Partidul Național Liberal a strâns mai multe propuneri de reducere a cheltuielilor bugetare „inutile”, la cererea președintelui Nicolae Ciucă. Propunerile vor fi discutate cu partenerii de coaliție de la PSD, luni după-amiază.
Printre propuneri se află redimensionarea bugetului anumitor institutii și principiul eficiența muncii versus bugetele alocate. Purtătorul de cuvânt al PNL anunță că nu se uită la concedieri și nu se ating de proiectele de investiții și cele finanțate din fonduri europene.
Măsurile au fost discutate în ședința Biroului Politic al PNL, iar ministrul de Finanțe le-a primit deja.
De precizat că, pe 12 mai, Cabinetul Ciucă a adoptat o ordonanţă care prevede o reducere cu 10% a cheltuielilor cu bunuri şi servicii în instituţii și oprirea unor angajări la Stat.
Nu discutăm aici de achiziții care sunt pe proiecte cu finanțare europeană, proiectele prin PNRR sau care fac obiectul acordului de împrumut cu Banca Mondială”, spunea fostul ministru de Finanțe, Adrian Câciu, pe 12 mai.
Prevederile acestei ordonanțe se vor regăsi în rectificarea bugetară, care ar trebui realizată în luna august, anunță purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe.
Concret, conform acestei ordonanțe, nu se mai achiziționează autoturisme, mobilier și obiecte de birotică în instituții, dar și înjumătățirea personalului din Cabinetele și Cancelariile demnitarilor. Nu vor fi însă concedieri în aparatul de Stat, spune purtătorul de cuvânt al PNL.
Măsurile ar urma să ducă la o reducere cu 5,33 miliarde de lei a cheltuielilor de la buget, conform declarațiilor lu Adrian Câciu.
Respectarea ținței de deficit de 4,4% este obligație și un angajament pe care statul român l-a luat în raport cu accesarea fondurilor europene și a PNRR-ului.
În ceea ce privește modificările fiscale, principiul la care PNL nu renunță și pe care îl va susține în coaliție este protejarea mediului de business și a învestițiilor.
Reamintim că, atât în PNL cât și în PSD au fost discutate mai multe variante de măsuri fiscale de corecție, cum ar fi creșteri de TVA și impozite și eliminarea unor excepții, cum ar fi scutirea de la plata contribuției la sistemul de sănătate.
Creșteri de TVA
Contribuții de sănătate
Impozite
Alte măsuri:
În privinţa TVA-ului, PNL a discutat, în ședința de luni, despre păstrarea a doar două cote de TVA, 9% şi 19% şi renunţarea la cota de 5%.
În privinţa taxei pe lux, s-a cerut o analiză privind media europeană şi exemplele din ale ţări privind introducerea unui astfel de impozit.
Premierul Marcel Ciolacu, a declarat, pe 21 iulie, că România a convenit, în discuțiile cu Comisia Europeană, ca TVA-ul să rămână la nivelul de 9% pentru alimente, medicamente ori proteze, dar că nu ar fi normal ca pentru cluburi să existe o cotă de doar 5%.