Marcel Ciolacu a stabilit ultimele detalii ale măsurilor pe care executivul urmează să își asume răspunderea. Surse guvernamentale au afirmat pentru Gândul că măsurile fiscal-bugetare au fost negociate în coaliție și s-a ajuns la un consens în ceea ce privește forma lor. Mâine, premierul urmează să discute cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, pentru a merge înainte cu planul de asumare.
Conform surselor Gândul, premierul Marcel Ciolacu a discutat cu liderii PNL și cu ministrul de Finanțe Marcel Boloș, ultimele detalii tehnice privind măsurile fiscal-bugetare pe care guvernul urmează să își asume răspunderea. Premierul ar urma să vină cu pachetul de măsuri până pe data de 1 octombrie, precizează sursele citate.
Coaliția a fost tehnică. Negocierile s-au încheiat acum două săptămâni. A fost mai mult o discuție tehnică, despre ce intră în legea de asumare și ce urmează la Parlament, au afirmat surse oficiale.
Premierul Marcel Ciolacu ar urma să meargă cu unele măsuri pe asumare, aici regăsindu-se 99% din proiectele privind reducerea cheltuielilor bugetare, dar și unele măsuri ce vizează combaterea evaziunii fiscale, având în vedere recomandarea Comisiei Europene pentru o mai bună colectare a TVA-ului la buget, pentru țara noastră.
Printre măsurile pe care coaliția de guvernare PSD-PNL le-a stabilit se numără taxa de 0,3% aplicată imobilelor cu o valoare de peste 500.000 de euro, iar taxa ar urma să se aplice pe diferența de valoare ce depășește suma de 500.000 de euro.
Taxa de 0,3% pe imobilele mai scumpe de 500.000 de euro se aplică pe diferența de valoare. Tot ce depaseste 500 de mii se taxează cu 0,3%. Dar daca ai credit nu pot sa îți impozitez creditul, au afirmat sursele Gândul.
O altă măsură deja stabilită în coaliție este creșterea salariului minim pe economie de la 3.000 de lei la 3.300 de lei brut și salariul minim în sectorul construcțiilor la 4.500 de lei brut. Totodată, TVA-ul ar urma să rămână la 5% pentru termie (gaze, curent și lemne de foc), dar și pentru cărți și manuale școlare.
Sursele Gândul au explicat că unele măsuri care nu intră în proiectul de lege pe care premierul urmează să își asume răspunderea vor fi trecute prin Ordonanță de Urgență (OUG) pe care executivul le va da în perioada imediat premergătoare a asumării. Din informațiile obținute, ar fi vorba despre minim 6 proiecte de OUG care vor completa măsurile care intră pe procedura asumării răspunderii.
Va fi o singură lege de asumare care va avea 3 componente. Reducerea cheltuielilor, măsurile fiscale și combaterea evaziunii. În ședința de guvern când va trece legea, vor fi și OUG-uri care completează cadrul legal, au precizat surse oficiale.
Termenul până la care premierul Marcel Ciolacu vrea să meargă în Parlament este 1 octombrie 2023, au afirmat sursele Gândul. După aceea, proiectul urmează cursul legislativ care prevede 24 de ore în care opoziția poate depune amendamente pentru legea asumării, asta în condițiile în care legea nu este atacată la Curtea Constituțională (CCR) sau în eventualitatea puțin probabilă a unei moțiuni de cenzură.
„Dacă legea nu este atacată la CCR, normal ar fi termen undeva la 1 octombrie ca dată de intrare în vigoare. Dacă va fi atacată la CCR, atunci termenul se prelungește”, au precizat sursele noastre.
Premierul ar urma ca împreună cu Marcel Boloș să pregătească și reorganizarea Ministerului de Finanțe. Guvernul are în plan și sporirea pedepselor în ceea ce privește infracțiunea de evaziune fiscală, ca parte a măsurilor de colectare eficientă a banilor la buget.
Aceleași surse au precizat că în luna octombrie, cel puțin două ministere vor veni cu o nouă organigramă care să vizeze reforma administrativă, și este normal ca unele instituții ineficiente să dispară. Totodată sursele precizate au spus că reforma se va extinde și la nivelul administrației locale.
CITIȚI ȘI: