Surse: PSD vrea să introducă deduceri fiscale pentru angajații cu venituri mai mici de 6.000 de lei. Cine ar urma să plătească „taxa de solidaritate”
Partidul Social Democrat (PSD) vrea ca angajații cu venitul mai mici de 6.000 de lei să beneficieze de deduceri fiscale, iar așa-numita taxă de solidaritate să se cheme „taxă pe educaţie şi sănătate” şi să fie plătită de companiile mari, pentru finanțarea reformelor din aceste domenii, arată surse din partid citate de Știrile Pro TV.
Social-democrații ar dori ca marile companii să plătească o taxă de 0,5% sau 1%, iar banii să ajungă într-un fond special creat pentru finanțarea proiectelor din sănătate și educației, domenii care au nevoie de reforme, potrivit Pro TV.
În ceea ce privește deducerile fiscale pentru angajați, PSD ar vrea ca pragul să fie veniturile sub 6.000 de lei.
Mai mult, social-democrații vor impozitarea progresivă a pensiilor speciale, conform sursei citate.
„România nu poate să fie altfel decât celelalte state dezvoltate din lume”
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a reiterat, recent, susținerea pentru revenirea la impozitarea progresivă, precizând că într-o primă etapă trebuie întărit sistemul de colectare, schimbarea regimului fiscal urmând să se aplice de anul viitor. „Categoric, din punctul meu de vedere, România nu poate să fie altfel decât celelalte state dezvoltate din lume. Am văzut că și Cehia a renunțat la taxa unică – și ei chiar aveau unică – deci acesta este trendul. Am mai rămas noi și Estonia, Bulgaria…”, a spus liderul PSD la începutul lunii.
De amintit că partenerii liberal din coaliția de guvernare au anunțat că anul acesta nu vor fi introduse taxe şi impozite noi și nu sunt de acord cu taxa de solidaritate.
Și partenerii de la UDMR consideră că sunt foarte puține șanse ca taxa de solidaritate să fie introdusă, după cum a declarat, marți, vicepremierul Kelemen Hunor.
Președintele Klaus Iohannis a declarat, recent, la reuniunea extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles, că România nu va trece la impozitarea progresivă. Guvernul s-a angajat să nu crească impozitarea și așa va rămâne, a spus șeful statului.
El a mai spus că discuțiile despre schimbarea sistemului de impozitare se poartă „mai mult la televizor” decât în coaliție.