Surse: Kovesi candidează pentru funcția de PROCUROR ȘEF EUROPEAN. Evaluarea e făcută de o comisie independentă
Procedura de selecție a produrorului-șef european este în curs, iar evaluarea este făcută de o comisie independentă, răspunde Comisia Europeană, la solicitarea Mediafax, în contextul în care media online a anunțat că unul dintre candidați ar fi Laura Codruța Kovesi.
„Procedura de selecție pentru Biroul Parchetului Public European este în curs. Comisia nu este parte a comisiei independente de selecție. După cum s-a explicat în anunțul privind acest post vacant, publicat în noiembrie 2018, comisia de selecție va evalua candidații pentru postul de viitor procuror-șef european și va prezenta evaluarea Parlamentului European și Consiliului, care vor desemna procurorul-șef european prin consens,” precizează Reprezentanța CE.
Potrivit unor surse din cadrul instituțiilor europene, citate de ziare.com, fostul procuror șef al DNA Laura Codruța Kovesi este unul dintre candidați. Aceștia vor fi evaluați de o comisie independentă, formată din 12 persoane, foști membri ai Curții Europene de Justiție, ai Curții Europene de Conturi, magistrați sau procurori de rang înalt, care vor propune în final Consiliului și Parlamentului European, o listă scurtă din care – prin consens – va fi ales procurorul șef european.
Parchetul European (EPPO) va fi o instituție independentă responsabilă cu investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a autorilor infracțiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale UE și a complicilor acestora. Biroul Parchetului Public European ar urma să își înceapă activitatea până la sfârșitul anului 2020.
„Parchetul European va efectua investigații transfrontaliere în cazuri de fraudă în care sunt implicate fonduri ale UE de peste 10 000 EUR sau în cazuri de fraudă în materie de TVA la nivel transfrontalier care implică daune de peste 10 milioane EUR,” se precizează pe site-ul Consiliului European. „Parchetul UE va lucra în strânsă colaborare cu autoritățile naționale de aplicare a legii. De asemenea, va colabora îndeaproape cu alte organisme precum Eurojust și Europol.”
Parchetul UE va avea o structură pe două niveluri.
Nivelul strategic va fi compus din:
– un procuror-șef european, responsabil cu gestionarea EPPO și organizarea activității acestuia
– un colegiu al procurorilor, responsabil de luarea deciziilor privind chestiuni strategice
Nivelul operațional va cuprinde:
– procurori europeni delegați, responsabili pentru desfășurarea investigațiilor și urmăririlor penale
– camere permanente, care vor monitoriza și direcționa investigațiile și vor lua decizii privind chestiuni operaționale.