„Revocarea unui ministru este atributul exclusiv al premierului. Această decizie nu poate fi contracarată de președinte. Unde poate președintele să intervină este evident la faza următoare, anume numirea, unde știți că prin adăugire la Constituție, în 2007, Curtea îi dă președintelui dreptul să refuze o dată numirea unui ministru, justificat. Președintele nu e în joc, el trebuie doar să semneze drecretul de revocare. Vedem ce o să fie în continuare. Având în vedere aceste lucruri, da, avem în vedere această posibilitate de a face o restructurare a guvernului care să permit primului ministru o mișcare mai amplă și care să evite piedicile pe care ar putea să le pună președintele”, a susținut Tăriceanu, la Antena 3, întrebat dacă ar fi o soluție ca restructurarea guvernamentală să treacă prin Parlament.
Guvernul a transmis oficial că premierul Viorica Dăncilă a trimis miercuri seara președintelui României, Klaus Iohannis, propunerile de numire a noilor miniștri pentru portofoliile Ministerului Justiției, Ministerului Fondurilor Europene și Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.
„Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a transmis, în această seară, președintelui României, Klaus Iohannis, propunerile de numire a noilor miniștri pentru portofoliile Ministerului Justiției, Ministerului Fondurilor Europene și Ministerului pentru Românii de Pretutindeni. Totodată, premierul a transmis către Administrația Prezidențială propunerea de revocare a ministrului Justiției, Tudorel Toader, și demisiile ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb, respectiv, ministrului pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero”, se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.
Pentru Ministerul Justiției a fost propus Eugen Nicolicea, membru al Camerei Deputaților, pentru Ministerul Fondurilor Europene a fost propusă Oana Florea, membru al Camerei Deputaților, iar pentru Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a fost propus Tit Liviu Brăiloiu, membru al Senatului.