Prima pagină » Știri politice » Surpriza lui Tăriceanu și Dragnea pentru Kovesi. „Noi voiam să aflăm ce s-a întâmplat în acea noapte, aceste întâlniri contra naturii”

Surpriza lui Tăriceanu și Dragnea pentru Kovesi. „Noi voiam să aflăm ce s-a întâmplat în acea noapte, aceste întâlniri contra naturii”

Surpriza lui Tăriceanu și Dragnea pentru Kovesi. „Noi voiam să aflăm ce s-a întâmplat în acea noapte, aceste întâlniri contra naturii
Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunțat că a discutat cu Liviu Dragnea și au decis...

„Am discutat cu omologul meu de la Camera Deputaților, Liviu Dragnea, și este foarte posibil ca săptămâna viitoare, împreună dar separat – adică acțiunea va fi simultană, să spunem – vom sesiza din nou Curtea Constituțională pentru o chestiune foarte simplă, anume refuzul procurorului general și al procurorului-șef al DNA de a se prezenta în fața comisiei de anchetă parlamentară”, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu, la Antena 3.

Președintele Senatului susține că sesizarea este legitimă întrucât cererile Comisiei de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009 nu vizau activitatea profesională a procurorilor. „Noi voiam să aflăm ce s-a întâmplat în noaptea alegerilor din 2009, care nu ține de activitatea profesională. Erau o activitate extraprofesională, aceste întâlniri contra naturii… Ce discutau cu șefii serviciilor secrete, cu oamenii politici de la vremea respectivă…”, a spus Tăriceanu.

Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 a solicitat Parchetului General copia dosarului ce vizează organizarea alegerilor din 2009 și rezultatul scrutinului prezidențial. Parchetul General a anunțat, însă, că nu poate trimite Comisiei copia dosarului pentru că legea nu permite furnizarea de informații ce fac obiectul unei cercetări penale.

Comisia a cerut, în replică, ministerului Justiției sa sesizeze Inspectia Judiciară în legatura cu „atitudinea” procurorului general, Augustin Lazăr. Toader a precizat că va discuta cu Augustin Lazăr și în funcție de răspunsurile lui, va sesiza Inspecția Judiciară. O astfel de discuție, la care să participe Toader, Lazăr, dar și membrii Comisiei, nu a mai avut loc.

Ca urmare a refuzului lui Lazăr de a furniza o copie a dosarului, Comisia de anchetă a decis să solicite președinților celor două Camere, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, să ia decizia politică de a sesiza CCR în privința unui conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Ministerul Public. Solicitarea a ajuns la președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care a transmis-o Comisiei juridice, spre analiză. CCR nu a mai fost însă sesizată, deși comisia a ajuns în stadiul de a redacta raportul, acesta fiind prezentat public miercuri. 

Ministrul Justiției anunță „singura soluție” a CCR 

Curtea Constituțională nu poate decât să constate un conflict între Parlament și DNA generat de refuzul Laurei Codruța Kovesi de a se prezenta la audierile comisiei de anchetă a alegerilor din 2009, este de părere ministrul Justiției, Tudorel Toader, fost judecător la CCR. 

„În public a apărut informația că Parlamentul va sesiza CCR să se pronunțe dacă nu cumva există un conflict juridic de natură constituțională între Parlament (Senat) și Ministerul Public, prin cele două acte, procurorul general care a refuzat să pună la dispoziție dosarul și fostul procuror general care a dau un răspuns scris dar incomplet pentru că nu a zis negru pe alb >. CCR se va pronunța dacă cineva, indiferent de demnitate, poate să refuze o comisie parlamentară. În state cu democrație consolidată se prezintă în fața unei comisii și șefii de stat, pentru că sub jurămând au obligația de a spune adevărul. Eu aștept să văd dacă va fi sesizată CCR. (…) Dacă se va pronunța și va spune că a fost un conflict, vom înțelege și noi că nimeni nu e mai presus de lege, nimeni nu este în afara legii. Cred că soluția nu poate fi decât de constatare a conflictului”, a declarat, pe 4 septembrie, Tudorel Toader la Antena 3.

Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 i-a adresat invitația Laurei Codruța Kovesi de a se prezenta la Parlament, însă aceasta a refuzat. Pe 27 iulie, parlamentarii din comisie i-au trimis o scrisoare care conține două întrebări, ambele legate de prezența acesteia acasă la Gabriel Oprea în seara turului secund al scrutinului prezidențial din 2009.

„S-a votat textul final al scrisorii. Citez întrebările din memorie: dacă dânsa s-a aflat la data respectivă la locul respectiv și dacă da, în ce scop a fost acolo, în casa domnului Oprea. Acestea au fost întrebările adresate de către domnii deputați. Sunt două întrebări trimise de către deputați”, a precizat atunci președintele Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009, deputatul PSD Anca Florea.

Kovesi a răspuns, precizând că în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu sau în timpul liber nu a luat la cunoștință de implicarea unor instituții sau persoane care ar fi viciat rezulatul alegerilor.

„Vă fac cunoscut că nici în exercitarea atribuțiilor mele de serviciu și nici în timpul meu liber nu am luat cunoștință de situații sau împrejurări potrivit cărora în alegerile prezidențiale din decembrie 2009 s-ar implica unele autorități publice și/sau persoane, altele decât cele prevăzute de lege, respectiv în derularea procesului electoral cu consecința vicierii rezultatului acestor alegeri”, a susținut procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, în scrisoarea transmisă Comisiei parlamentare de anchetă a alegerilor preziențiale din anul 2009.

Autor

Citește și