„În cadrul reuniunii COREPER II de astăzi (miercuri-n.r), Președinția finlandeză a Consiliului UE a informat statele membre ale UE cu privire la întâlnirea echipelor de negocieri din partea Consiliului UE și Parlamentului European dins eara de 24 septembrie 2019, în care s-a constatat un acord comun cu privire la susținerea doamnei Laura Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef european. Președinția finlandeză a Consiliului UE va transmite în scurt timp Parlamentului European o scrisoare prin care confirmă acordul comun. Președinția finlandeză a anunțat intenția de a formaliza decizia prin adoptarea acesteia ca punct A, fără discuție, la unul dintre următoarele Consilii”, au afirmat surse europene, pentru Mediafax.
Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a afirmat, marți, după ce Comisia LIBE și Consiliul UE au ajuns la un acord definitiv pentru numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de șef al Parchetului european, că toți pașii care vor urma de acum înainte reprezintă „pure formalități”.
Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE) din Parlamentul European a ajuns la un „acord definitiv” cu Președinția finlandeză a Consiliului Uniunii Europene pentru numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de șef al Parchetului european.
„Echipele de negociere pentru șefia Parchetului european, etapa finală, după ani de dezbateri: alături de colegii M. Pagaza și M. Holmeier și de reprezentanții Președinției finlandeze. Acord final între Consiliu și Parlamentul European: Laura Kovesi, primul procuror-șef european”, a declarat marți seară, prin Twitter, Juan Fernando Lopez Aguilar, președintele Comisiei LIBE.
Parlamentul European a transmis: „Echipele de negociere ale Parlamentului și Consiliului au ajuns la un acord în privința numirii Laurei Codruța Kövesi în fruntea noului Parchet European. Negocierile între Parlamentul European și Consiliu asupra noului procuror-șef al Parchetului European au avut loc începând din această primăvară. Echipa de negociere a Parlamentului a susținut-o pe doamna Kövesi pe toată durata negocierilor, în ciuda opoziției miniștrilor UE până de curând”.
Juan Fernando López Aguilar a adăugat, conform comunicatului PE: „Doamna Kövesi este alegerea perfectă pentru funcția de procuror-șef european. Are competențe profesionale desăvârșite. Mai mult, România nu deține pentru moment niciun post-cheie la nivel european, iar doamna Kövesi va deveni una dintre femeile-lider ale Uniunii”.
„Suntem foarte bucuroși de faptul că doamna Kövesi va conduce noul Parchet european. Corespunde cel mai bine viziunii Parlamentului European pentru o instituție puternică și credibilă. Doamna Kövesi este deosebit de competentă, cu un palmares impresionant de realizări în lupta împotriva corupției cu o flexibilitate remarcabilă și mult curaj”, a afirmat, la rândul său, președintele Comisiei PE pentru Control bugetar, Monika Hohlmeier.
Vicepreședintele Comisiei LIBE, Maite Pagazaurtundúa, a declarat: „Prin alegerea doamnei Kövesi în funcția de procuror-șef european, Parchetul European își va putea începe acum activitatea pentru a asigura mai multă siguranță și protecție cetățenilor. Noua instituție va avea un rol-cheie în pedepsirea atacurilor la adresa intereselor financiare ale UE – numai infractorii vor fi neliniștiți în urma acestui acord”.
Acordul asupra numirii Laurei Kövesi în funcția de procuror-șef al UE va trebui formalizat și de către Parlamentul European.