Prima pagină » Știri politice » Tăriceanu: Grațierea nu a inventat-o actualul Guvern. Nu înțeleg de ce atâta „ură și intransigență”

Tăriceanu: Grațierea nu a inventat-o actualul Guvern. Nu înțeleg de ce atâta „ură și intransigență”

Tăriceanu: Grațierea nu a inventat-o actualul Guvern. Nu înțeleg de ce atâta „ură și intransigență
„Acest proiect și această instituție a grațierii nu au inventat-o Guvernul actual sau actualul ministru de Justiție", a declarat președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, adăugând că nu e nicidecum un lucru inedit și nu ar trebui să privim cu atâta „ură și intransigență un lucru care trebuie discutat clar". Liderul ALDE a explicat și că nu înțelege indignarea pe care stârnit-o această inițiativă în spațiul public, mai ales că guvernul tehnocrat a dat o ordonanță de modificare a Codurilor Penale „de pe o zi pe alta și nu s-a mai supărat nimeni, n-a mai venit președintele să prezideze ședința".
„L-am ascultat pe ministrul Justiției care a venit cu o serie de argumente ce nu treubuie scăpate din vedere. Consider că până la urmă chiar și cei care au fost condamnați și sunt astăzi în închisori sunt totuși oameni. Acestor oameni nu le putem încălca demnitatea, au dreptul la propria demnitate și imagine. Au primit o pedeaspă, nu cred că este nevoie să aplicăm pedepse suplimentare.Condițiile în închisori sunt dramatice”, a răspuns Tăriceanu, întrebat fiind ce părere are despre dezbaterile iscate în spațiul public cu privire la legea amnistiei și cea a grațierii. 
 
Președintele Senatului a ținut să precizeze și că instituția grațierii nu a apărut peste noapte, inventată de noul Executiv sau de ministrul Justiției, ci că ea există de foarte mult timp, aplicându-se astfel de măsuri chiar și în perioada comunistă. Liderul ALDE a explicat că nu înțelege de unde atâta indignare relativ la acest Guvern, în condițiile în care și Cabinetul tehnocrat care tocmai a plecat de la Palatul Victoria a dat o ordonanță de modificare a Codurilor Penale și nu s-a mai revoltat nimeni.
 
„Această instituție a grațierii nu a inventat-o Guvernul actual sau actualul ministru de Justiție. Există din vremuri străvechi și în Antichitate exista grațierea. Și în perioada comunistă existau momente în care s-au făcut grațieri, și după 1990, în democrația nouă din România am avut în 1998 o lege sau o ordonanță de grațiere și amnistie și în 2002. Nu este un lucru inedit și nu cred că ar trebui să privim cu atâta ură și intransigență un lucru care ar trebui discutat clar (…) Este dreptul Guvernului la ordonanțe, la anumite inițiative legislative, nu înțeleg această indignare, mai ales că Guvernul care tocmai a plecat a dat OUG pentru modificarea Codurilor Penale de pe o zi pe alta și nu s-a mai supărat nimeni, n-a mai venit președintele să prezideze ședința”, a mai spus Tăriceanu.
 
Acesta i-a transmis din nou un mesaj președintelui Klaus Iohannis, solicitându-i să decidă dacă vrea să fie un președinte care respectă drepturile și libertățile cetățenilor sau unul subordonat Serviciilor, încălcând legea: „Astăzi nu mai avem Partidul Comunist, avem celelalte două instituții despre care credeam că vor merge pe cale democratizării. S-a discutat despre defecțiuni grave, excese, abuzuri în justiție. Acestea au devenit din ce în ce mai evidente în ultima perioadă. Și decizia pe care președintele a luat-o cu o zi în urmă , privind situația lui Coldea a confirmat acest lucru”, a precizat Tăriceanu.
 
„Președintele trebuie să se decidă dacă trebuie să fie garantul Constituției sau dacă dorește să fie omul sistemului, adică al Serviciilor și al procuraturii, încălcând legea. (…) Astăzi în România avem concentrarea puterii în mâna unei persoane care vrea să se impună discreționar numai pentru a-și satisface agenda proprie. Este extrem de grav, dacă nu se înscrie în normal, vom intra într-o criză politică profundă”, a avertizat  liderul ALDE.