Tăriceanu anunță: ALDE a aprobat în forurile statutare acordul cu PNL / Care sunt condițiile prevăzute – FOTO / VIDEO
„Principalul punct pe ordinea de zi a fost discutarea și aprobarea conținutului acordului politic între ALDE și PNL privind susținerea în Parlament pentru votul de încredere al Guvernului condus de Ludovic Orban. Ne vom întâlni astăzi la ora 18:00 pentru a semna acest acord, pe care l-am supus discuției și aprobării forurilor statutare. Votul a fost unul covârșitor, doar două abțineri, în rest toți colegii au votat pentru. Acest acord conține nu mai puțin de 12 puncte pe care le-am discutat și le-am negociat cu cei din PNL și care vizează o serie de chestiuni imporante care țin de mersul înainte al României, fie că discutăm de planul politic, fie că discutăm de elemente de economie sau de funcționarea instituțiilor”, a spus Călin Popescu Tăriceanu, după ședința ALDE care a avut loc în Parlament.
El a spus că formarea unui Guvern monocolor este necesar, pentru a nu exista o discuție privind legitimitatea structurii politice a acestui Guvern.
„Câteva dintre ele, acordul privind organizarea alegerilor în două tururi sau acordul referitor la reformele care vor urma să fie făcute în justiție, care vor fi făcute numai pe cale parlamentară, excluzând orice modalitate de a recurge la OUG, conform rezultatului referendumului din 26 mai. Am cerut și s-a acceptat ca acest Guvern să fie unul monocolor, pentru că altfel ar fi fost o discuție legată de legitimitatea structurii politice a acestui Guvern. PNL a fost inițiatorul moțiunii. Am văzut că a fost un fel de concurs de frumusețe în privința celor care doreau să ți aloce meritele inițierii și succesului acestei moțiuni. Am insistat și pe componente economice, cel mai important e cel referitor la proiectele de infrastructură”, a spus Tăriceanu.
Acordul pe care ALDE vrea să îl semneze cu PNL conține următoarele 12 cerințe:
„1. Formarea unui Guvern monocolor PNL
2. Păstrarea cotei unice de impozitare a veniturilor
3. Modificarea legislației în justiție numai prin dezbatere și aprobare parlamentară
4. Restructurarea Guvernului
5. Susținerea alegerilor primarilor în două tururi de scrutin și revenirea la alegerea președinților consiliilor județene prin vot indeirect, mecanism utilizat în anul 2016
6. Corectarea de urgență a prevederilor OUG nr. 114/2018, care au afectat negativ mediul economic
7. Continuarea/demararea proiectelor de investiții în noi capacități de producție în domeniul energetic (gaze, nuclear)
8.Listarea la bursă a Companiei Hidroelectrica
9.. Realizarea unei imagini clare, complete, a tuturor proiectelor de mari investiții aflate în diverse faze procedurale (studii de pre și fezabilitate, proiecte tehnice, licitație, execuție, etc), prezentare publică a situației actuale, stabilirea unor termene clare și informarea permanentă a opiniei publice în legătură cu respectarea lor, asigurarea finanțării prin fonduri bugetare, fonduri europene și alte surse
10.Susținerea în Parlament a adoptării unei legislații privind lobby-ul, pe model european
11. Punerea bazelor unui fond de investiții după modelele de succes ale altor țări europene
12. Acord PNL-ALDE pentru interzicerea migrației parlamentarilor, aleșilor locali și a membrilor de la un partid la altul”.
Audierea miniștrilor propuși în Guvernul Orban va avea loc marți și miercuri, urmând ca votul să fie dat într-un plen reunit lunea viitoare, de la ora 14.00, potrivit unei decizii a conducerii Parlamentului.