”Nu știu dacă președintele a fost foarte inspirat ieri. Am văzut în ultimele zile diverse comentarii și chiar forme de adresare față de persoana mea pe care le consider nepotrivite. Nu pot să vă ascund că forma aceasta de adresare pe care a ales-o președintele la adresa mea mă face să mă gândesc ar fi bine dacă și domnia sa s-ar putea lăuda cu tot atâtea lucruri câte am făcut eu în mandatul de prim-ministru. Când o să aibă aceleași realizări sigur că putem să ne apelăm așa într-o formulă mai puțin protocolară. Până atunci eu înțeleg să respect funcția pe care cineva o deține în stat”, i-a transmis Tăriceanu președintelui Iohannis.
Liderul ALDE nu a pierdut ocazia de a critica din nou justiția din România. ”Nimic nu poate exista fără justiție, dar în momentul în care justiția este folosită pentru atingerea și pentru realizarea jocurilor politice, atunci nu mai este justiție”, a mai spus el.
Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că Tăriceanu are un discurs anti-justiție pentru că vrea să scape de justiție și „să-și scape și câțiva prieteni”. Întrebat despre apelul făcut de președintele Senatului către colegii săi parlamentari de a refuza să se mai pronunțe asupra cererilor Direcției Naționale Anticorupție privind ridicarea imunității, Klaus Iohannis a spus că „s-a lămurit” cu privire la Călin Popescu Tăriceanu.
„Cu acest individ ne-am lămurit. Are un discurs anti-justiție și vrea să scape de justiție. Și spun individ, fiindcă îmi vine foarte greu să cred că un întreg partid este de acord cu un astfel de discurs anti-justiție. Eu nu cred așa ceva. Pe de altă parte va fi destul de simplu să vedem ce se dorește. Eu cred că acest individ nu vrea numai pe el să se scape, vrea să-și scape și câțiva prieteni. Este suficient să urmărim cine va ajunge în următoarele săptămâni în Parlament ca să fie votat pro sau contra urmăririi penale și o să vedem din cine se compune gașca despre care se vorbește”, a spus președintele Klaus Iohannis.
Reacția președintelui României a venit ca urmare a apelului lansat duminică seara de Călin Popescu Tăriceanu prin care îndemna deputații și senatorii să refuze să se mai pronunțea asupra solicitărilor Justiției privind ridicarea imunității parlamentare, urmând că viitorul Parlament să decidă. El a mai susținut că DNA s-ar implica prin aceste cereri în competiția electorală.
Președintele CSM a sesizat, luni, Inspecția Judiciară pentru a stabili dacă președintele Senatului, prin afirmațiile sale, a adus atingere independenței justiției.
Centrul Român de Politici Europene (CRPE), Expert Forum (EFOR), Freedom HouseRomânia (FH), Grupul pentru Dialog Social (GDS) și mișcarea civică Inițiativa România (IR) au cerut, luni, demisia lui Călin Popescu Tăriceanu din funcția de președinte al Senatului.