„Privesc cu îngrijorare deteriorarea mediului de securitate din Siria, deja grav afectat de luptele pe care diferitele părți le-au avut de-a lungul anilor, soldate cu sute de mii de victime, milioane de refugiați și pierderi materiale imense. Suntem solidari cu aliațiii noștri strategici SUA, Marea Britanie și Franța în acțiunea comună ca răspuns la actul inacceptabil al utilizării de arme chimice împotriva civililor sirieni. Condamnăm încă o dată în termenii cei mai fermi comiterea unor asemenea acțiuni cu potențial distructiv și reiterăm sprijinul nostru ferm pentru orice efort destinat încetării conflictului din Siria. Evaluez decizia de folosire a forței luată în comun de Statele Unite, Franța și Marea Britanie dintr-o singură perspectivă: necesitatea acestei acțiuni disuasive care vizează exclusiv arsenalul chimic din Siria utilizat împotriva civililor, încălcând toate reglementările codificate în dreptul internațional”, a transmis, sâmbătă seară, Tăriceanu pe Facebook.
Liderul ALDE a adăugat că deși cea mai bună cale de rezolvare a unui conflict este cea diplomatică și pașnică, în această situație acțiunea SUA și ale aliaților era nececesară, iar România este solidară cu partenerii ei strategici.
„Consider că această reacție era necesară pentru a avertiza regimul de la Damasc și aliații săi deopotrivă, Rusia și Iranul, că asemenea acțiuni nu pot fi tolerate și vor primi întotdeauna o reacție pe măsură. Fără îndoială, forma cea mai bună de reglementare a conflictului continuă să rămână formula politică, diplomatică și pașnică, dar cred că, așa cum președintele Federației Ruse se arată îngrijorat de acest răspuns, specific și bine țintit împotriva bazelor militare și facilităților de producție, ar fi trebuit să-și arate preocuparea și să condamne fără niciun fel de ambiguitate folosirea armei chimice împotriva populației pașnice din Douma”, a completat Călin Popescu Tăriceanu.
O alianță formată din SUA, Marea Britanie și Franța a lansat un atac cu rachete de croazieră în Siria, cu scopul declarat de a sancționa regimul Bashar al-Assad pentru atacul chimic comis la periferia orașului Damasc. Anunțul bombardamentului a venit de la Donald Trump, într-o declarație de la Casa Albă, în care preciza că a ordonat armatei Statelor Unite lansarea unor „bombardamente punctuale” asupra unor ținte asociate capabilităților de arme chimice ale „dictatorului” Bashar al-Assad. Președintele american avertizase încă de miercuri că Statele Unite vor ataca Siria în urma unui atac chimic atribuit Administrației Bashar al-Assad. Regimul aflat la conducere în Siria, precum și Rusia au negat însă orice implicare acuzând că este o înscenare, un pretext pentru o operațiune militară.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a transmis, sâmbătă, un comunicat în care a precizat că atacurile coordonate de SUA împotriva Siriei reprezintă acte de agresiune și a adăugat că Rusia va cere reunirea de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, relatează site-ul cotidianului The Guardian. Putin a afirmat că va Rusia va cere reunirea de urgență a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre „acțiunile agresive ale Statelor Unite și ale aliaților săi”.
„Iranul avertizează că vor exista consecințe regionale după bombardamentele asupra Siriei. Iranul a avertizat sâmbătă că atacurile lansate de SUA, Marea Britanie și Franța împotriva Siriei vor genera „consecințe regionale”, relatează site-ul cotidianului The Guardian.