„SPP se află sub conducerea președintelui țării. Dacă în cadrul serviciilor de informații Parlamentul are un rol, pentru că controlează aceste servicii prin comisiile de specialitate, dacă Parlamentul are un rol în numirea șefilor celor două servicii, în cazul SPP Parlamentul nu are un rol. Nici guvernul. Deci este o responsabilitate a președintelui și eu sper ca președintele să nu se facă totuși că plouă într-o astfel de situație. Trebuie discutată această situație inedită și anormală care, dacă nu va fi rezolvată, va afecta încrederea cetăenilor în buna și corecta funcționare a instituțiilor statului”, a declarat președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu la RTV.
Întrebat cum comentează reacția președintelui Klaus Iohannis, care a spus despre subiectul SPP că i se „pare o non-problemă”, Tăriceanu a spus că șeful statului trebuie să prezinte un punct de vedere oficial.
„Președintele de foarte multe ori dă aceste răspunsuri – e o non-problemă statul paralel, e o non-problemă aceasta. Nu știu care sunt problemele președintelui. Nu știu, poate fiind la Bruxelles prins cu alte activități – nu o spun periorativ – când va veni acasă cred că va trebui să ia cunoștiință de această situație și să aibă un punct de vedere oficial. (…) Nu e un război, dar e un semnal foarte puternic de neîncredere pe care îl dă guvernul unei instituții a statului. Din acest motiv cred că președintele Iohannis nu poate să dea răspunsul acela, care este, până la urmă, ușor pueril”, a adăugat președintele Senatului.
El a mai spus că, din punctul său de vedere, SPP ar trebui să fie parte a unui serviciu de pază și ordine, coordonat de Ministerul de Interne și care să fie în subordinea guvernului.
„După părerea e o anomalie. Nu cred că în alte țări serviciul de pază și protecție funcționează sub președinte. Acest serviciu ar trebui să facă parte din ansamblul structurilor care asigură paza și ordinea și cel mai normal și cel mai firesc ar fi să se găsească sub umbrela Ministerului de Interne”, a mai spus Tăriceanu.
Președintele Klaus Iohannis, a declarat, miercuri, la Bruxelles, întrebat cum vede decizia premierului Viorica Dăncilă de a renunța SPP, că nu s-a preocupat și că „i se pare o non-problemă”.
Liderul PSD Liviu Dragnea a relatat, luni, că un prieten al vicepremierului Paul Stănescu a fost trimis de șeful SPP, Lucian Pahonțu, pentru a-i spune că Dragnea va fi „executat”, iar Stănescu va fi „protejat” și va ajunge președinte al social-democraților. Paul Stănescu a confirmat, miercuri, declarația liderului PSD Liviu Dragnea.