Prima pagină » Știri politice » Tamas Sandor despre uninominalul dintr-un tur: Se va reorganiza reprezentarea maghiarilor în Parlament

Tamas Sandor despre uninominalul dintr-un tur: Se va reorganiza reprezentarea maghiarilor în Parlament

Tamas Sandor despre uninominalul dintr-un tur: Se va reorganiza reprezentarea maghiarilor în Parlament
Președintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, susține că prin Legea privind uninominalul într-un singur tur se va reorganiza reprezentarea comunității maghiare în Parlament, afirmând că pentru stabilitatea țării ar fi mai bun un sistem electoral pe termen lung, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Președintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, susține că prin Legea privind uninominalul într-un singur tur se va reorganiza reprezentarea comunității maghiare în Parlament, afirmând că pentru stabilitatea țării ar fi mai bun un sistem electoral pe termen lung, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Președintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, în legătură cu Legea privind uninominalul într-un singur tur, că este greșită direcția în care merge Guvernul Ponta.

„Nu este bună direcția în care merge Guvernul actual, și anume că înainte de alegeri cu șase luni vor să rescrie toată legea electorală. Nu este corect, însă «este normal» pentru că fiecare putere politică se străduiește să formeze țara și sistemul electoral după chipul și asemănarea puterii. Însă, eu cred că nu este corect și ar fi mai bun pentru stabilitatea unei țări un sistem electoral pe termen lung”, a afirmat președintele UDMR Covasna.

În ceea ce privește comunitatea maghiară, Tamas a spus că după acest sistem electoral nou, propus de USL, s-ar reorganiza reprezentarea acestei comunități în Parlament.

„În ceea ce privește comunitatea maghiară, se va reorganiza reprezentarea acestei comunități în Parlament deoarece, conform acestui sistem, în județe precum Brașov, Arad sau Maramureș nu o să mai avem reprezentare politică a maghiarilor. În schimb, se va întări reprezentarea în Ținutul Secuiesc, deci în Covasna, Harghita și Mureș, și în Partium, respectiv în Bihor, Satu Mare și Sălaj”, a spus Tamas.

Senatorii au adoptat, marți, legea USL care prevede câștigarea mandatelor de deputați și senatori de către acei candidați care întrunesc cele mai multe voturi în colegiile în care candidează, în sistem uninominal majoritar.

Proiectul care modifică legea electorală astfel încât, la alegerile parlamentare, să câștige mandate de deputați sau senatori candidații care întrunesc cele mai multe voturi în colegiile în care candidează, în sistem uninominal majoritar, a fost adoptat cu 77 de voturi „pentru”, 17 „abțineri” și nouă voturi „împotrivă”. PDL anunțase că se abține la vot, iar UDMR a fost împotrivă.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului și a Legii 67/2004 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, a Legii administrației publice locale, a Legii administrației publice locale 215/2001 și a Legii 393/2004 privind Statutul aleșilor locali îi are ca inițiatori pe copreședinții USL, Crin Antonescu ( PNL) și Victor Ponta (PSD).

Textul legislativ prevede că, la nivelul colegiilor uninominale, se atribuie un mandat candidaților care aparțin unui competitor electoral ce a întrunit pragul electoral și care au obținut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate în colegiul uninominal în care au candidat.

Potrivit proiectului, atribuirea mandatelor de deputat și senator se face într-o singură etapă, la nivelul colegiilor uninominale.

Inițiatorii mai propun ca, în caz de balotaj, să se organizeze un nou tur de scrutin, la două săptămâni de la primul tur, la care vor participa numai candidații aflați în situație de balotaj. În al doilea tur de scrutin urmează să fie declarat ales candidatul care a obținut numărul cel mai mare de voturi valabil exprimate.

Inițiativa legislativă a fost votată de Senat în calitate de primă Cameră sesizată și va fi transmisă Camerei Deputaților, forul decizional.