„Sunt alegător din colegiul dvs., de ce vreți pensie specială?”. Incognito Gândul printre parlamentari. „Observ că e o poziție a societății împotrivă. V-aș invita la mine la birou”

Publicat: 18 04. 2015, 15:02

This browser does not support the video element.

Reporterii gândul s-au pus în postura unor alegători preocupați de intenția parlamentarilor de a-și vota pensii speciale și au încercat să îi contacteze pe mai mulți dintre cei 255 de deputați și senatori care au semnat pentru proiectul de lege respectiv, folosind datele de contact publice, de pe paginile de internet ale Camerei Deputaților și Senatului, ca orice cetățean obișnuit. Puțini sunt aleșii care își publică date de contact la care îi găsești chiar pe ei, în cele mai multe cazuri ajungi să vorbești cu consilierii lor de la cabinetele parlamentare din teritoriu.

Deputata independentă de Călărași Maria Dragomir (fostă membră PP-DD) neagă vehement că va vota o asemenea lege, deși și-a pus semnătura pe proiect.

„Nu mă interesează chestia asta, nu voi vota niciodată. Nu mă interesează pe mine pensia. Vă asigur că nu voi vota niciodată o lege care să le aducă o plus valoare la parlamentari. Pe mine nu m-a interesat această funcție de parlamentar, nu trăiesc din așa ceva. Eu muncesc toată viața mea, vă asigur că nu voi vota această lege. Nu mă interesează. Să dea la copii, să dea la pensionari, să dea la oamenii nevoiași. Eu nu vreau așa ceva, sub nicio formă„, a declarat Maria Dragomir. Deputata este acționar la trei firme din domeniul agriculturii, având în arendă mari suprafețe de teren agricol și într-adevăr nu trăiește din veniturile de parlamentar, conform declarației de avere.

De la Brăila, deputatul PSD Marian Viorel Dragomir a fost prins de „alegătoarea îngrijorată” de la gândul într-o ședință, însă și el a dat asigurări că nu va vota legea, pentru că ține cont de „poziția împotrivă a societății”. Ba chiar a invitat-o pe cetățeana nemulțumită de la celălalt capăt al firului să vină la biroul său parlamentar, pentru o discuție față în față pe problemă.

A fost de la început o idee de a repara ceea ce a tăiat ca pensii Guvernul Boc. La fel cum s-au refăcut toate celelalte am considerat să reparăm totul. Observ că este o poziție a societății împotrivă, și la un moment dat rolul parlamentarului este de a ține cont și de ce spune societatea. Eu v-aș invita la mine la birou, să stabilim o zi și o oră”, spune Marian Viorel Dragomir.

Consilierul deputatului PSD de Tulcea, Marian Avram, revine cu telefonul la „cetățeanul” preocupat de pensiile aleșilor și ne informează că „nu este absolut nimic sigur”, însă că punctul de plecare al acestui proiect a fost tăierea din 2010, făcută de Guvernul Boc.

„Am vorbit cu domnul deputat și am aflat cum stă treaba. Nici măcar nu a avut loc un vot pentru actul legislativ și oricum urmează perfectarea actului legislativ, nu este absolut nimic sigur. S-a plecat de la faptul că în 2010 le-a fost tăiat acest drept și acesta a fost unul dintre motive. La fel ca și celorlalte categorii sociale li s-a tăiat acest drept”, îi explică consilierul cetățenei nemulțumite de la celălalt capăt al firului.

Fost deputat PP-DD pune bazele „partidului lui Geoană” la Cernavodă. Consilier: „Chiar m-ar interesa să stăm de vorbă cu persoane care vor să se implice în politică”

Consilierul deputatului de Constanța Andrei Răzvan Condurățeanu (fost PP-DD, fost UNPR) știe să vorbească cu alegătorii. Încercarea gândul de a afla un răspuns cu privire la proiectul de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor s-a transformat într-o tentativă de racolare la noul proiect politic pentru care lucrează deputatul: „partidul domnului Geoană”. Văzând că are de-a face cu un tânăr de 30 de ani, din Cernavodă, preocupat de politică, consilierul lui Condurățeanu nu a pierdut ocazia să încerce atragerea electoratului de partea cealaltă a baricadei, în organizația de partid care se pune pe picioare: „Nu știu dacă urmăriți viața politică sau vă interesează doar treaba asta cu pensiile? Ești chiar din Cernavodă din oraș? După voce ești tânăr…„.

