Tăriceanu, despre referendumul din Turcia: Mă îngrijorează întotdeauna când există acumulare de putere în mâna unei singure persoane

Tăriceanu, despre referendumul din Turcia: Mă îngrijorează întotdeauna când există acumulare de putere în mâna unei singure persoane
Publicat: 18/04/2017, 14:57
Actualizat: 19/04/2017, 12:18

„Pe mine mă îngrijorează întotdeauna când există acumulare de putere în mâna unei singure persoane. Sigur, că formula pe care majoritatea populației din Turcia a votat-o nu este o formulă inedită. Republici prezidențiale mai există și în alte părți ale lumii, dar, spre deosebire de formula care a fost consacrată, o formulă bazată pe echilibrul puterilor în stat, cred că este întotdeauna preferabilă acumulării în mâna unei singure persoane a tuturor puterilor, în lipsa unor mecanisme de contrabalansare. Dar, până la urmă este puterea suverană a Turciei și în condițiile în care vor fi respectate standardele democrației, nu știu dacă avem noi foarte multe comentarii pe acest subiect”, a declarat, marți, președintele Senatului.

O poziție pe acest subiect a avut și fostul premier, Victor Ponta. Deși principalele formațiuni de opoziție din Turcia, respectiv Partidul Popular Republican (CHP) și Partidul Popular Democrat (HDP) au denunțat „acte de manipulare” și fraude electorale, contestând rezultatul referendumului de duminică, fostul premier, Victor Ponta, a scris pe Facebook că „rezultatul nu este contestat de nimeni”. Mai mult, Ponta a ținut să precizeze că „în Turcia e altfel” față de cum e în România unde „contează ce votează oamenii, doar dacă votează cum se așteapta „Propaganda” – altfel se consideră un vot greșit , contestat, criticat și care oricum merită și trebuie schimbat”.

„Poporul turc a votat / și rezultatul nu este contestat de nimeni – deși este foarte strâns ( doar 1,5 milioane voturi diferență)! Și „democrație” înseamnă că decizia aparține celor care votează. Problema este că Uniunea Europeană nu este mulțumită de rezultat / nici presa internațională / nici „deontologii” și Propaganda din țara noastră ( aia care sunt mai europeni decât europenii, mai democrați decât democrații și mai catolici decât Papa)”, a scris Victor Ponta pe pagina sa de Facebook.

„În Romania contează ce votează oamenii, doar dacă votează cum se așteapta „Propaganda” – altfel se consideră un vot greșit , contestat, criticat și care oricum merită și trebuie schimbat. Uite că în Turcia e altfel”, a mai scris Ponta.

Reamintim că turcii au ieșit, duminică, la urne pentru a vota la referendumul constituțional convocat de președintele Recep Tayyip Erdogan, în urmă căruia Turcia va deveni de facto o republică prezidențială, în care Erdogan poate rămâne președinte până în 2029. Majoritatea s-a pronunțat, la limită, cu 51% în favoarea proiectului de instituire a sistemului prezidențial, situație care îi va oferi prerogative sporite președintelui Recep Tayyip Erdogan, conform rezultatelor finale ale referendumului constituțional desfășurat duminică.

Comisia Electorală a luat o măsură extrem de controversată, care pune la îndoială corectitudinea votului: au fost acceptate la numărătoare și voturile fără ștampilă oficială, cu excepția cazurilor când se poate dovedi că ele au fost aduse din afara secțiilor de votare. Majoritatea turcilor din diaspora au votat Da, în România votul turcilor fiind împotriva lui Erdogan 55%-45%, ca și în multe alte țări, precum SUA, însă marile comunități turce din Vest au votat majoritar Da.

Schimbările constituționale propuse de Erdogan reprezintă cele mai mari modificări ale sistemului de guvernare al statului turc, de la înființarea republicii de către Kemal Ataturk, în 1923. Cei care îl susțin pe Erdogan spun că schimbările propuse ar moderniza statul turc, în timp ce opozanții arată că regimul autocratic al lui Erdogan ar primi și mai multe puteri.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum au reușit spionii Israelului să se infiltreze în Hezbollah. Liderii grupării au făcut o...
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Imagini greu de privit din Israel. Cratere uriașe, resturi de rachete și cartiere distruse în...
Doi pensionari români, prinși pe aeroportul din Munchen cu bijuterii în valoare de 650.000 de...
Prințesa Diana și propunerea indecentă făcută de Mohamed Al Fayed: „A ieșit din biroul lui...
Trucul care te ajută să plătești mai puțin la gaze. Factura va fi mult mai...
Topul judeţelor în funcţie de salariul mediu. În Bucureşti se câştigă aproape dublu faţă de...
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
Un bărbat a fost atacat de urs în plină zi, în județul Suceava! În ce...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Au voie utilajele agricole să circule pe drumurile publice? Cum depășești corect un utilaj de...
Iranul a lansat aproape 200 de rachete către Israel. Atacul a fost „mult mai mare”...
A fost găsită o planetă CA PĂMÂNTUL în jurul unei stele foarte aproape de noi
Decizie pentru românii cu mașini mai vechi de 15 ani. Pot ridica 3.000 de lei...
Top 10 cele mai mari pensii din România. Cu două îți cumperi un apartament de...
Hohote de plâns la Asia Express! Ce echipă a ajuns prima la Irina Fodor, în...
VIDEO China este pregătită de război
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
Cu ce se ocupă Cătălina, fiica lui Constantin Enceanu? A ales un drum diferit față...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Muntele Everest este o anomalie în Himalaya, iar cercetătorii au aflat de ce