Tăriceanu își „cumpără” partid pentru a candida la prezidențiale. Cine face parte din conducerea interimară

Publicat: 25 07. 2014, 16:23
Actualizat: 19 05. 2015, 15:32

La aproximativ o lună după ce și-a anunțat intenția de a forma un nou partid – Partidul Liberal Reformator și pe aceea de a candida la președinția României, Călin Popescu Tăriceanu a găsit și soluția pentru ca acest partid să apară foarte repede fără a trece prin toate etapele înființării unui partid de la zero. Astfel, Partidul Național al Mediului va fi preluat de Tăriceanu și oamenii săi, iar la Congresul din luna august numele acestuia va fi schimbat în Partidul Liberal Reformator.

Noua conducere interimară a PLR, care va funcționa până la congresul din 1-2 august, este formată din următorii: președinte – Grațiela Gavrilescu, membri ai biroului de conducere – Alexandri Nicolae, Anuțoiu Elena, Calotă Florică, Chițoiu Daniel, Cupa Ion, Gerea Andrei, Guran Virgil, Ilieșiu Sorin, Marcu Nicu, Mateescu Marius Nicolae, Mihuț Ovidiu, Palașcă Viorel, Păun Gabriela, Stroe Radu, Stănișoară Mihai, Tararache Mihai, Taloș Mirel, Teju Sorin și Uțiu Ioan.

„Având în vedere situația politică incertă de pe eșicherul politic național, observând tendința de pierdere a identității doctrinare a Partidului Național Liberal, precum și scăderea dramatică a credibilității și consistenței ofertei partidelor verzi din România, la inițiativa Partidului Național al Mediului, s-a contactat Grupul de Inițiativă pentru Păstrarea Identității Liberale. S-a propus formarea a două comisii de lucru, care să aibă ca obiective -plecând de la premisa schimbării prin congres a denumirii partidului în Partidul Liberal Reformator (PLR)”, se arată într-un comunicat al Partidului Național al Mediului.

Prin acest demers, oamenii din jurul lui Tăriceanu nu vor trebui să treacă prin toate procedurile necesare înființării unui nou partid, apelând astfel la varianta unui partid înregistrat deja la Tribunal, căruia i se schimbă doar numele.

Printre obiectivele noului partid se numără susținerea candidaturii la președinție a lui Călin Popescu Tăriceanu.

„În aceste vremuri nesigure din punct de vedere politic se impune candidatură din partea unui politician de calibrul lui Călin Popescu Tăriceanu”, susține actualul președinte al Partidul Național al Mediului; Nicolae Mateescu.

Congresul prin care Partidul Național al Mediului se va transforma în Partidul Liberal Reformator este programat la începutul lunii august.

La începutul lunii iunie, Tăriceanu a lansat „grupul de inițiativă pentru păstrarea identității liberale”, pentru ca în urmă cu o lună să anunțe înființarea PLR și candidatura sa la prezidențiale.

Apariția noului partid a fost atent pregătită de fostul vicepremier, Daniel Chițoiu, de fostul șef al SIE, Cătălin Harnagea, și de Dorin Marian, fostul șef al Cancelariei premierului Tăriceanu.

 

Site-ul oficial al Partidului Național al Mediului nu funcționează, partidul fiind activ doar cu o pagină pe Facebook.

„Partidul Național al Mediului este un partid de centru, tânăr, care dorește promovarea unor politici de mediu pentru dezvoltarea durabilă a României și pentru îmbunătățirea nivelului de trai al românilor”, scrie pe pagina de Facebook a partidului. În postările promovate de Partidul Național al Mediului apar foarte multe care se opun proiectului minier de la Roșia Montană.

Înaintea campaniei pentru europarlamentare, într-un comunicat postat pe site-ul sindicatului cadrelor militare disponibilizate, Mircea Dogaru anunța că SCMD a oferit sprijin pentru a participa la alegeri Partidului Național al Mediului, dar BEC a constatat că acest partid nu întrunește condițiile legale pentru a participa la scrutin.