„Chiar mi-ar face plăcere să discutăm treaba asta. Acuma nu știu dacă știți că dânsul (Condurățeanu – n.r.) a mers la partidul domnului Geoană. Acuma se lucrează foarte mult la construcția partidului și chiar am pornit niște inițiative de acest gen. Ieri am avut o ședință la Constanța și chiar invităm oamenii și avem nevoie de opinia oamenilor din teritoriu. (…) Eu personal mă ocup acum și de partid, sunt consilierul dânsului de când a pornit treaba asta și chiar m-ar interesa să stăm de vorbă cu persoane care vor să se implice în politică în clipa de față. (…) Era interesant să stăm de vorbă, că noi la Cernavodă avem o organizație așa cât de cât„, spune consilierul.

Convorbire cu consilierul deputatului Andrei Răzvan Condurățeanu (foto).

„Cetățeanul” din Cernavodă încearcă să afle totuși traseul politic al deputatului pe care l-a votat în 2012: nu era la PP-DD?

„Când a fost dânsul ales deputat, pe acest partid a ieșit, pe PP-DD. Dar acum PP-DD a ajuns la 2% și nu nu mai au deputați, nu mai au cu ce să-și impună punctul de vedere. Și cum să vă zic. Cam toată lumea s-a gândit… Și eu am fost supărat un pic la început, dar mi-am dat seama că chiar nu aveau ce să facă, erau în imposibilitatea de a mai rămâne acolo. Sunt șanse mai mari de a face ceva, asta e toată treaba. Dacă rămâi singur într-o bătălie, nu ai nici măcar o șansă, așa mai putem să facem ceva, să mai salvăm ceva. Și de asta acum s-a pornit proiectul ăsta nou„, explică consilierul deputatului.

Ca potențial viitor membru al Partidului Social Românesc, filiala Cernavodă, întrebi și de amestecul lui Marian Vanghelie în proiectul lui Mircea Geoană.

„Este un partid nou, domnul Vanghelie nu este cu noi pentru că statutul noului partid, în momentul când ai probleme cu justiția, e chestie statutară, nu poți să faci parte din partidul ăsta atâta timp cât ești într-o anchetă a autorităților. Nici nu știu ce să zic de treaba asta prea multe, că nu e cu noi în partid”, te liniștește consilierul deputatului Condurățeanu.

Senatorul Vasiliev nu mai are cabinet, comunică pe Facebook. Pensia, drept „contrabalansare a terfelirii”

Alți aleși nu sunt la fel de apropiați de electoratul lor. La telefonul afișat public de senatorul de Constanța Marian Vasiliev răspunde consilierul său, Mircea Constantin. „Dacă nu are telefonul dat pe site, mie mi-a interzis să dau numărul de telefon, așa că…”, nu cedează el la insistențele cetățeanului de a vorbi cu senatorul ales. Cum poți totuși vorbi cu senatorul Vasiliev? „Pe Facebook. Am înțeles că pe Facebook comunică cu electoratul. În rest nu mi-a dat dezlegare să dau numărul. Îmi pare rău că nu vă pot ajuta în mod direct”, spune consilierul. La cabinetul parlamentar nu se poate? „Nu mai are, că și-a închis cabinetul”, închide și această portiță consilierul senatorului.

