Summitul UE de la Bruxelles a fost suspendat. Liderii europeani s-au reunit spre dimineață
UPDATE ”Summitul UE a fost suspendat de către președintele Consiliului European. Tusk va organiza acum întâlniri blaterale cu liderii. Summitul UE se va relua după terminarea întâlnirilor bilaterale”, a scris Aamann pe Twitter.
Liderii sunt programați să se reunească la ora 1:00 dimineața (ora 2:00, ora României), au declarat pentru POLITICO doi diplomați UE.
Liderii statelor membre din Uniunea Europeană s-au reunit duminică la Bruxelles, unde vor discuta despre desemnarea șefilor principalelor structuri de conducere.
Liderii europeni trebuie să desemneze șefi pentru Comisia Europeană, Parlamentul European, Consiliul European, Banca Centrală Europeană și un Înalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate.
Donald Tusk are programate întâlniri cu fiecare dintre lideriii UE, în timp ce Timmermans se întâlnește la rândul său cu unii dintre aceștia.
Cehia și Slovacia se opun în continuare propunerii ca socialistul Frans Timmermans să devină președinte al Comisiei Europene, a declarat pentru POLITICO un diplomat european.
Premierul irlandez Leo Varadkar a fost vehiculat în discuțiile președintelui Consiliului Europei, Donald Tusk, cu liderii UE ca fiind un potențial candidat la președinția Comisiei Europene, dar Varadkar a spus că nu dorește această funcție, potrivit unui diplomat european.
Întâlnirile bilaterale dintre Donald Tusk și liderii UE s-au încheiat.
„Theresa May tocmai a părăsit întâlnirea cu Tusk”, a declarat un diplomat european.
Știrea inițială. În urma dezacordului între Franța și Germania, data limită aleasă pentru marți, privind alegerea unui președinte al Parlamentului European, pune presiune pe o problemă care ar putea dura câteva luni, afirmă diplomații.
Liderii europeni trebuie să desemneze șefi pentru Comisia Europeană, Parlamentul European, Consiliul European, Banca Centrală Europeană și un Înalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate.
„Avem nevoie de o echipă care să aibă legitimitate, energie și care este competentă și are susținerea Consiliului și Parlamentului European”, a declarat ministrul francez pentru Afaceri Europene, Amelie de Montchalin.
„Dar dacă intrăm în discuții sub steagul nostru național, într-o competiție a naționalităților, atunci vom pierde spiritul european”, a adăugat aceasta.
Liderii UE speră să ajungă la un acord în timpul unei întrevederi la cină, care va avea loc la 18.00 CET (ora României 19.00), sau în timpul întâlnirii de la micul dejun, care va avea loc luni dimineață.
Președintele Parlamentului European trebuie ales până la prima ședință, care va avea loc marți la Strasbourg.
Un diplomat european de rang înalt a declarat anterior pentru Reuters că Frans Timmermans, candidatul Partidului Socialiștilor Europeni (PSE), este favorit pentru preluarea funcției de președinte al Comisiei Europene, deținută momentan de Jean-Claude Juncker.
Merkel susține posibilitatea ca Frans Timmersman să preia funcția de președinte al Comisiei Europene
Cancelarul german Angela Merkel a susținut, pe marginea summitului G20 de la Osaka, Japonia, posibilitatea ca socialistul olandez Frans Timmersman să obțină funcția de președinte al Comisiei Europene, relatează site-ul agenției Bloomberg.
Desemnarea succesorului lui Jean-Claude Juncker în funcția de președinte al Comisiei Europene reprezintă un element cheie în discuția privind alegerea șefilor pentru principalele structuri de conducere din Blocul Comunitar.
Donald Tusk a declarat în fața parlamentarilor din UE că punctul de plecare al discuțiilor din cadrul summitului de duminică va fi posibilitatea ca un socialist să ocupe funcția de președinte al Comisiei Europene, au informat trei surse.
Frans Timmermans este favorit pentru funcția de președinte al Comisiei Europene
Socialistul olandez Frans Timmermans este candidatul favorit pentru funcția de președinte al Comisiei Europene, au afirmat duminică mai mulți diplomați și oficiali, înainte de o întâlnire a liderilor UE privind desemnarea șefilor principalelor instituții, relatează site-ul agenției Reuters.
Timmermans ar putea fi ales în urma discuțiilor între reprezentanții Franței și Germaniei în cadrul summitului G20, au informat doi diplomați și un consilier din Parlamentul European.
