Ordonanța pe amnistie: Varianta lui Tudorel Toader, cea corectă
Călin Popescu Tăriceanu a declarat, luni, că este necesară o remediere a abuzurilor din justiție ca răspuns la întrebare legată de o posibilă ordonanță privind amnistia, susținând totuși că varianta corectă este cea propusă de Tudorel Toader care a vorbit despre revizuirea pedepselor.
„Mi s-a părut că propunerea ministrului Justiției, domnul profesor universitat Tudorel Toader, este o propunere rațională, aceea de adoptare a unei ordonanțe de urgență care să permită revizuirea tuturor proceselor care s-au bazat pe ascultarea telefoanelor și protocoale. Cred că este greu de acceptat într-o societate democratică ideea că putem în continuare să folosim aceleași metode caracteristice Securității din anii ’50 în efectuarea actului de justiție. Cred că propunerea domnului Dragnea merită luată în seamă, trebuie făcut ceva, că așa cum am mai spus chiar dacă unii dintre cei care a fost condamnați în cadrul acestor procese, probabil au fost vinovați, eu nu am cum să apreciez, cum să fac distincția între cei care sunt și cei care nu sunt și au fost condamnați pe nedrept, indiferent, chiar și cei care au fost condamnați au dreptul fundamental la un proces corect. Ceea ce nu s-a întâmplat. Din acest motiv cred că trebuie găsită o soluție de remediere, care nu poate fi făcută punctual” a spus, luni, președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.
Liderul ALDE a mai spus că, după desecretizare, toate protocoalele ridică mari semne de întrebare pentru că „prezența aceasta sau omniprezența procuraturii în toate zonele, nu mi se pare normală. Eu cred că, fără îndoială, interesul public trebuie să fie apărat, este o obligație constituțională și legală, de către Parchetul General. Nu știu dacă acest protocoale sunt oportune, dar având în vedere amploarea lor, amploarea colaborării dintre Parchet și SRI, le privesc cu mare neîncredere”.
Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat sâmbătă, la Neptun, că Executivul trebuie să vină cu o soluție, în termen rezonabil, pentru ca oameni nevinovați să nu execute pedepsele, afirmând că nu știe dacă propunerea poate fi amnistia, revizuire pedepselor sau altă variantă.
„Ce i-am cerut doamnei premier în fața colegilor din grupurile parlamentare să discute în Guvern, să se consulte cu colegii care pot avea competențe și să vadă ce acte normative trebuie să fie adoptate pentru ca zecile, miile, nu știu care ori au fost condamnați pe nedrept ori pe baz aunor probe, folosind niște proceduri ilegale să poată să aibă șansa să nu ispășească o pedeapsă, nu știu care e. Că e amnisitie, propunere lui Tudorel Toader cu revizuirea, dar problema e pe masă. Indiferent cât încercăm să țipăm, această problemă rămâne. Ne facem rău ca națiune dacă o punem sub preș”, a declarat Liviu Dragnea, la Neptun.
Acesta spune că așteaptă un răspuns din partea Executivului Dăncilă în termen rezonabil, fără a anunța însă o dată.
Gestul lui Vâlcov, anormal
Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, că gestul consilierului premierului, Darius Vâlcov, de a publica fișa medicală a unui protestatar #rezist, „nu este ceva normal” și că poziția europarlamentarului ALDE Renate Weber nu angajează partidul, fiind una în nume personal.
Maior nu mai poate reprezenta România în SUA
Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat luni, referitor la rechemarea în țară a lui George Maior, ambasadorul României în SUA, că acesta nu mai poate reprezenta țara, atâta timp cât susține opiniile adversarilor politici ai președintelui american și se implică în jocuri politice.”Colegii de la PSD au aceeași poziție, cred că în contextul în care ambasadorul României în Statele Unite se implică în jocurile politice de pe scena politică americană luând partea unora în defavoarea altora, face o mare greșeală și acest lucru este inadmisibil pentru un ambasador. Așa cum noi avem pretenția ca ambasadorii acreditați la București să nu intervină în politica internă, același lucru trebuie să îl facă și ambasadorul României la Washington. Probabil că domnul Maior a rămas cu unele sechele de pe vremea în care era director la SRI și făcea jocurile politice și nu se poate abține nici acolo. Din ce știu mâine e chemat la comisia SRI”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.
Întrebat dacă Maior mai poate reprezenta România peste hotare, Tăriceanu a afirmat: „Atâta vreme cât intră în aceste jocuri și angrenează România, mi se pare că el nu mai poate să reprezinte România în capitala SUA, pentru că este inadmisibil ca un ambasador să se ralieze adversarilor președintelui care reprezintă puterea legitimă aleasă de cetățenii americani. Asemenea comportamente ies din regulile diplomației”, a mai spus Tăriceanu.
Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat sâmbătă, după ședința social democraților, că i s-a cerut premierului ca ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, să pornească procedura de rechemare în țară a ambasadorului României în SUA, George Maior.
„Îmi aduc aminte de încă o solicitare transmisă doamnei premier (n.r.: în ședința PSD), ca Teodor Meleșcanu să pornească procedura de rechemare în țară a ui George Maior. Știți procedura: Ministerul de Externe- premier-președinte”, a declarat Liviu Dragnea.
Ambasadorul României în SUA, George Maior, va fi audiat de Comisia de Control SRI marți, 4 septembrie, a declarat pentru MEDIAFAX, președintele Claudiu Manda. Invitația vine în contextul ultimelor declarații legate de scrisoarea trimisă de Rudolph Giuliani.
George Maior a declarat, referitor la scrisoarea transmisă de Rudolph Giuliani, avocat al președintelui Donald Trump, că aceasta este expresia unui lobby inițiat de forțe interesate să apere persoane cu probleme cu legea.
Rudolph Giuliani, avocatul lui Donald Trump, fost procuror federal și fost primar al New York a transmis o scrisoare președintelui Klaus Iohannis și altor oficiali români în care cere verificarea protocoalelor PG-SRI și stoparea presiunile asupra judecătorilor.
„Prezidențiabilul”, la începutul lui 2019
„Aceste discuții nu sunt noi, am mai avut și în trecut, nu mi-am schimbat punctul de vedere. Am convenit cu președintele Liviu Dragnea să facem o discucție și să hotărâm. Cred că Liviu Dragnea a vrut să transmită asta prin viu grai colegilor, nu suntem în situația de a fi luat o decizie în acest sens. E prea devree pentru a stabili cine e candidatul i dacă e comun”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.
Legat de listele de la europarlamentare, Tăriceanu a spus: „Am discutat și acest lucru cu domnul Dragnea, am avut o ședință în care ne-am manifestat intenția de a merge pe liste separate. Nu e o hotărâre definitivă. Indiferent dacă mergem pe listă separată sau comună se păstrează criteriile de selecție, pe bază de punctaj, ca alegerea să fie cât mai obiectiv posibilă”.
Întrebat dacă va susține un candidat PSD la președinție, liderul ALDE a afirmat doar: „Cred că nu vă pot răspunde în acest moment”.
„Cel mai bun moment ar fi începutul anului viitor, înainte de europarlamentare”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, legat de momentul oportun pentru a se decide prezidențiabilul.