Legea bugetul un adevăr măr al discordiei printre guvernanți se tranșează în această seară la Vila Lac. Negocierile sunt dure până în acest moment, iar semnele acestui conflict datează din aceasă săptămână.
Potrivit surselor GÂNDUL, liderii celor trei partide de la guvernare (PNL, USR și UDMR) s-au reunit, marți, la Vila Lac pentru a stabili cum va fi împărțit bugetul de stat pe fiecare minister în parte. În rândul celor de la USR există nemulțumiri cu privire la sumele pe care premierul intenționează să le aloce pentru fiecare minister în parte.
Totodată, aceleași surse susțin că există tensiuni în interiorul coaliției și pe tema prefecților: „USR vrea prefecți de Cluj, Iași, Timișoara, Craiova. Acesta este motivul pentru care nu au fost numiți nici secretarii de stat, întrucât s-ar putea să mai cedeze din secretarii de stat în schmbul unor prefecți”.
Premierul Florin Cîţu a declarat, pe 6 ianuarie, că Executivul a început pregătirea pentru bugetul anului 2021, iar în acest sens propunerea este să fie votat în Parlament pe 4 februarie.
„Am cerut o analiză a actelor normative care sunt în vigoare şi au un impact bugetar, dar nu pot fi susţinute în totalitate de bugetul anului 2021 (…) toate actele normative, pentru fiecare minister, cu impact bugetar, să vedem unde le punem”, a spus Cîțu.
Totodată, Florin Cîțu a spus că în bugetul pentru 2021 vor fi două priorități: investițiile și sănătatea.
„Suntem încă în pandemie, nu am scăpat de pandemie, la aceasta s-a adăugat şi campania de vaccinare, resursele suplimentare pentru plata vaccinului, bineînţeles, dar şi pentru susţinerea campaniei de vaccinare, deci bugetul de aici a pornit”, a afirmat Cîţu.
Cu toate acestea, sursele politice susțin că Executivul va întârzia cel puțin cu câteva zile prezentarea proiectului de buget pe 2021.
Și vicepremierul Dan Barna a afirmat luni că bugetul este sub presiunea mare a deficitului bugetar de maxim 7% din PIB, agreat de guvern cu Comisia Europeană pentru 2021.
„Criza pandemică a pus o presiune foarte mare pe multe zone din economie. Bugetul României, în momentul de faţă, pentru că lucrăm la buget în aceste săptămâni, este sub o presiune foarte mare, din cauza necesităţii de a ne încadra în acel deficit de 7% din PIB agreat cu Comisia Europeană“, a spus Dan Barna la o conferinţă organizată de Fondul Proprietatea.