„Se pare că Timmermans va fi președintele Comisiei Europene”, a declarat un alt diplomat, care a vorbit în condiții de anonimitate.
Iohannis, la reuniunea Consiliului European: Va fi o noapte foarte lungă cu un final nu neapărat cert
Președintele Klaus Iohannis a declarat, duminică seară, la sosirea la reuniunea extraordinară a Consiliului European, unde se negociază inclusiv poziția de președinte al Comisiei Europene, că impresia sa de până acum este că va fi o noapte foarte lungă cu un final nu neapărat cert.
„Începem o nouă rundă de negocieri pentru, în primul rând, poziția de președinte al Comisiei Europene, dar și celelalte poziții vor fi cel puțin discutate. Impresia mea de până acum este că va fi o noapte foarte lungă cu un final nu neapărat cert”, a declarat Klaus Iohannis.
Întrebat cum crede că va evolua procesul decizional european în următorii cinci, având în speță blocajul creat de grupul New Europe condus de Dacian Cioloș față de poziția exprimată cu privire la Manfred Weber, șeful statului a precizat: „Suntem într-o anumită etapă acum și negocierile politice vor avea loc și procesul va merge înainte. Ar fi optimal să ajungem la o concluzie comună înainte să înceapă Parlamentul lucrul în mandatul nou. Asta e varianta cea mai bună, dar dacă nu se întâmplă așa, nu este în sine o catastrofă. Au mai fost mandate care au început după lungi negocieri. În final, e important să se găsească soluții viabile și acceptabile”.
Iohannis: E inacceptabil să n-avem o persoană din țările recent membre UE într-o funcție importantă
Președintele Klaus Iohannis a declarat, duminică seară, la sosirea la reuniunea extraordinară a Consiliului European, că i se pare inacceptabil ca statele care au devenit mai recent membre ale Uniunii Europene să nu aibă o persoană într-o funcție importantă.
„Eu sunt ferm hotărât să mă implic total pentru a obține acest echilibru. Din punctul meu de vedere, este inacceptabil să nu avem o persoană într-o funcție importantă care provine din țările care au devenit mai recent membre ale UE.”
Iohannis: Toată lumea care s-a implicat a contribuit la succesul Președinției la Consiliul UE
Președintele Klaus Iohannis a declarat, duminică seară, la Bruxelles, că toată lumea care s-a implicat cu bună-credință a contribuit la succesul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.
„Eu cred că toată lumea a constatat că echipa, care este o echipă mare, care a lucrat la Bruxelles a dus greul acestei Președinții. Dar, evident, lucrurile nu se mișcă în politică fără politicieni și atunci pot să spun că toată lumea care s-a implicat cu bună-credință a contribuit la succesul nostru”, a declarat Klaus Iohannis, înaintea reuniunii Consiliului European de la Bruxelles.
România a deținut Președinția Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2019, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie.
PPE se opune planului de numire a lui Frans Timmermans în funcția de președinte al CE
Liderii Partidului Popular European (PPE) au contestat, la summitul Consiliului European de la Bruxelles, planul de numire în funcția de președinte al Comisiei Europene a lui Frans Timmermans, candidatul Partidului Socialist European (PSE), afirmă surse politice.
Dăncilă: Se pare că președintele Comisiei Europene va fi Frans Timmermans, ceea ce mă bucură
Premierul Viorica Dăncilă a declarat, duminică seară, că se pare că președinția Comisiei Europene va fi deținută de socialiștii europeni și că șeful Comisiei Europene va fi Frans Timmermans, precizând că are relații bune cu acesta.
„Se pare că președinția Comisiei Europene va fi deținută de socialiștii europeni și se pare că președintele Comisiei Europene va fi Frans Timmermans, lucru care mă bucură. Am relații bune (cu Frans Timmermans -n.r.), dar relațiile bune nu înseamnă că am fost mereu de acord. I-am spus că România vine să aibă dialog, să aibă proiecte bune, că trebuie să-și spună punctul de vedere. Noi trebuie să luptăm pentru punctul nostru de vedere”, a declarat Viorica Dăncilă, la Antena 3.
Premierul a precizat că le-a transmis colegilor săi că va participa la fiecare reuniune a socialiștilor europeni. „În același timp, nu acceptăm să ni se dea teme. Vrem să fim tratați cu respect la nivel european”, a mai spus Viorica Dăncilă.
Foto: Mediafax Foto / Bogdan Baraghin