Tăriceanu, după admiterea sesizării sale la CCR: „Ce a făcut DNA se numește corupția puterii”

Publicat: 27 02. 2017, 17:53
„Ceea ce a făcut DNA-ul poate fi catalogat ca un abuz de putere și vreau să spun fără niciun fel de echivoc că se numește corupție, corupția puterii. Paradoxul este că instituția care trebuie s-o combată se face vinovată de corupție, o instituție care nu are niciun fel de control, este regretabil”, a transmis Călin Popescu Tăriceanu. Întrebat dacă acțiunile Direcției Naționale Anticorupție pot fi puse pe seama scopurilor de natură politică, liderul ALDE a răspuns că și în acest caz a avut o astfel de impresie, mai ales că a atras de multe ori atenția cu privire la acest aspect. „Trimiterea unei părți din dosar la Parchet nu face decât să confirme că DNA nu respectă ordinea constituțională și vrea doar să se impună în stat”, a adăugat acesta. 
 
Președintele Senatului a mai spus și că ceea ce s-a întâmplat cu OUG 13 este o „premieră internațională nedorită” și că această admitere a sesizării sale nu face decât să pună lucrurile la locul lor: „Dacă mă bucur? Sigur că mă bucur, dar este nefiresc să mă bucur de normalitate. Normalitatea este ceva firesc”. Tăriceanu a ținut să sublinieze și că cei „care au o tentație cu anumite resorturi” și care l-au acuzat că are un discurs anti-justiție primesc acum dovada că afirmațiile lor sunt unele false. 
 
„Am observat o mișcare de dimineață care ar putea să înlăture rușinea căzută peste DNA, și anume au decis clasarea unei părți din dosar și trimiterea către Parchet a unei alte părți. Probabil că au aflat că vor pierde în fața CCR. Să știți că lucrurile nu sunt mai puțin grave, acest conflict a fost și rămâne în continuare să fie soluționat pentru viitor. Doresc să subliniez declarația ministrului Justiției Tudorel Toader, care a spus că e nevoie ca decizia să reglementeze și pentru viitor, astfel încât să nu mai planeze temerea că o parte din deciziile pe care le luăm ar putea fi anchetate de DNA”, a adăugat Tăriceanu, precizând că singurii în măsură să sancționeze deciziile politice ale Guvernului sunt alegătorii, „nu instituțiile de politică penală pe care le acoperă Parchetul”. 
 
Liderul ALDE a completat și că aceste acțiuni perturbă activitatea Cabinetului și că au existat și diverși reprezentanți ai unor instituții internaționale care i-au semnalat blocajul de la nivelul Executivului. Tăriceanu a explicat situația prin faptul că multora dintre cei care îndeplinesc funcții publice cu rol de decizie le este acum frică să-și pună semnătura pe diverse hotărâri, „tocmai pentru a nu risca să fie anchetate de organele de cercetare penală. Acestea sunt consecințele modului în care derapajele din justiție ne-au influențat”. 
 
Curtea Constituțională a decis luni că prin demersurile sale, după adoptarea OUG 13, DNA a făcut „lucruri care exced autorității” sale și că a existat un conflict juridic de natură constituțională între DNA și Guvern. Președintele CCR, Valer Dorneanu, a apreciat că verificarea condițiilor tehnice în care actul normativ a fost aprobat ține de competența Curții Constituționale, nu a DNA. El a arătat că ancheta privind OUG 13, care luni a fost declinată la Parchetul General, poate continua, în măsura în care ea vizează comiterea unor infracțiuni concrete și nu intră peste atribuțiile CCR privind legalitatea adoptării unui act normativ.