Surse de la Bruxelles pentru Gândul: Corina Crețu a fost confirmată de Juncker pentru portofoliul Politicii Regionale

Surse de la Bruxelles pentru Gândul: Corina Crețu a fost confirmată de Juncker pentru portofoliul Politicii Regionale
Publicat: 01/09/2014, 19:49

Dacian Cioloș, comisarul român care a gestionat portofoliul european cu cel mai mare buget, respectiv Agricultura, a ieșit din cărți pentru viitorul executiv european. Corina Crețu, al doilea nume din scrisoarea transmisă la Bruxelles de premierul Victor Ponta, ar fi fost confirmată de noul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au declarat pentru gândul surse de la Bruxelles.

Potrivit acestor surse, Crețu, actualmente europarlamentar PSD și vicepreședinte al Parlamentului European, ar urma să primească portofoliul Politicii Regionale. Pe scurt, Crețu va gestiona politica de coeziune și fondurile europene.

Portofoliul Politicii Regionale este al doilea portofoliu de pe lista priorităților României, după păstrarea Agriculturii. Totuși, există, la Bruxelles, semne de întrebare privind competențele Corinei Crețu pentru acest post, singura sa experiență economică fiind la Fabrica de Mașini-Unelte din Blaj, între 1989 și 1992, după ce a absolvit ASE. De atunci, Crețu a fost ziaristă, lucrând la publicații apropiate PSD (precum Cronica Română), purtător de cuvânt al lui Ion Iliescu, senator și europarlamentar. După două decenii de mandate politice, deci, Corina Crețu ar urma să ocupe o funcție executivă.

Cu toate că, formal, Corina Crețu a fost a doua propunere a premierului pentru portofoliul de comisar european, eurodeputata era favorita lui Victor Ponta, dar și a socialiștilor europeni, care au făcut presiuni intense pentru a avea un număr cât mai mare de comisari și, mai ales, comisari femei. Cum echilibrul de gen în viitorul său colegiu al comisarilor este foarte important și pentru Jean-Claude Juncker, care a insistat să primească mai multe propuneri cu nume de femei, iar scrisoarea primită de la București îi dădea posibilitatea să aleagă, confirmarea lui Crețu nu este surprinzătoare.

Procedural, odată ce președintele desemnat al Comisiei Europene, respectiv Jean-Claude Juncker, își dă acordul în privința unui comisar propus, în acest caz fiind vorba despre Corina Crețu, Guvernul trebuie să demareze procedurile pentru audierea persoanei în cauză, în baza Legii 273/2013 privind cooperarea dintre Parlament și Executiv în problematici de afaceri europene.

Ce va face Crețu la Bruxelles dacă ajunge comisar

Dacă nu vor exista probleme la audieri și Corina Crețu va deveni al treilea comisar dat de România de când a devenit stat membru (după Multilingvism – L. Orban și Agricultură – D. Cioloș), pesedista va avea în subordine Direcția Generală Politică Regională și Urbană. Mai jos, o captură foto de pe site-ul Comisiei Europene, care prezintă responsabilitățile acestei Direcții Generle și ale celui care o conduce (clic pentru a mări):

Comisarul european care deține în prezent acest portofoliu este austriacul Johannes Hahn (interviu gândul AICI). Primul comisar pentru Politică Regională din președinția lui Romano Prodi a fost francezul Michel Barnier, comisar pentru Piața Internă sub Barroso. Între Barnier și Hahn, comisar a fost pentru scurt timp tot un francez, Jacques Barrot.

Scrisoarea lui Ponta către Zgonea: două nume

Premierul Victor Ponta l-a informat pe Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților, într-o scrisoare transmisă în 30 iulie, după ce Jean-Claude Juncker era confirmat de Parlamentul European pentru președinția Comisiei, că România are două propuneri de comisar: Dacian Cioloș, actualul comisar pentru Agricultură, și Corina Crețu, europarlamentar PSD, după cum gândul a relatat azi AICI.

Primele informații despre existența numelui Corinei Crețu pe lista României au apărut zilele trecute pe site-ul Euractiv, însă premierul a evitat să confirme numele ei în discuțiile cu jurnaliștii: „Prima noastră propunere a fost Dacian Cioloș pentru portofoliul Agriculturii. În momentul în care domnul Juncker mi-a comunicat că păstrarea unui portofoliu de către aceeași țară și aceeași persoană e foarte puțin probabilă, am făcut o a doua nominalizare”, a explicat Victor Ponta în urmă cu două zile, când au apărut primele informații despre propunerea Corinei Crețu pentru funcția de comisar european.

FOTO: Mediafax

FOTO: Mediafax

Întrebat astăzi despre propunerea Corinei Crețu pentru Executivul UE, Ilie Sârbu, liderul de grup al senatorilor PSD, a explicat că Dacian Cioloș rămâne prima opțiune a României, dar a sugerat că șansele lui de a primi un nou mandat, cu atât mai puțin de a rămâne cu portofoliul Agriculturii, sunt mici, Irlanda fiind favorita pentru DG AGRI,. De asemenea, a spus Sârbu, era nevoie ca România să aibă și o propunere feminină, dată fiind importanța reprezentării feminine în alcătuirea noii Comisii.

Juncker începe marți discuțiile cu candidații

Jean-Claude Juncker începe mâine discuții cu nominalizații pentru postul de comisar, a declarat azi Natasha Bertaud, purtător de cuvânt al Comisiei, citată de Mediafax. Belgia este singura țară fără propunere, în vreme ce din Slovenia, stat care a propus trei nume, să fie audiată Alenka Bratusek. Bertaud a refuzat să spune cine va fi audiat din partea României.

„Începând de mâine (marți – n.r.) domnul Juncker va începe discuțiile cu candidații pentru postul de comisar. În acest moment nu putem spune când se va încheia acest proces întrucât încă ne lipsește un candidat”, a spus ea.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Unde se termină viața și unde începe moartea. Ce a descoperit un medic care a...
Elodia trăiește?! Mama lui Cristian Cioacă șochează! Unde ar fi nora ei, de fapt?!
Când vom ști cine a câștigat alegerile prezidențiale din SUA
Buni de plată, fără armată și cu rusa limbă oficială de stat. Cum arată „planul...
Gigi Becali și-a băgat ginerele în anchetă după dezvăluirile din CANCAN! Milionarul i-a întocmit rechizitoriul...
Dieta STRICTĂ pe care o respectă Maia Sandu. Ce mănâncă zilnic președinta Republicii Moldova, pentru...
Locul unde au fost înregistrate -10 grade astăzi. România, lovită de un val de aer...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
A erupt vulcanul Lewotobi Laki-laki din Indonezia! Nouă persoane au murit și zeci de mii...
Accident teribil pe DN15! Vedeta a murit pe loc
Noul SUV Suzuki Vitara este interensat... DETALIUL care ar putea bloca vânzările
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Mama lui Cristian Cioacă spune adevărul după 17 ani. Unde se află Elodia
Gafa făcută de Ștefan Bănică Jr. Fiul său l-a taxat
Maria Popovici a devăluit ce i-a revenit în urma partajului: „Farfuriile sunt la mine toate...”
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
VIDEO Adda, despre cum să răzbaţi în industria muzicală: "Asumaţi-vă hate, asumaţi-vă respingere, asumaţi-vă uşi...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Educația, ocupația și averea influențează riscul de deteriorare cognitivă