Prima pagină » Știri politice » Surpriza din Kiseleff de Anul Nou: pesediștii au ales cu inima strânsă OMUL ANULUI 2014

Surpriza din Kiseleff de Anul Nou: pesediștii au ales cu inima strânsă OMUL ANULUI 2014

Surpriza din Kiseleff de Anul Nou: pesediștii au ales cu inima strânsă OMUL ANULUI 2014
Pesediștii trag linie la final de 2014. Victor Ponta detronat, Klaus Iohannis încoronat

Un 2014 bun, cu un final neașteptat, ce a venit ca „o lovitură de ciocan”. Aceasta este concluzia pesediștilor din Parlament, după ce trag linie la finele anului. Miza era, după cum recunoaște și deputatul social-democrat Florin Iordache, câștigarea alegerilor, o miză ratată de Victor Ponta. Tocmai această surpriză neplăcută de care a avut parte pe în noiembrie l-a făcut pe Iordache să-l descalifice pe premier și de la titlul de „cel mai bun politician din 2014″.

„Fără îndoială, Klaus Iohannis merită (titulatura de politicianul anului 2014, n.red.), pentru surpriza produsă câștigând alegerile. Dacă Victor Ponta, per ansamblu, în actul de guvernare a avut o activitate foarte bună, iată că Iohannis, care era un anonim, a reușit într-un an să-și valorifice la maximum șansele ca, dintr-un necunoscut, să devină președinte. Ne place sau nu, cea mai importantă bătălie din acest an au  fost prezidențialele, câștigate de Iohannis. Chiar dacă nu l-am votat, trebuie să recunosc că a reușit să capteze atenția”, a precizat pesedistul, contactat de gândul.

Fără îndoială, mai spune el, există și o doză de gelozie și de regret. Cât despre lucrul care l-a făcut pe Klaus Iohannis să ocupe locul fruntaș, Iordache spune că a fost, fără doar și poate, „faptul că a vorbit puțin”.

„E un avantaj, vorbind puțin, nu a făcut greșeli. Atunci când vorbești mult, fără îndoială nemulțumești mai mulți. Victor Ponta, dacă a pierdut, e clar că undeva a greșit”, concluzionează Iordache.

2014, un an mai puțin bun decât a sperat – spune și senatorul PSD Georgică Severin. La fel ca Florin Iordache, și el îi oferă titlul de „cel mai bun politician” lui Klaus Iohannis, și asta doar pentru finalul anului. În prima parte însă, Victor Ponta ar merita acest titlu, în special pentru modul în care a guvernat.

„Cea mai importantă calitate a lui Victor Ponta este că e un om de echipă. Klaus Iohannis, dacă vrea să fie un președinte bun, nu trebuie să fie un om de echipă, echipa lui trebuie să fie românii, nu partidul lui”, a rezumat el.

Un alt senator PSD, Nicolae Moga, spune că 2014 a fost un an greu, cu un final care îl face să-l premieze pe Klaus Iohannis pentru surpriza produsă la alegerile prezidențiale. Întrebat însă care a fost cel mai bun politician în 2014, a răspuns scurt și fără ezitare: Victor Ponta. „Dar ca surpriză, omul politic al anului l-aș desemna pe Iohannis. Modestia e cea mai importantă calitate a lui și românii au votat așa”, revine rapid senatorul.

Victor Ponta nr. 1

„2014 a fost o luptă, o bătălie în care în prima parte am ieșit învingători, iar în a doua parte nu-mi explic ce s-a întâmplat”. Cam așa rezumă deputatul PSD Ion Mocioalcă anul care se apropie de final, așteptând un 2015 al reflexiei, după cum a declarat pentru gândul.

Întrebat pe cine ar desemna politicianul anului, Mocioalcă nu renunță însă la numele lui Victor Ponta. „Eu sunt un personaj care gândește, nu un juriu, așa că rămân consecvent. Cea mai importantă calitate a lui este tenacitatea pentru că reușește să se țină de cuvânt în ciuda pesimismului celor mai mulți dintre români”, a precizat el.

Ceva mai mulțumit de parcursul politic din 2014 este deputatul Ciprian Nica. Pesedistul admite faptul că se putea mai mult, însă mai mult de atât nu a avut ce face. „Alegerile au fost o lovitură de ciocan”, spune el. Și, chiar și cu rezultatul nesatisfăcător al alegerilor prezidențiale, Nica tot pe Victor Ponta îl preferă.

„Poarte par subiectiv, dar pentru mine tot Victor Ponta este omul politic al anului. Nu-l dau pe Klaus Iohannis, nu este președintele pentru care am muncit, dar să sperăm într-un viitor mai bun. Victor Ponta știe să explice foarte bine care sunt acțiunile Guvernului, este bine pregătit și pe problemele economice, face dovada și a avut curajul să ia anumite măsuri social-democrate”, a declarat pesedistul pentru gândul.

Un vot pentru Gabriel Oprea

Dacă ar fi să-l întrebi verde-n față pe senatorul PSD (și membru UNPR) Constantin Popa cine este cel mai bun politician în 2014, ți-ar răspunde că el însuși. Doar în glumă însă, după cum adaugă râzând. Când vorbește serios, îl nominalizează pe Gabriel Oprea.

„Așa mi se pare mie, și-a făcut datoria foarte bine. Stă bine în sondaje la simpatie, e un om foarte ordonat și știe ce să facă, are soluții pentru orice. Nu că e șeful partidului nostru, dar și-a făcut treaba bine”, a spus Popa, contactat de gândul.

Pus să aleagă între Victor Ponta și Klaus Iohannis, opțiunea lui se îndreaptă clar către celălalt lider al alianței. „Premierul a avut an destul de greu, a făcut față cu brio. Un an din acesta destul de greu, Ponta a demonstrat că știe să fie prim-ministru”, a adăugat el.

Clasa politică, fără lider

Niciun politician nu ar merita titlul de „cel mai bun politician al anului”, nici măcar Victor Ponta. Așa consideră deputatul PSD Cătălin Rădulescu, care s-a arătat foarte supărat pe ultimii doi ani de parlamentarism.

„A fost un an foarte urât din punct de vedere politic”, spune el pentru gândul, revoltat pe numărul mare de ordonanțe de urgență și de faptul că multe legi au fost adoptate fără o dezbatere în Legislativ.

„Cel mai bun politician al anului… n-a fost niciunul. Nici măcar premierul Victor Ponta. Am văzut că vrea să ajute oamenii, dar a făcut chestiuni pe care nu trebuia să le facă. Trebuia să lase Parlamentul să decidă ce lege trebuie și ce nu, nu să dea atâtea ordonanțe de urgență.și mai multe altele”, a adăugat el.

Ce așteaptă pesediștii în 2015

De la 2015, Cătălin Rădulescu așteaptă foarte multe. Schimbarea Codului civil și a Codului penal, în sensul redefinirii traficului de influență și a abuzului în serviciu, plus punerea în prim-plan a demnității umane, așteaptă o lege a lobby-ului, dar și limitarea numărului de mandate pentru aleșii locali și pentru parlamentari. Și, mai spune el, „să nu mai treacă legi care nu ar fi trecut niciodată într-un Parlament fără bandiți”.

Deputatul Florin Iordache visează la o Constituție revizuită, acel proiect al USL rămas în coadă de pește după ruperea alianței, dar și la un nou cod electoral „care să-i mulțumească pe toți”.

Senatorul Nicolae Moga are însă un plan și mai ambițios: vrea ca toate legile adoptate după 1989 să fie revizuite. „Este o muncă sisifă, dar sunt legi care se bat cap în cap”, argumentează el.

Citește și