„Modalitatea de vot prin corespondență are două impedimente majore. Primul impediment major este cel birocratic. (…) Al doilea impediment este posibilitatea de fraudare: foarte mare posibilitatea de fraudare și ar trebui să învățăm din experiența altor țări în această privință”, a declarat președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, adăugând că „toate țările care au practicat acest sistem, în ultima perioadă, ne-au explicat că s-au înregistrat fraude importante”.
Tăriceanu a afirmat că formalitățile și procedurile care trebuie urmate de cei care doresc să își exprime dreptul de votul sunt „foarte greoaie” și așa cum experiența altor țări arată că „alegerile nu pot să fie validate în toate colegiile electorale pentru că sunt în permanent contestații”.
„În loc să facilităm accesul neîngrădit al românilor din străinătate la vot, mai mult îl îngreunăm”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.
Președintele Senatului a mai spus că le-a prezenta și celor de la PNL aceste aspecte, adăugând că vede că „nu este dorința românilor din străinătate de a vota prin corespondență, ci dorința PNL”.
Tăriceanu a mai propus adoptarea unui sistem simplu de vot pentru românii din străinătate, al cărui model să fie „copiat” din Germania.
„Propunerea noastră este de a face un sistem simplu de vot pentru românii din străinătate. Dacă vrem să le dăm accesul neîngrădit. Și (…) pentru că tot este la modă tot ce vine din Germania propunem să fie copiat sistemul din Germania, care prevede o singură operațiune: se duce fiecare cetățean român din străinătate și se înregistrează la ambasadă sau la consulat ca viitor votant, în așa fel ca Guvernul să poată dimensiona secțiile de votare în mod corespunzător. Apoi mai vine și votează în ziua alegerilor. Asta e tot”, a explicat Tăriceanu.
Acesta a mai spus că problema de la alegerile prezidențiale din anul 2014 a fost insuficienta dimensionare a secțiilor de vot, aglomerația și, evident, dificultățile legate de exercitarea votului.
Copreședintele ALDE a mai spus că votul prin corespondență nu respectă prevederile constituționale și că „dacă ne vom încăpățâna”să adoptăm legea votului prin corespondență „ne vom trezi cu contestații la CCR”.
„Constituția spune că votul este universal, egal, direct, secret și liber exprimat. Direct este votul, nu prin corespondență. Acest lucru va permite atacarea la CCR”, a subliniat Tăriceanu.
Tăriceanu a mai afirmat că vrea să dea un semnal tuturor decidenților politici, afirmând că acesta este punctul de vedere pe care ALDE îl va susține „indiferent de ce vor alții”.
„Eu cred că trebuie să fim corecți, să înțelegem care sunt solicitările românilor din străinătate și să nu încercăm să promovăm cu de-a sila un sistem de vot care este după părerea mea e contrar intereselor elementare ale românilor din străinătate, acela de a-și putea să își exercite dreptul de vot ușor și neîngrădit”, a conchis Tăriceanu.
Comisia de Cod electoral a aprobat marți proiectul privind votul prin corespondență, elaborat de Autoritatea Electorală Permanentă, acesta urmând să intre miercuri în dezbaterea Senatului.
Catalina Manoiu, [email protected]