. Aspect care a fost favorizat de investițiile din bani publici alocați de către Guvernul condus de Marcel Ciolacu.
Investițiile asumate de Guvernul Ciolacu au condus la o valoare de 80% din media UE în ceea ce privește PIB/cap de locuitor. Politicile sociale implementate de PSD au făcut veniturile românilor să fie cu aproape de două ori mai mari decât rata inflației. Diferență care se va accentua atât prin scăderea inflației, la un nivel de 5% la finalul acestui an, respectiv la 3,5% în 2025, cât și prin creșterea salariului minim la 3.700 de lei de la 1 iulie și, ulterior, prin implementarea salariului minim european, până la finalul lui 2024.
Din aceleași statistici INS reiese și faptul că, în comerţul cu amănuntul, managerii au estimat o tendinţă de creştere a activităţii economice (sold conjunctural +20%). Totodată, volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţilecomerciale va înregistra o creştere (sold conjunctural +18%), în timp ce angajatorii prognozează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +3%).
În opinia managerilor, creșteri vor înregistra și industria prelucrătoare (sold conjunctural de +5%) și cererea de servicii (sold conjunctural +10%).
Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă, se arată în raportul INS.
Investițiile, motorul de dezvoltare economică promovat de PSD
Investițiile publice în infrastructura mare prognozate pentru anul în curs sunt cu 20% mai mari decât anul trecut, fiind prevăzute peste 120 de miliarde de lei de la bugetul național și din fonduri europene, ceea ce reprezintă echivalentul a 7,2% din PIB. România se apropie astfel de ținta de 10% din PIB, anunțată de Premierul Ciolacu încă din mai 2023.De asemenea, rate de absorbție a fondurilor europene a depășit 97%.
CITEȘTE ȘI:
Măsuri PSD pentru milioane de beneficiari/Românii cu credite vor plăti rate mai mici