Tăriceanu, despre ambasadorul SUA la Chișinău: „Reia temele lui Stalin”
Tăriceanu spune că are rezerve că aceasta este poziția oficială a Departamentului de Stat și adaugă că va discuta în Biroul Permanent al Senatului despre o posibilă declarație politică a grupurilor parlamentare.
„Am luat cunoștință cu surprindere și îngrijorare de textul declarației făcută acum două zile de ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit, pe care o resping fără echivoc. Datorită gravității celor afirmate de ambasador, declarația ar necesită explicații suplimentare din partea autorităților americane. În calitate de președinte al Senatului, mă voi consulta cu membrii Biroului Permanent și cu liderii grupurilor parlamentare în legătură cu oportunitatea unei declarații comune pe această temă. (…) Domnul ambasador reia și actualizează tezele lui Stalin, pe baza cărora a fost semnat în 1939 Pactul Ribbentrop-Molotov care a dus la amputarea teritoriala a unor țări din regiune printre care și România. Am încă rezerve să cred, până la proba contrarie, că aceasta ar fi poziția oficială a Departamentului de Stat”, spune Tăriceanu, potrivit unui comunicat de presă.
Tăriceanu amintește că în decembrie 1989, Congresul Deputaților URSS a acceptat și Gorbaciov a semnat raportul Comisiei Yakovlev, care condamnă protocoalele secrete ale Pactului Ribbentrop-Molotov. Mai mult, în 1992, președintele Boris Elțîn a dispus declasificarea pactului, tot ca pe un fel de condamnare implicită a acestui act politic.Rusia care condamnă protocoalele secrete ale Pactului Ribbentrop-Molotov.
„Ca un argument suplimentar, nu-mi aduc aminte ca vreun politician american sau din orice altă țară democrată să fi spus vreodată că cele două state germane, RFG și RDG, nu ar trebui să se unifice, pentru că >. Dreptul de a-și hotărî soarta aparține cetățenilor și nu diplomaților, și nici măcar politicienilor, altfel obligați să pună în operă voința populară majoritară”, mai spune președintele Senatului.
El adaugă că rămâne de văzut dacă declarația diplomatului american a fost o gafă cauzată de „grave deficiențe de cunoaștere privind statul diplomaților” sau de „lacune de cultură generală și politică”.
Ambasadorul SUA al Chișinău, James Pettit, a declarat la postul de radio Moldova 1, că R. Moldova trebuie să rămână un stat suveran și independent, în interiorul unor graniție sigure: „Consider că este foarte important și aceasta desigur este politica noastră, ca Republica Moldova să rămână un stat suveran și independent în interiorul unor granițe sigure. Unirea cu România, de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau orice alt motiv, nu este o alegere practică și nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici, în Republica Moldova. Republica Moldova nu este România, Republica Molodova are propria sa istorie și proriile provocări”.