Summitul Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est, programat în Macedonia pe 1-2 iunie, a fost anulat pe fondul disensiunilor izbucnite după ce reprezentanții Kosovo nu fuseseră invitați la reuniune din cauza obiecțiilor formulate inclusiv de România, care va prelua președinția organizației.
Potrivit site-ul postului B92, președintele macedonean, Djordje Ivanov, a decis anularea summitului de la Ohrid pentru „a proteja interesele și demnitatea Macedoniei”, explicând că Guvernul de la Skopje nu vrea să se lase angrenat într-un joc de drepturi de veto și boicoturi.
Conform portalului de știri Inserbia.info, trei țări – Serbia, România și Bosnia-Herțegovina – au formulat obiecții față de invitarea reprezentanților Kosovo la reuniunea SEECP, în timp ce președinții din Albania și Croația au anunțat că nu vor veni la summit dacă Priștina nu va fi reprezentată.
„Macedonia a acționat în conformitate cu reglementările SEECP. Din nefericire, vechile prejudecăți balcanice au ieșit la suprafață”, a remarcat Ivanov.
Ministrul sârb de Externe, Ivan Mrkici, a declarat că, deși summitul a fost anulat, o reuniune la nivel ministerial va avea loc pe 31 mai la Ohrid. La reuniune va participa și șeful diplomației kosovare, Enver Hoxhaj, iar Belgradul nu se opune.
Kosovo a protestat miercuri față de hotărârea de a nu fi invitată la summit.
Cinci din cele 12 state membre ale SEECP – Serbia, Grecia, România, Republica Moldova și Bosnia-Herțegovina – nu recunosc independența Kosovo.