Prima pagină » Știri politice » Tăriceanu, despre transpunerea Directivei: Nu cunosc. Nimeni nu poate să conteste necesitatea de a introduce prevederile în legislația noastră

Tăriceanu, despre transpunerea Directivei: Nu cunosc. Nimeni nu poate să conteste necesitatea de a introduce prevederile în legislația noastră

Tăriceanu, despre transpunerea Directivei: Nu cunosc. Nimeni nu poate să conteste necesitatea de a introduce prevederile în legislația noastră
Detalii pe Gândul.

„Nu cunosc care sunt amendamentele depuse, dar cred că nu puteți să contestați faptul, cred că nimeni nu poate să conteste necesitatea de a introduce Directiva Europeană în legislația noastră. (…) Eu cred că acele lucruri care sunt cuprinse în Directiva Europeană le vom cuprinde la rândul nostru în legislație. De alte lucruri nu vă pot face niciun fel de comentariu”, a declarat preșdintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, întrebat dacă susține amendamentele aduse de PSD și ALDE proiectului de transpunere a Directivei privind prezumția de nevinovăție, în care este prevăzută și dezinciminarea mărturiei mincinoase, infracțiune de care este acuzat.

Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că nu le va cere parlamentarilor ALDE să nu depună amendamente care exced prevederile Directivei.

„Nu, parlamentarilor nu li se poate cenzura de către nimeni, nici eu, nici dumneavoastră (presa-n.r.), nu aveți dreptul de a le cenzura posibilitatea de a amenda legislația. Parlamentul este făcut tocmai pentru a crea legislația așa încât aceste cereri să le faceți în altă parte”, răspuns Tăriceanu, întrebat dacă le va cere parlamentarilor ALDE să nu depună amendamente care exced prevederile Directivei.

Comisia pentru legile Justiției va începe de săptămâna viitoare, luni, dezbaterile privind modificarea Codurilor Penal și de procedură Penală, scopul fiind transpunerea Directivei PE referitoare la prezumția de nevinovăție.

Această Directivă prevede că statele membre „se asigură” că persoanele suspectate și acuzate „beneficiază” de prezumția de nevinovăție până la dovedirea vinovăției conform legii.

Directiva se aplică „persoanelor fizice care sunt suspectate sau acuzate în cadrul procedurilor penale, în toate fazele procedurilor penale, din momentul în care o persoană este suspectată sau acuzată de comiterea unei infracțiuni sau a unei presupuse infracțiuni până când hotărârea prin care se stabilește că persoana respectivă a comis infracțiunea în cauză rămâne definitivă”.

Citește și