Tăriceanu: Iohannis are o atitudine totalitară. Dictatorul se consultă cu poporul. Replica lui Turcan: „Să mai pună mâna pe un dicționar”
„În același timp cred că trebuie să respectăm ordinea constituțională democratică, de aceea am avut alegeri și această idee pe care președintele a lansat-o, de lansare unui referendum, se circumscrie unui alt tip de atitudine caracteristică regimurilor totalitare în care dictatorul discută direct cu poporul, peste capul instituțiilor democratice și se consultă cu poporul. Aceste consultări de multe ori sunt riscante. Să vă dau un exemplu: Germania de azi, după Al Doilea Război Mondial, când a redactat Constituția, a eliminat posibilitatea organizării de referendum tocmai de teama ca Germania să nu se reîntoarcă la epoca de dictatură. Regret această abordare din perspectiva declarațiilor pe care le-a făcut ieri președintele și a intenției manifestate de organizare a unei referendum”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, în cadrul unei conferințe de presă la Senat.
În replică, președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat, la Interviurile Gândul, că declarația președintelui Senatului este „una ruptă de realitate și una de disperare, în același timp”. Turcan i-a făcut o recomandare lui Tăriceanu: „Ar trebui să mai pună mâna pe un dicționar”.
„Grațierea favorizează un grup restrâns de oameni care și-ar dori să „se albească”. Arată și dispoziția pe care majoritatea PSD-ALDE o are: o majoritate privilegiată, care are puterea să dea legi pentru ea, și ceilalți oameni care plătesc taxe și impozite”, a mai spus Turcan.
Tăriceanu a calificat demersul președintelui Iohannis privind convocarea unui referendum drept unul „nepotrivit”, invocând, în acest context, o „Hotârâre de Guvern privitoare la strategia de combatere a corupției pe perioada 2016 – 2020, care stabilește clar care sunt opțiunile României în această privință” și o hotărâre a CSAT, „care stabilește și prioritățile și căile de acțiune pentru întărirea statului de drept și combaterea corupției”.
„Deciziile sunt deja luate, nu știu de ce mai convocăm referendum”, a mai spus Tăriceanu.
Președintele Senatului a avut o reacție și cu privire la raportul MCV, dat publicității miercuri, precizând că anumite concluzii l-au bucurat, dar criticând lipsa recomandării ca acest mecanism să fie ridicat și ridicând obiecții, totodată, și asupra recomandărilor Comisiei Europene în ceea ce privește regimul imunităților.
„Nu am stat să citesc în detaliu. M-am uiitat la concluzii, concluziile la un moment dat m-au bucurat (…) În mod normal ar fi fost ca concluzia finală să fie că se recomandă ridicarea MCV. Ei bine, nu. Așa cum am spus și în trecut, aici e o poveste fără sfârșit. Avem progrese ireversibile, dar tot timpul se mai găsește ceva de făcut. Sunt aberații. În raport m-am uitat la chestiunea care privește Parlamentul (…) Nu știu cum să invit pe fiecare senator să își motiveze un vot. E un vot, poate să fie deschis, secret, nu se motivează aceste decizii. Nu funcționează imunitatea în România altfel decât funcționează în altă parte”, a comentat Tăriceanu, adăugând faptul că va discuta cu Liviu Dragnea, Sorin Grindeanu și Teodor Meleșcanu pentru a transmite Comisiei Europene că nu mai doresc să coopereze în cadrul MCV.