Tăriceanu anunță că „trebuie strâns șurubul” deplasărilor în străinătate ale senatorilor: Avem bani, dar nu se justifică deplasări atât de lungi
„Avem niște deplasări pe care văd că trebuiesc un pic privite mai cu atenție, pentru că nu o să ne încadrăm până la sfârșitul anului în cheltuielile aprobate prin buget. Sunt bani, dar banii trebuie cheltuiți aproximativ proporțional, în fiecare lună, cu cota care revine fiecărei luni, adică împărțim bugetul nu la 12 luni, pentru că lunile de vacanță de vară nu sunt folosite pentru deplasări, deci împărțim bugetul la 9-10 luni și avem o sumă aproximativă în cadrul căreia trebuie să ne încadrăm în fiecare lună. Dacă cheltuielile sunt duble față de cele preconizate, atunci sigur că trebuie puțin strâns șurubul”, a declarat Tăriceanu, după ședința Biroului Permanent.
Președintele Senatului a adăugat că de aceste lucruri se ocupă chestorul, căruia i-a recomandat să fie mai atent, precizând că a refuzat, în ședința de luni, un memorandum care prevedea o participare a unei delegații la o deplasare în străinătate.
„Am refuzat acest memorandum, l-am trimis să-l refacă pentru că, în zilele noastre, tipul de relații externe care funcționa acum 50 de ani, nu mai funcționează, adică nu mai sunt vizite politice de zile întregi și săptămâni, vizitele sunt pe obiective, întâlnirile sunt fixate dinainte, agenda e foarte strânsă, stai o zi jumate – două maximum și cu asta s-a încheiat. Lucrul acesta nu se aplică la vizitele la distanțe foarte mari, în SUA, în China, unde drumul îți ia numai două zile, dar când e vorba de Europa nu putem să acceptăm deplasări atât de lungi, care ridică semne de întrebare”, a spus Tăriceanu.
Totodată, acesta a declarat că, în cadrul ședinței Biroului Permanent, colegii săi au dorit să discute și subiectul privind amplsarea stațiilor de alimentare pentru autovehiculele electrice.
„E o problemă administrativă care ține de secretarul general al Senatului, dar astăzi a primit îndemnuri serioase la treabă. Sunt câteva impedimente nu nesemnificative. Primul este că rețeaua electrică aparține Camerei Deputaților și Senatul nu are voie să vândă energie. Trebuie să stabilim ce facem cu mașinile care se alimentează la rețeaua electrică, cum se alimentează, gratuit? Nu putem să lăsăm lucrul acesta, mai ales că vin și vizitatori și chiar și membri ai Senatului, nu cred că ar fi normal ca aprovizionarea cu energie electrică să fie gratuită”, a explicat Tăriceanu.
Președintele Senatului a spus că aceste chestiuni trebuie rezolvate de Secretariatul General.
„Nu transformăm Parlamentul în Societate Comercială, e un serviciu pe care o să-l asigure probabil Parlamentul sau Societatea de Distribuție a Energiei Electrice. Dar v-am spus, în principiu, care sunt obstacolele cu care ne confruntăm în această perioadă, mai ales că în România suntem totuși la început cu tot ceea ce înseamnă reațeaua de dezvoltare pentru automobilele electrice”, a susținut Călin Popescu-Tăriceanu.