Prima pagină » Știri politice » Surpriză? Ultima RĂZGÂNDIRE a lui Traian Băsescu, după presiunile străzii. „Nu sunt unul care să trăiască DESPRINS”

Surpriză? Ultima RĂZGÂNDIRE a lui Traian Băsescu, după presiunile străzii. „Nu sunt unul care să trăiască DESPRINS”

Surpriză? Ultima RĂZGÂNDIRE a lui Traian Băsescu, după presiunile străzii. „Nu sunt unul care să trăiască DESPRINS
Este cea mai importantă decizie a lui Traian Băsescu

Suporter declarat al exploatării aurului de la Roșia Montană, președintele Traian Băsescu susține că nu mai este adeptul mineritului cu cianuri, invocând drept motiv al repoziționării sale mitingurile din toamna trecută împotriva contractului cu RMGC.

„Nu vreau să se interpreteze că mai sunt un adept al utilizării tehnologiilor cu cianuri la Roșia Montană.  Am văzut reacția populației și nu sunt unul care să trăiască desprins. Dar mineritul se poate dezvolta ecologic„, a spus Băsescu, la o dezbatere a Fundației „Mișcarea Populară” la care a reluat tema redeschiderii minelor în România, cu argumentul că „nu putem trăi numai din servicii, numai în restaurante sau numai din Turism”.

Varianta sa alternativă ar fi utilizarea metodei brevetate de românul Jack Goldstein a exploatării cu tiosulfat de sodiu. „Avem un la Baia Mare un inventator care are o soluție cu sodiu, nu știu cu ce, o soluție românească”, a spus Băsescu.

Metoda exploatării cu tiosulfat de sodiu a fost prezentată de Jack Goldstein în octombrie și Comisiei speciale parlamentare. Într-o ședință de aproximativ două ore, Goldstein a încercat să sublinieze multiplele avantaje ale acestei tehnologii, chiar dacă aceasta nu s-a dovedit a fi viabilă la scară industrială.

„Este o tehnologie prietenoasă pentru mediu pentru că reactivul principal pentru solubilizare este tiosulfatul de sodiu, un produs chimic inactiv pentru mediu și utilizat și ca îngrășământ. Din acesta se obține o suspensie care după o separare prin filtrare, datorită a unui catalizator în această soluție poate fi supusă unei operații de electroliză, alcalină, unică, care permite izolarea unui nămol cu conținuturi de aur și argint. Acest nămol, în care se află și catalizatorul introdus, o sare de cupru, permite extragerea aurului și argintului și după o topire, respectiv o îndepărtare prin solubilizare a cuprului”, a explicat inventatorul.

 

Autor

Citește și