Subiectul 5G încinge liniile diplomatice între SUA și China la București/ Ambasada chineză îi replică lui Zuckerman: SUA să abandoneze mentalitatea de război rece
„Ambasadorul SUA a ponegrit tehnologia chineză 5G fără temei și ne opunem ferm acestui lucru. De mult timp SUA și-a dat toată osteneala să exagereze problemele de securitate ale tehnologiei chineze 5G, dar până în prezent, SUA n-a putut furniza nici o dovadă despre acest așa-numit «risc de securitate». Abuzul puterii de stat și oprimarea întreprinderilor din alte țări prin intermediul mijloacelor politice sunt rușinoase și nu se potrivesc cu statutul de mare putere al SUA”, a afirmat purtătorul de cuvânt al ambasadei China la București, referitor la faptul că Adrian Zuckerman a spus că este straniu că există discuții cu „chinezii comuniști” pe teme precum tehnologia 5G.
Potrivit comunicatul de presă afișat pe site-ul ambasadei Chinei în România, Oficiu Federal de Securitate IT și Comisia Europeană nu au descoperit nicio „ușă din dos” la compania Huawei,scrie Mediafax.ro.
„După ani de revizuire, guvernul britanic, Oficiul Federal de Securitate IT (BSI) din Germania și Comisia Europeană nu au depistat nici o «ușă din dos» evidentă în compania Huawei. Pe când, lacune de securitate au fost depistate în mai multe companii tehnologice americane, fiind dezvăluite multe cazuri de «ușă din dos». Huawei și-a exprimat disponibilitatea de a semna un acord fără «ușă din dos» și de a fi supus testelor și supravegherilor terțe. SUA poate să-și asume același angajament?”, a adăugat sursa citată.
Ambasada Chinei reamintește că de mulți ani de zile Huawei a investit în Tomânia și nu au apărut niciodată pericole de securitate cibernetică.
„Huawei a investit și a operat în România de mulți ani și nu a provocat niciodată pericole pentru securitatea cibernetică. Huawei a participat activ la construcția rețelei de comunicații a României, a creat mii de locuri de muncă și a adus contribuții importante la veniturile fiscale, dezvoltarea economiei digitale și a progresului social din România. Cooperarea pragmatică dintre China și România a adus cele două părți într-o comunitate strânsă de interese”, a completat purtătorul de cuvânt al ambasadei Chinei la București.
Guvernul Chinei nu susține nicio activitate care ar putea fi dăunătoare iterelor legitime de securitate ale altor state, mai spune purtătorul de cuvânt.
„Guvernul Chinei încurajează întotdeauna întreprinderile chineze să desfășoare cooperarea economică și comercială în diferite domenii, inclusiv telecomunicații și energie, pe baza respectării normelor internaționale și a legilor țării respective. Guvernul Chinei nu sprijină nici o întreprindere să se angajeze în nici o activitate care dăunează intereselor legitime de securitate ale altor țări. Suntem dispuși să colaborăm cu comunitatea internațională pentru a aborda amenințările cibersecurității prin dialog și cooperare pe baza respectului reciproc, egalității și beneficiilor reciproce. Ghidată de principiul consultării, cooperării și beneficiilor pentru toți, China va continua să împărtășească oportunitățile majore aduse de noua rundă de revoluție tehnologică cu alte țări, să intensifice schimburile și cooperările în domeniile științifice și tehnologice, inclusiv tehnologia 5G și să contribuie mai mult la bunăstarea întregii omeniri”, a explicat acesta.
Purtătorul de cuvânt al ambasadei Chinei îi sfătuiește pe americani să renunțe la „mentalitatea învechită de război rece”, iar SUA să nu mai caute să își facă dușmani peste tot.
„Sfătuim SUA să abandoneze mentalitatea învechită de război rece și jocul de sumă zero și să se abțină de a căuta și a face dușmani peste tot. SUA a oprimat și a sugrumat în mod necontenit anumite companii chineze. Un astfel de comportament dur de intimidare a întâlnit o fermă opoziție din partea Chinei și a altor țări pentru susținerea justiției. Ca ambasador al unei țări, ar trebui să facă mai multe lucruri pentru întărirea prieteniei și a înțelegerii reciproce dintre țări, nu invers”, a mai spus sursa menționată.
El încheie prin a își exprima speranța că țările relevante vor judeca faptele și vor respecta principiile nediscriminării, justiției și corectitudinii.
„Sperăm și credem că țările relevante vor face o judecată independentă pe baza intereselor lor pe termen lung și vor respecta principiul justiției, corectitudinii și nediscriminării. Suntem siguri că ele sunt suficient de înțelepte să evite «capcana de securitate» pregătită de SUA”, a conchis purtătorul de cuvânt al ambasadei Chinei la București.
Reacția vine în contextul unei afirmații făcute de ambasadorul SUA în România Adrian Zuckerman, vineri la Timișoara unde a fost dezvelită placa de bronz trimisă de președintele Donald Trump, cu ocazia comemorării a 30 de ani de la Revoluția română.
Diplomatul american a precizat, într-un discurs vineri la Timișoara, că este „straniu” să mai fie discuții cu „chinezii comuniști” privind tehnologia 5G.
„Din păcate, mai rămân lucruri de făcut, sunt o mulțime de influențe maligne, care vin de la vecinii din nord, influențe negative care vin de la chinezii comuniști. Acum, la 30 de ani de când au căzut comuniștii, e cam straniu să avem discuții pe teme precum 5G cu chinezii comuniști. Îmi pare rău că se întâmplă așa ceva, dar trebuie să mergem înainte și să ținem minte tot timpul demnitatea și libertatea omului”, a declarat Zuckerman, citat de presa locală.