Surpriza PSD pentru Iohannis. Ce salariu va avea președintele
„Se discută despre raportul salarial, adică între cel mai mic salariu și cel mai mare salariu din România. Acum este 1 la 15. Partenerii sociali solicită de mult 1 la 13. Noi am hotărât să fie 1 la 12. Raportul va fi de la 1 la 12, unde e salariu minim pe economie, iar X salariul minim pe economie înseamnă președintele României. înseamnă 1450 de lei. Salariul minim va crește în fiecare an, cum am prevăzut în programul de guvernare”, a spus Liviu Dragnea, luni seară, la Antena 3.
„Acum suntem patru inși pe această treaptă. Președintele, președintele Senatului, Camerei și premierul. Nu sunt de acord (…) Primul e președintele României pentru că asta înseamnă legitimare”, a ținut să sublinieze liderul PSD, menționând faptul că după salariul președintelui vor urma salariile premierului, președintelui Senatului, al Camerei și președintelui ÎCCJ.
„Salariul președintelui ÎCCJ azi, acum în plată, este mare. Asta înseamnă și de aici pleacă toată ierarhia, aici am eu o problemă. Nu e populistă. Dacă noi ne aliniem aici, asta înseamnă că toate salariile vor crește. Eu le-am spus ‘domnule, vreau mai jos”, a mai spus Dragnea.
În același timp, Dragnea a explicat că s-a decis ca BNR și ASF să fie exceptate de la prevederile Legii salarizării unitare și să aibă salarizarea „relativ aproape” de salarizarea instituțiilor similare din UE.
În acest sens, Dragnea a arătat că le-a transmis colegilor din PSD care lucrează a proiectul de lege că își dorește ca alinierea să se facă „în jos”.
„Eu le-am spus:
Liderul PSD a mai precizat că altă discuție vizează punerea miniștrilor pe același prag de salarizare cu parlamentarii, aceste categorii urmând să aibă un indice de salarizare de 5,6 sau 7 sau 8 X salariul minim pe economie.
Liviu Dragnea a anunțat, luni seară, că proiectul de lege privind salarizarea unitară este gata, urmând să fie semnat de către liderii coaliției de guvernare joi, la ședința CExN al PSD, care se va desfășura la Sinaia.
„Astăzi proiectul de lege unic al salarizării e gata. Urmează ca joi, poate chiar de mâine, doamna ministru poate să meargă la Parlament să strângă semnăturile. O să îl invit pe domnul Tăriceanu să vina să semnăm acest proiect de lege. În această perioadă de dezbateri, vor vedea oamenii încet-încet toate anomaliile din actualul sistem de salarizare”, a declarat președintele Camerei Deputaților.
Liderul PSD a precizat că proiectul de lege se va constitui în inițiativă parlamentară și nu inițiativă a Guvernului, pentru a câștiga timp din punctul de vedere al procedurilor parlamentare.
„Vă promit că în peioada de după ziua de joi, pentru că noi joi vom semna legea ca și inițiativă parlamentară, prim-ministrul și doamna ministru a Muncii mi-au zis și mie, și domnului președinte Tăriceanu că, în opinia lor, cea mai bună variantă e să o transferăm într-o inițiativă parlamentară, nu a Guvernului pentru ca să câștigăm timp (….) Dezbaterea să fie la Parlament”, a mai spus Dragnea.
Întrebat dacă va discuta cu reprezentanții sindicatelor, asociațiilor, Dragnea a replicat: „Cel mai bine e ca acele discuții să aibă loc în comisiile de specialitate. Colegii de la comisii sunt pregătiți. Nu va fi nicio presiune”.
CExN al PSD se va reuni, joi, la Sinaia.