Surprizele de pe lista PSD pentru Guvern: peste jumătate dintre miniștri s-au schimbat. Când vor primi votul de încredere UPDATE

Publicat: 26 01. 2018, 16:09

Membrii conducerilor celor două camere ale Parlamentului au decis, vineri, ca audierile miniștrilor guvernului condus de Viorica Dăncilă să se desfășoare luni, între orele 8.00-14.00, urmând ca până seara să fie dat și votul final.

„Am adoptat lucrurile importante care țin de activitățile de luni, adică, în primul rând, ordinea de zi pentru ședința de luni, care cuprinde, binențeles, în prima parte a zilei, începând de la ora 8.00, audierea miniștrilor în comisiile de specialitate. Începând de la ora 3 va fi ședința în plen, unde prim-ministrul prezintă programul și lista membrilor guvernului, urmată de dezbaterea în plen. În final va fi votul final de învestitură”, a declarat președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

El a mai spus că programul de lucru pentru luni a fost aprobat „cu majoritate covârșitoare, chiar cu unanimitate”, precizând că „nu depinde de Parlament” dacă membrii guvernului Dăncilă vor depune jurământul luni seara.

Guvernul Dăncilă își schimbă structura și va avea patru vicepremieri, potrivit unor surse politice, cei patru fiind Viorel Ștefan, Ana Birchall, Paul Stănescu și Grațiela Gavrilescu. Peste jumătate dintre miniștri s-au schimbat față de formula anterioară. 

Lista completă a Cabinetului Dăncilă:

Viorica Dăncilă, premier

Viorel Ștefan, vicepremier 

Grațiela Gavrilescu, vicepremier și ministrul Mediului

Ana Birchall, vicepremier și ministru pentru implementarea Afacerilor Europene. 

Paul Stănescu, vicepremier și ministrul Dezvoltării

Valentin Popa, ministrul Educației

Anton Anton, ministrul Energiei

Teodor Meleșcanu, ministrul de Externe

Rovana Plumb- ministrul Fondurilor Europene

Viorel Ilie, ministrul pentru Relația cu Parlament

Eugen Orlando Teodorovici, ministrul Finanțelor

George Ivașcu, ministrul Culturii

Nicolae Burnete, ministrul Cercetării

Sorina Pintea, ministrul Sănătății

Dănuț Andrușca, ministrul Economiei

Radu Oprea- ministrul pentru Mediul Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

Lucian Șova, ministrul Transporturilor

Carmen Dan- ministrul Afacerilor Interne

Mihai Fifor- ministrul Apărării

Tudorel Toader- ministrul Justiției

Petre Daea- ministrul Agriculturii

Lia Olguța Vasilescu- ministrul Muncii

Bogdan Cojocaru- ministrul Comunicațiilor

Ioana Bran, ministrul pentru Tineret și Sport

Bogdan Trif- ministrul Turismului

Ioan Deneș- ministrul Apelor și Pădurilor

Natalia Intotero- ministerul Românilor de Pretutindeni

Victor Negrescu- ministru delegate pentru Afaceri Europene

UPDATE 13:21: Guvernul Dăncilă își schimbă structura și va avea patru vicepremieri, potrivit unor surse politice, cei patru fiind Viorel Ștefan, Ana Birchall, Paul Stănescu și Grațiela Gavrilescu.

UPDATE 13:05 Sorina Pintea va fi ministru al Sănătății, Dănuț Andrușca ministru al Economiei, iar Lucian Șova la Transporturi, au declarat surse politice pentru MEDIAFAX.

UPDATE 12:47 Viorel Ștefan a fost votat pentru funcția de vicepremier fără portofoliu, în timp ce George Ivașcu a fost susținut pentru funcția de ministru al Culturii.

UPDATE 12:39 Profesorul universitar Valentin Popa a fost votat de Comitetul Executiv PSD pentru funcția de ministru al Educației, au declarat surse politice pentru MEDIAFAX, acesta reușind să obțină nominalizarea în detrimentrul Ecaterinei Andronescu.

UPDATE 12:40 Propunerea ALDE pentru ministerul Energiei este Anton Anton, fost ministru al Educației, după ce Toma Petcu, actual ministru al Energiei a anunțat vineri că nu intenționează să facă parte din viitorul Guvern.

UPDATE 12:29: Eugen Teodorovici a fost votat de Cex PSD pentru funcția de ministru al Finanțelor, au declarat surse politice pentru MEDIAFAX.

Eugen Teodorovici a fost propunerea PSD Tulcea pentru funcția de ministru al Finanțelor Publice sau pentru un portofoliu la Ministerul Fondurilor Europene.

UPDATE 11:57: Liderii social democrați se află, la ora transmiterii știrii, în ședința Comitetului Executiv al PSD, în care se validează lista miniștrilor din Cabinetul Dăncilă. printre numele noi sunt cele ale Rodicăi Nassar, Adrian Dobre sau George Ivașcu.

