„Din punct de vedere al României a fost un succes, dar conținutul declarației e unul cu un vocabular bruxellez care și-a asumat ca singură misiune să dea o notă de optimism cetățenilor care au îngrijorări. Dar în spate au fost numai neînțelegeri. Prima și cea mai importantă a fost neînțelegerea pe evoluția schimbărilor climatice, inițiativa lui Emmanuel Macron, care a venit și cu o listă de șapte țări care erau de acord cu propunerea lui și a plecat cu o coliziune majoră cu Germania, Polonia, România. Pentru că Macron propune ca în 2050 emisiile de carbon în UE să fie zero. Ori e un obiectiv exagerat care pune țările din UE care pune în situație de necompetitivitate cu economia Chinei și chiar a Indiei”, a declarat Traian Băsescu, sâmbătă, la România TV.
Fostul șef de stat a adăugat că un succes al summitului a fost dat și de faptul că mulțimea care s-a strâns la summit i-a aplaudat pe oficialii europeni, ceea ce pentru a aceștia se întâmplă foarte rar.
„Summitul de la Sibiu s-a văzut bine pentru România. Tusk a venit cu declarația scrisă de la Bruxelles. România nu a modificat niciun cuvânt din declarație. Veți vedea o relaxare a unor adversari, pentru că totul a fost bine organizat, totul a fost ca înr-o țară civilizată. Un rol extraordinar l-au avut cetățenii care au ieșit și i-au aplaudat pe membrilor europeni ceea ce se întâmplă foarte rar. A fost un mare succes pentru România summitul. A fost un mare eșec din punct de vedere al declarației, pentru că poate fi contrazisă punct cu punct. Se aștepta cu totul altceva. Se aștepta viziune și nu lozinci. Vom apăra o singură Europă. Cum aperi frate, când îmi spunea după declarația de la Roma de Europa cu mai multe viteze? Deci Consiliul se contrazice de la un summit la altul. Marile țări cu influență sunt la final de mandat. Eu am fost primul din această generație care am ieșit. Acum iese Merkel, Jean-Claude Juncker, Tusk. Mulți dintre liderii care au adus Europa într-o situați dificilă mai și pleacă”, a conchis Băsescu.
Șefii de stat și guverne din statele membre UE au adoptat, joi, Declarația de la Sibiu cu privire la viitorul Uniunii Europene, în cadrul Summitului de la Sibiu. Înaintea lucrărilor reuniunii liderilor europeni, președintele Klaus Iohannis a afirmat că a contribuit și el „un pic la document”.
La încheierea primei părți a lucrărilor Summitului de la Sibiu șefii de stat și de guvern din statele membre ale UE au făcut baie de mulțime. Aceștia au ieșit în Piața Mare, pentru a face poza de familie, unde au fost întâmpinați cu aplauze iar oamenii au strigat „Europa” și „Europa unită”.