Într-o declarație la Dobrogea TV, senatorul Vasiliev a fost mult mai explicit cu privire la dorința sa de a avea o pensie specială: „Este o contrabalansare a terfelirii la care este supus în momentul ăsta Parlamentul, ca o formă minimă de respect. Dacă am ajuns să terfelim Senatul și să spunem că este un Senat penal format din infractori, să ducem până la capăt atunci, așa să fie măcar ca o compensare la ceea ce se suportă în momentul de față„.

Deputata UNPR de Olt Luminița Adam (fostă PP-DD) este plecată din țară, în vacanța parlamentară, aflăm de la șefa dumneaei de cabinet. „Dar de ce sunteți supărat dumneavoastră?„, întreabă consiliera. După ce află că pensiile speciale ale parlamentarilor sunt motivul telefonului, ea promite că ne va face o programare la doamna deputat: „Când se întoarce cu exactitate nu știu și voi fi contactată când se întoarce. De regulă, la sfârșitul săptămânii este în colegiu la Corabia, la cabinet. Ce pot face pentru dumneavoastră este să mai reveniți dvs și când am certitudinea că este la cabinet, vă pot face o programare săptămâna viitoare și să stați de vorbă și să o întrebați personal. Eu nu vă pot răspunde la asemenea întrebări, nu știu ce gândește dânsa„.

Vocea reală a cetățenilor: „Cum? Lucrează la o pensie tot pentru ei?”

Cetățenii intervievați de gândul în București, pe stradă, sunt contrariați de noua lege pe care parlamentarii vor să o pună în practică. „Cum? Lucrează la o pensie tot pentru ei?„, este surprinsă una dintre bucureștencele din zona Piața Romană. 

„Aleșii noștri își creează privilegii din orice. Așa cum nici câinele nu pleacă de lângă măcelărie, așa și parlamentarii noștri s-au gândit să facă o lege care să le asigure pensii, cât mai mari, să își asigure beneficii tot mai multe”, spune un bărbat.

Deși am întâlnit și bucureșteni care nu au auzit de noul proiect de lege semnat de 255 de parlamentari, în unanimitate aceștia au răspuns că parlamentarii nu merită să își acorde pensii speciale. „Nu îi obligă nimeni să fie deputați. Dacă nu le convine, să își dea demisia„, a spus o femeie.

Trebuie să dispară toți, în bloc. Sunt supărată pe furtișagurile pe care le fac și nu mai au măsură„, declară supărată o altă femeie.

Un domn este mai preocupat de promisiunile neonorate ale deputatului pe care l-a ales, decât de pensiile speciale. Ba chiar se plânge că verde-independentul Remus Cernea l-a păcălit în schimbul unei semnături de susținere.

„Deputatului din colegiul meu vreau să îi transmit următorul mesaj: să îi fie rușine că nu s-a ținut de cuvânt. A promis multe și nu a făcut nimic. A zic că ne aduce niște mese de ping-pong pentru copii, a zis că o să ne facă niște mese de șah și nimic. Nu s-a ținut de promisiuni. Și Remus Cernea ne-a promis multe, când a venit să ceară semnături. I-am dat, dar după… ce, l-a mai văzut cineva?„, spune bărbatul.

„Este atât de penibil să îl vezi pe Șova cum o doamnă îi dă cu mirul prin cap”

Unii bucureșteni intervievați au menționat că și-ar dori înainte ca această lege să intre în vigoare să fie întrebați și ei, printr-un referendum. „Trebuie să supună la vot această nouă lege. Dar nu la un vot organizat între ei. Mă refer la un referendum. Ei își pot face pensii și de 90 de milioane”, este de părere un bărbat.

Își văd doar propriile interese duse la extrem, la maximă lipsă de bun simț. Ar trebui să se întâmple ceva. Este atât de ridicol și de penibil să îl vezi pe Șova cum o doamnă îi dă cu mirul prin cap și pe la nas. O mizerie. Ca și în cazul lui Vosganian. Nici nu știu care sunt ăia cinstiți„, spune alt cetățean.

Operator – Cristi Tomoială

Montaj – Andrei Boruzescu

Producător – Cezar Helmis