LISTA NUMELOR VEHICULATE: 

Viorel Ștefan – vicepremier

Paul Stănescu – vicepermier

Grațiela Gavrilescu – vicepremier

Rovana Plumb – ministerul Fondurilor Europene

Ionuț Mișa – ministerul Finanțelor

Lucian Șova – ministrul Transporturilor

Ioan Deneș – ministrul Apelor și al Pădurilor

Ecaterina Andronescu – ministrul Educației

Sorina Pintea, Elena Dinu sau Rodica Nassar – ministrul Sănătății

Adrian Dobre – ministru pentru Dialog Social

Bogdan Trif – ministerul Turismului

George Ivașcu – ministrul Culturii

Ioana Bran – ministrul Tineretului

Tudorel Toader – ministrul Justiției

Teodor Meleșcanu – ministru de Externe

Mihai Fifor – ministrul Apărării

Petre Daea – ministrul Agriculturii

Lia Olguța Vasilescu – ministrul Muncii

„Unele propuneri nu au fost acceptate. (…) La fiecare propunere va fi vot nominal. Nu cred că va fi vreun ministru cu probleme de integritate „, a declarat Liviu Dragnea,a înainte de ședința Comitetului Executiv Național al PSD.

Întrebat de situația Rovanei Plumb, al cărei nume este vehiculat pentru a ocupa postul de vicepremier, Dragnea a declarat că „la domana Plumb, din moment ce a fost respinsă de Parlament cererea (n.r.: de urmărire penală), înseamnă că nu are nicio problemă”.

La rândul său, premierul desemnat, Viorica Dăncilă, a declarat  că din viitorul cabinet vor face parte și nume noi, fără a da detalii dacă printre viitorii miniștri sunt și persoane care au probleme de integritate.

„Am participat la analiza viitorului cabinet PSD-ALDE, am evaluat propunerile, în ședința CEx vor fi supuși unui vot, nu pot să vă dau lista acum”, a declarat Viorica Dăncilă, înainte de ședința Cex PSD ce vineri.

Întrebată dacă vor fi persoane cu probleme de integritate, aceasta a declarat că nu poate da detalii atâta timp cât este doar premier desemnat și nu ocupă propriu-zis funcția.

„Sunt nume noi, dar și miniștri din vechiul Guvern”, a mai spus Dăncilă.

UPDATE 11:40  Ecaterina Andronescu, unul dintre numele vechiculate pentru preluarea portofoliului de la Educație, a refuzat să precizeze dacă va face parte din noul Guvern 

„Cred că cel mai important este ca acest Guvern să performeze”, a declarat Ecaterina Andronescu înainte de ședință PSD.

„Oamenii nu au votat Liviu Pop în Guvern, ci au votat un program de guvernare”, a declarat actualul ministru al Educației Liviu Pop, înainte de ședința CEx PSD.

UPDATE 10:50  Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a declarat, luni, înainte de CEx PSD, că nu își va depune candidatura pentru un nou mandat de ministru, precizând că a informat conducerea partidului și că va susține persoana care va prelua portofoliul.

UPDATE 09.30 Marius Dunca, ministrul Tineretului și Sportului, a anunțat într-o conferință de presă că a decis să se retragă pentru a lăsa locul unei „persoane care să comunice cu Federațiile sportive”

„Fac un pas în lateral. Am vorbit cu domnul Dragnea și i-am spus să lăsăm pe altcineva (la conducerea ministerului – n.r.), să lăsăm o persoană care să comunice cu Federațiile sportive. Vă anunț acum și aici că o să mă retrag, o să rămân întotdeauna un partener al sportului, sper să nu îi dezămăgesc pe președinții de federații care m-au susținut. Să aveți încredere în sportul românesc că va renaște din cenușă.” a spus Dunca în cadrul unei conferințe de presă la sediul ministerului. 

CExN al PSD se va reuni, vineri, de la ora 11.00, iar Biroul Politic Central al ALDE a fost convocat pentru ora 10.00. La ședința ALDE va participa și premierul desemnat, Viorica Dăncilă.

Potrivit declarațiilor de până acum, Guvernul Dăncilă va avea aceeași structură ca și fostul Executiv Tudose, respectiv premier, 3 vicepremieri, dintre care unul fără portofoliu, și 26 de portofolii, 2 miniștri fiind delegați. În total, noul Cabinet va avea, ca și cel precedent, 28 de membri.

Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat, la începutul acestei săptămâni, că membrii PSD cercetați penal pot face parte din viitorul Cabinet Dăncilă, el arătând că social-democrații au decis să își facă ei înșiși Guvernul și nu alte instituții.

