„Până la urmă, democrația și funcția pe care o asigură Parlamentul, de control asupra Executivului, pare să fie înfrântă câteodată numai pe baza unor suspiciuni rezonabile, care să nu se confirme”, a declarat Tăriceanu, referitor la „o situație ipotetică și vreau să facem abstracție de nume”.
„Pe baza unor suspiciuni rezonabile, un procuror de caz atribuie primului-ministru calitatea de suspect, ceea ce declanșează o reație publică. (…) O astfel de calitate de suspect, cuplată cu oprobriu public, cu critici care mai de care, poate să se concretize fie prin demiterea premierului, fie prin demisia acestuia. O astfel de situație poate să declanșeze o criză politică”, este de părere președintele Senatului.
Tăriceanu a declarat că, având în vedere posibilitatea ca decizia instanței să fie de achitare, astfel de situații ar trebui gândite și că este necesar un sistem suplimentar de filtre, pentru evitarea crizelor politice, pentru că are” impresia că prea adeseam am putea să intrăm în astfel de situații”.
Ana-Maria Lazăr, [email protected]