Îngrijorarea partenerilor externi după încercarea parlamentarilor de a modifica Codului Penal și Codului de Procedură Penală i-a determinat pe aceștia să ceară o întâlnire cu conducerea forului Legislativ.
După ce săptămâna trecută, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a avut o discuție de aproximativ jumătate de oră, în biroul său, cu însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, Dean Thompson, ambasada SUA i-a adresat o invitație și președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Surse parlamentare susțin că acesta a refuzat să meargă la sediul ambasadei SUA și a invitat ambasadorii în Parlament.
La întâlnirea de astăzi au participat pe lângă președinții celor două Camere ale Parlamentului, reprezentatul ambasadei SUA și ambasadorul Marii Britanii, ambasadorul Olandei și un reprezentant al ambasadei Germanie.
Dean Thompson nu a dorit să facă declarații înainte de întâlnire, cum declarații nu au făcut nici Valeriu Zgonea și Călin Popescu Tăriceanu.
Reacția lui Călin Popescu Tăriceanu
Președintele Senatului a dezvăluit că întâlnirea trebuia să aibă loc la reședința însărcinatului cu afaceri al ambasadei SUA, Dean Thompson, dar a refuzat acest format al întâlnirii, la care trebuiau să mai participe și co-președinții PNL, dar și președinții Comisiilor Juridice din Parlament. Călin Popescu Tăriceanu a precizat că nu s-au atins subiecte punctuale cum ar fi Codul Penal, dar s-a vorbit despre întărirea statului de drept.
„Am încercat să prezint chestiunile care se leagă de preocupările mai largi ale opiniei publice din România. Am făcut câteva precizări, pentru că foarte multă lume vorbește în România despre necesitatea consolidării statului de drept. Am făcut această precizare și reprezentanților diplomatici, stat de drept nu înseamnă întărirea instituțiilor represive ale statului, ci înseamnă instituții puternice care să fie capabile să apere drepturile și libertățile cetățenești în fața abuzurilor pe care, după cum vedem, unii le pot face la adresa cetățenilor în general, nu vorbesc de cazuri particulare sau de categorii particulare, parlamentari sau miniștri, vorbesc de toți cetățenii, pentru că toți sunt egali în fața legii”, a declarat Călin-Popescu Tăriceanu după întrevederea cu patru diplomați acreditați la București.
„Am vorbit despre faptul că eu, și nu numai, am sesizat preocupări legate de modul în care funcționează diferitele faze ale cercetărilor penale (…) Vedem permanent acest spectacol deplorabil al cătușelor, vedem acest show mediatic în care oamenii sunt purtați încătușați de colo până colo, lucru care sigur că înlătură atât prezumpția de nevinovăție, cât și creează o senzație de transfer a justiției din sala de judecată în stradă. Odată ce oamenii sunt fără posibilitatea de a se apăra în mod corect și de a avea un echilibru în fața judecătorilor, ei se duc de foarte multe ori, practic, gata acuzați, gata vinovați”, a spus președintele Senatului.
El a explicat că trebuie „acele corecții necesare în așa fel încât justiția să nu se îndepărteze de la rolul esențial, de la rolul ei imparțial”.
„Avem semnale care sunt îngrijorătoare potrivit cărora dosarele celor care sunt acuzați sunt însoțite de serviciile secrete până în faza de instanță, lucru care, după părerea mea, e complet inacceptabil. Vedem o interferență și o presiune care probabil funcționează într-o manieră foarte subtilă asupra celor care sunt chemați să împartă dreptatea”, a spus Tăriceanu.
Reacția ambasadorul Marii Britanii
La finalul întrevederii, pe lângă președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, singurul care a dat declarații despre întâlnire a fost ambasadorul Marii Britanii. Însărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA, Dean Thompson, cel care a convocat întâlnirea, nu a dorit să precizeze care au fost concluziile întâlnirii.