Tăriceanu face acuzații la adresa PNL și USR: Au strălucit prin absență la Biroul Permanent. Urma să vorbim despre proiectul privind votul în diaspora / USR: Tăriceanu mai aruncă o fumigenă în spațiul public
„Am venit la ședința Biroului permanent au fost patru membrii ai Biroului Permanent, vajnicii reprezentanți ai PNL și ai USR care au urlat ca din gură de șarpe că românii au fost umiliți la alegerile din 26 mai, au strălucit prin absență, deci dovedesc încă o dată că totul a fost numai o speculație politică și un joc penibil ca să plângă pe urma românilor din Diaspora și că nu îi preocupă cu adevărat care este soluția pentru ca să îndreptăm lucrurile. Altfel ar fi trebuit să fie astfel prezenți la ședința Biroului Permanent pentru a demara procedurile așa cum v-am prezentat mai devreme”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, vineri, la Parlament.
Președintele Senatului a adăugat că următoarea ședință a Biroului permanent a fost convocată pentru luni, de la ora 10.00.
„Sper ca următoarea ședință pe care am convocat-o luni la ora 10:00, luni de dimineața la ora 10:00 să aibă cvorumul necesar astfel încât deciziile de care v-am amintit să poată să fie luate și evident să urgentăm procedura și adoptarea proiectului de lege astfel încât în această sesiune, săptămâna viitoare el să fie adoptat, să meargă spre publicare în Monitorul Oficial și să încheiem aș spune un punct important în disputa politică care a frământat România în ultima perioadă. Eu cel puțin, vreau să arăt tuturor românilor din Diasporă pe care îi respect că nu a existat nici un fel de intenție ascunsă din partea vreunei autorități a statului de a le împiedica dreptul șa vot și ceea ce face Parlamentul acum cred că este cea mai bună demonstrație pentru a demonta aceste aserții”, a conchis Tăriceanu.
Ședința Biroului permanent al Senatului fusese convocată pentru, vineri, ora 14.00. De regulă, în această zi Parlamentul nu are activități.
Comisia specială comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru eleborarea, modificarea și completarea propunerilor legislative în materie electorală a decis ca votul în Diaspora să aibă loc pe parcursul a trei zile, respectiv vineri, sâmbătă și duminică.
Forul legislativ a mai aprobat, joi, un articol care prevede că alegătorii români din Diaspora, care se vor afla la rând sau în secția de vot la ora 21.00, când se închid secțiilor, să își poată exercita dreptul la vot.
Totodată, în cazul în care numărul membrilor Biroului electoral al unei secții de votare din străinătate este insuficient, atunci poate fi suplimentat cu personalul ambasadei sau cu români cu domiciliul în străinătate.
USR: Tăriceanu mai aruncă o fumigenă în spațiul public
Reprezentanții USR au transmis că președintele Senatului și liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu aruncă o fumigenă în spațiul public, atunci când acuză USR că nu a participat la ședința Biroului permanent de vineri pentru urgentarea procedurii proiectului votului în Diaspora.
„Domnul Călin Popescu Tăriceanu, președinte al Senatului și al ALDE, mai aruncă astăzi o fumigenă în spațiul public, acuzând că USR nu a participat la ședința Biroului Permanent în care trebuia să se decidă urgentarea procedurii parlamentare pentru proiectul votului în Diaspora. Biroul Permanent al Senatului a fost convocat de pe o zi pe alta, iar senatoarea Silvia Dinică care este secretar din partea USR în BP se află într-o delegație a Senatului la Forumul Global al Femeilor Lideri Politici”, au transmis reprezentanții USR, printr-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.
Sursa citată mai spune că „deși potrivit regulamentului, secretarul nu poate fi înlocuit în ședință, senatorul Cristian Ghica a fost azi prezent la ședință din partea USR, pentru a afla deciziile. Domnul Tăriceanu ar trebui să spună și că din cei 13 membri ai Biroului Permanent al Senatului opt sunt ai coaliției PSD-ALDE. Cu alte cuvinte, dacă liderul ALDE vrea să dea vina pe cineva pentru neîntrunirea cvorumului, să se uite în primul rând la colegii din PSD”.
Nu în ultimul rând, USR susține adoptarea rapidă a proiectului rezultat în Comisia de reformă electorală unde parlamentarii Tudor Benga și Radu Mihail au avut multe propuneri pentru a îmbunătăți procesul de votare în diaspora.