„PNL solicită majorității parlamentare PNL-ALDE și tuturor partidelor politice voință politică pentru a găsi soluție legislativă de finanțare a marelui monument. (…) Aproape toți marii guvernanți actuali se laudă cu celebrarea evenimentului Marii Uniri. Nu cred că există politician PSD, care să nu-și exprime prețuirea și speranța față de sărbătorirea centenarului Marii Uniri. Din nefericire avem foarte multe vorbe și puține fapte concrete. PNL asta solicită: dacă vă lăudați și prețuiți centenarul Marii Uniri, dacă prețuiți memoria și valorile înaintașilor noștri atunci considerați această celebrare o prioritate, prioritate înseamnă și finanțare”, a declarat Raluca Turcan, într-o conferință de presă, precizând că, în Parlament, sunt depuse două proiecte de lege în acest scop.
La rândul său, vicepreședintele PNL Florin Roman a susținut că sunt necesare 15 milioane de lei pentru construirea Monumentulului Unității Naționale de la Alba Iulia și 50 de milioane de euro pentru infrastructura istorică.
„Monumentul Unității Naționale, monumentul Marii Uniri, făcut de sculptorul Buculei, este agreat de Ministerul Culturii. Există și o lege adoptată de Senatul României, dar care din păcate este blocată de doi ani de zile la comisia de buget finanțe a Camerei Deputaților. (…) Acest monument nu va putea fi făcut dacă nu va fi aprobat până la mijlocul acestui an, pentru că construcția lui durează circa un an de zile, un an și ceva. Dacă nu mișcăm acest lucru până la mijlocul anului, acest proiect foarte bun și dorit de toți românii din păcate nu poate fi realizat la 100 de ani de la Marea Unire”, a mai explicat Florin Roman.
Deputatul PNL a precizat că monumentul care, potrivit proiectului, urmează să fie amplasat în fața Catedralei Reîntregirii Neamului de la Alba Iulia este înalt de 28 de metri și reprezintă „cel mai bun element pentru a simboliza simboliza Marea Unire”.
PNL cere financiar și pentru infrastructura care ține de Marea Unire: „Muzeul Național al Unirii, Palatul Principilor, Sala Unirii, Biblioteca Batthyaneum, lucrări de reabilitare pentru Catedrala Încoronării, lucrări de reabilitare la imobilul Casa avocat doctor Camil Velican, care a fost primul primar român al orașului Alba Iulia, lucrări de reabilitare la Casa de Cutură a Sindicatelor și la Monumentul Obeliscul Horea, Cloșca și Crișan”, a afirmat Roman.
Deputatul PNL a susținut că „Alba Iulia nu stă cu mâna întinsă la Guvern”, afirmând că dacă nu vor primi fondurile necesare se vor descurca „pe cont propriu”, așa cum au mai făcut și în trecut.
„Nu așteptăm milă de la absolut nimeni. Tot ceea ce cerem este ca acest centenar să fie tratat ca un centenar al tuturor românilor, nu doar al celor din Alba. Pentru ca să putem face totate aceste lucruri avem nevoie să pornim cât mai urgent lucrările. Sper ca și dânșii (guvernanții – n.red.) să înțeleagă că, așa cum a înțeles Ceaușescu în 1968, un regim comunist, să aloce bani pentru reabilitarea infrastructurii unirii de la Alba Iulia, așa cum Adrian Năstase a înțeles la 80 de ani de la Marea Unire să aloce sume importante de bani pentru reabilitare, și acum e nevoie de un consens pe care ni-l dorim cu toții”, a spus Florin Roman.