Prima pagină » Știri politice » Tăriceanu, la BBC: Justiția în România nu e independentă. Guvernul, bine intenționat cu OUG 13

Tăriceanu, la BBC: Justiția în România nu e independentă. Guvernul, bine intenționat cu OUG 13

Tăriceanu, la  BBC: Justiția în România nu e independentă. Guvernul, bine intenționat cu OUG 13
Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, într-un interviu pentru BBC, că modul în care Guvernul a comunicat pe marginea adoptării OUG 13/2017 a dus la reacția străzii, insistând că Executivul a fost bine intenționat, în acest sens. Mai mult, liderul ALDE a respins percepția, existentă atât la nivelul țării, cât și în afara ei, potrivit căreia conflictul, care a dus la protestele de stradă, s-ar purta între oficialii corupți și societatea care luptă împotriva corupției și a susținut, în continuare, că sistemul judiciar din România nu e independent.

Liderul ALDE a recunoscut, pentru BBC, că acțiunile Guvernului și modul în care au fost comunicate au fost „stângace”, a dar insistat că au fost bine intenționate.

În schimb, Tăriceanu a respins percepția, existentă atât la nivelul țării, cât și în afara ei, potrivit căreia conflictul, care a dus la protestele de stradă, s-ar purta între oficialii corupți și societatea care luptă împotriva corupției.

„Regret că trebuie să spun asta, dar sistemul judiciar din România nu este independent și aceasta este adevărata problemă care ar trebui dezbătută în viitor”, a spus Tăriceanu.

Președintele Senatului a creionat, relatează BBC, o imagine a procurorilor, în special a celor de la Direcția Națională Anticorupție (DNA), care fac „echipă” cu serviciile secrete. Tăriceanu i-a acuzat pe procurori că merg mână în mână cu judecătorii și că încalcă libertățile civice ale cetățenilor români într-un mod care nu a mai fost văzut de pe vremea comunismului.

„DNA și serviciile de informații sunt percepute acum ca instituții care nu respectă cadrul legal, care sunt corupte ele însele și care sunt folosite ca pârghii importante în lupta politică din România”, a declarat președintele Senatului.

Unul dintre motivele care a stârnit furia străzii, în utimele zile, a fost cauzat de rapiditatea cu care Guvernul a adoptat ordonanța, fără a da posibilitatea unei dezbateri, mai notează BBC. Însă Guvernul va schimba acest lucru, dă asigurări Tăriceanu, care a anunțat o consultare largă, la care vor fi invitate și grupurile civile care fost active pe perioada protestelor.

Peste 200.000 de oameni au participat la cel mai mare miting de protest din ultimii 27 de ani din București, cerând în Piața Victoriei demisia Guvernului. Manifestanții au umplut până la refuz platoul din fața sediului Guvernului, dar și străzile care duceau spre piață, scandând „Demisia! Demisia”, „Hoții!”, „DNA, să vină să vă ia”. Bucureștenilor li s-au alăturat studenți veniți din marile centre universitare, Cluj, Timișoara sau Constanța. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă la Sibiu, Iași, Brașov, Arad, Timișoara, Craiova sau Constanța.

În timp ce sute de mii de oameni erau în stradă, premierul Sorin Grindeanu anunța, într-o emisiune TV, că nu va pleca de la Palatul Victoria.

”Modalitatea prin care un guvern poate fi dat jos este prin moțiune de cenzură, pentru că cealaltă, cea prin care mi-aș da eu demisia, nu se poate – fiindcă nu mi-o dau”, a spus Grindeanu.

 

 

Autor