Din această perspectivă, potrivit unor surse, în Guvern ar urma să revină Rovana Plumb, pe postul de vicepremier fără portofoliu, și Sevill Shhaideh, pe postul de secretar general al Executivului.

De altfel, și Paul Stănescu își va păstra postul de vicepremier și ministru al Dezvoltării, însă a declarat că își va da demisia dacă va deveni inculpat ca urmare a posibilei redeschide a unui dosar care îl vizează.  ÎCCJ a amânat, joi, pentru 8 februarie, discutarea cererii DNA de confirmare a redeschiderii urmăririi penale.

Pentru portofoliul Culturii este vehiculat numele actorului George Ivașcu, deși la începutul săptămânii fusese vehiculată revenirea lui Ionuț Vulpescu.

Alți doi miniștri care se pare că își vor păstra portofoliile sunt Florian Bodog (Sănătate) și Liviu Pop (Educație), deși tot la începutul săptămânii erau vehiculate numele Ecaterinei Andronescu și a Rodicăi Nassar ca posibili titulari.

În ceea ce privește ministerul Transporturilor, acesta ar putea fi preluat de Sorin Bota, deși tot la începutul săptămânii era vehiculată întoarcerea lui Răzvan Cuc.

În viitorul Guvern nu se vor mai regăsi susținătorii fostului premier Mihai Tudose, respectiv Marcel Ciolacu (vicepremier fără portofoliu), Felix Stroe (Transporturi), Marius Nica (ministru delegat pentru fonduri europene).

O altă revenire în Guvern ar putea fi cea a lui Eugen Teodorovici, fost ministru al Fondurilor europene și ministru al Finanțelor în Guvernul Ponta. Teodorovici este, de altfel, propunerea PSD Tulcea pentru funcția de ministru al Finanțelor sau pentru un portofoliu la ministerul Fondurilor europene.

Pe de altă parte, ministerul Fondurilor europene este vizat și de Ana Birchall, care ar reveni astfel în Executiv, după ce a ocupat postul de ministru al Afacerilor europene în Executivul Grindeanu.

Cu semnul întrebării privind prezența în Guvernul Dăncilă ar fi ministrul pentru Dialog Social, Gabriel Petrea, dar și ministrul pentru Turism, Mircea Dobre.

Ioan Deneș va fi sigur ministru în Guvernul Dăncilă, acesta fiind votat de CExN al PSD pentru a o înlocui pe Doina Pană la ministerul Apelor și Pădurilor încă înainte de demisia lui Tudose.

Vor rămâne în Guvern și își vor păstra portofoliile Olguța Vasilescu (Muncă), Carmen Dan (Interne), Petre Daea (Agricultură), Mihai Fifor (Apărare), Ionuț Mișa (Finanțe), Tudorel Toader (Justiție), Gheorghe Șimon (Economie), Ilan Laufer (Mediul de afaceri), Lucian Georgescu (Cercetare), Lucian Șova (Comunicații), Andreea Păstîrnac (Românii de pretutindeni).

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, se va regăsi pe același post și în Guvernul Dăncilă, ca ministru independent, el nefiind asumat politic, ci doar sprijinit de coaliția de guvernare PSD-ALDE, au precizat, joi, pentru MEDIAFAX, surse politice.

Pe de altă parte, ALDE, care a deținut patru portofolii – Externe, Mediu, Energie și Relația cu Parlamentul, și le va păstra. De asemenea, și titularii acestor portofolii se vor regăsi în Guvernul Dăncilă, respectiv Teodor Meleșcanu, Grațiela Gavrilescu, Toma Petcu și Viorel Ilie. ALDE va păstra, de asemenea, și funcția de vicepremier, deținută de Gavrilescu.

Grupurile parlamentare ale PSD, dar și cele ale ALDE, se vor reuni duminică, la Palatul Parlamentului, în perspectiva votului care urmează a fi dat luni asupra componenței Guvernului și programului de guvernare.
Birourile Permanente reunite ale celor două Camere au fost deja convocate pentru vineri la ora 15.00, pentru a lua act de trimiterea listei cu miniștri și a programului de guvernare și pentru a convoca luni sesiunea extraordinară a Parlamentului.

Astfel, luni, 29 ianuarie, ar urma să aibă loc, de dimineață, audierea miniștrilor în comisiile parlamentare de specialitate, iar procedura de vot va începe la ora 15.00, astfel încât spre seară să se poată depune jurământul la Palatul Cotroceni.

În ceea ce privește programul de guvernare, acesta va fi actualizat, în sensul că nu vor se vor mai regăsi mai multe măsuri din 2017, dar vor figura altele noi. Printre priorități se vor număra Legea pensiilor,Legea parteneriatului public-privat, Legea achiziții publice și Legea lobby-ului.

Liderul PSD Liviu Dragnea a susținut, recent, că nu exclude introducerea impozitului pe gospodărie în programul de guvernare.