„Se pare că discuția pe care am avut-o cu președintele, imediat după alegeri, nu era un simplu bluff. Se pare că are un plan care să ducă la schimbarea Guvernului și la instalarea guvernului lui, așa cum a făcut și în 2015, după accidentul de la Colectiv. Și acest lucru e foarte grav pentru că președintele trebuie să respecte ordinea constituțională, trebuie să respecte rezultatul alegerilor, chit că îi convin sau nu îi convin, trebuie să respecte voința cetățenilor. Președintele vrea să profite de această situație și cred că, dacă nu va da un mesaj și el în sensul de a arăta că este momentul să punem punct acestei tulburări care afectează România și mai ales marile orașe de câteva zile, face o greșeală mare”, a afirmat Tăriceanu sâmbătă seară la România TV.
El a susținut că PSD-ALDE au decis să retragă OUG 13 pentru că ”înțeleptul cedează întotdeauna”.
„Ne-am dat seama că dacă și noi scoatem oamenii în stradă riscul de a provoca ciocniri violente și totul să degenereze, riscul ca România să fie aruncată în aer a fost foarte mare. Acesta este motivul pentru care și noi am gândit la nivel politic și premierul Grindeanu cu toată responsabilitatea, am luat această decizie. În baza vorbei cunoscute care funcționează nu numai în România – înțeleptul cedează întotdeauna”, a explicat Tăriceanu.
El a criticat faptul că DNA se implică în cercetarea modului în care OUG 13 a fost adoptată.
”Premierul, împreună cu miniștrii Cabinetului, au dreptul să decidă asupra unor opțiuni politici, nu are dreptul să ancheteze DNA. Asta este problema. E un abuz de putere neimaginat. Și săptămâna viitoare, când voi avea discuțiile și cu ambasadorii și cu reprezentanți la nivelul Parlamentului European, voi semnala acest lucru fără niciun fel de reținere. (…) Sunt puteri scăpate de sub control. DNA ar trebui să răspundă, pentru că există CSM care ar trebui să observe aceste lucruri. Eu văd că CSM este ocupat, prin declarațiile pe care le-a făcut, să devină jucător politic, să spună care este politica penală în România pe care să o decidă Parlamentul și Guvernul. Dar aceste lucruri nu le vede, de aceea spun că există un dereglaj grav la nivelul funcționării instituțiilor importante”, a conchis președintele Senatului.