PNL, USR și UDMR au căzut la pace. Florin Roman, lider interimar al Camerei Deputaților după votul în Parlament: „Sunt chestiuni urgente care trebuie rezolvate”
PNL, USR și UDMR au votat, luni, în Biroul Permanent al Camerei Deputaților, ca a treia funcție în stat să fie ocupată interimar de Florin Roman (PNL). Interimatul va dura două săptămâni. Dacă pe perioada interimatului nu se organizează alegeri în Camera Deputaților pentru un nou președinte plin, atunci se va alege iar un interimar pentru alte două săptămâni.
Camera Deputaţilor a declarat vacantă, luni, funcţia de preşedinte al acestui for legislativ, printr-o hotărâre adoptată de plen, în urma demisiei lui Ludovic Orban. Potrivit surselor citate de stiripesurse.ro, Florin Roman a devenit interimar după ce s-au înregistrat 256 de voturi „pentru” şi 26 „împotrivă”.
Deputatul PNL Florin Roman, preşedinte interimar al Camerei Deputaţilor, a afirmat, luni, că se va putea discuta despre votul în plen pentru conducerea forului legislativ atunci când se va constitui o majoritate.
„O discuţie serioasă pe acest subiect va trebui să se facă când se va constitui o majoritate la nivelul Camerei Deputaţilor, altfel îi va fi greu oricărui preşedinte să lucreze fără o majoritate. (…) Cred că ăsta este momentul oportun – atunci când se poate constitui o nouă majoritate. Cred că atunci e important să se discute şi votul în plen pentru preşedintele Camerei Deputaţilor”, a declarat Roman, la Parlament.
El a adăugat, legat de desemnarea sa ca interimar la şefia Camerei Deputaţilor, că sunt chestiuni urgente care trebuie rezolvate – 16 legi trebuie trimise la promulgare, pentru alte proiecte se solicită puncte de vedere şi este necesară semnătura preşedintelui forului legislativ.
Întrebat dacă ar fi votat propunerile venite din partea altor grupuri parlamentare pentru interimatul la preşedinţia Camerei Deputaţilor, Roman a răspuns afirmativ. „Eu aş fi votat şi un alt coleg, dacă era o altă propunere, pentru că, din punct de vedere administrativ, Camera Deputaţilor trebuie să lucreze. Aici m-aş fi gândit foarte serios (la propunerea PSD – n.r.), dar, dacă trebuia să lucrăm pentru a asigura o continuitate şi era obligatoriu să fac treaba asta, aş fi făcut-o. Aş fi votat-o şi pe doamna Prună”, a spus Florin Roman.
Liderul deputaţilor AUR, George Simion, şi-a exprimat speranţa ca viitorul preşedinte să fie o persoană responsabilă, nu neapărat „din PNL”.
„Regretăm faptul Ludovic Orban nu mai e preşedinte al Camerei Deputaţilor, dar sperăm ca viitorul preşedinte să fie o persoană responsabilă şi nu neapărat din rândul PNL”, a afirmat Simon.
Liberalul Ludovic Orban şi-a depus pe 13 octombrie demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. El preciza atunci că nu mai poate să fie „părtaş cu decizii luate de o conducere instalată cu forţa în fruntea PNL”.
„Am promis românilor 4 ani de stabilitate, 4 ani de pace politică, 4 ani de guvernare de centru-dreapta în care să investim, să construim, să asigurăm o creştere economică, să asigurăm creşterea veniturilor cetăţenilor, să asigurăm creşterea calităţii serviciilor publice furnizate către români, să asigurăm cu adevărat un salt în dezvoltarea României. (…) Ce a făcut gruparea demolatoare care l-a susţinut pe Cîţu, în frunte cu Klaus Iohannis? Literalmente au călcat în picioare democraţia în interiorul PNL, au impus o conducere împotriva voinţei reale a membrilor partidului şi, după impunerea acestei conduceri, practic şi-au încălcat toate angajamentele luate în faţa cetăţenilor români. Eu nu pot să fiu părtaş la trădarea cetăţenilor romani care şi-au exprimat încrederea în PNL”, afirma Orban.
Fostul preşedinte al PNL susţinea că demisia reprezintă pentru el „o eliberare” şi „un nou început”.