Tăriceanu, la GÂNDUL LIVE: E complicat de răspuns dacă Băsescu îl va desemna pe Ponta premier. La o desconsiderare a votului, trebuie să avem o reacție tranșantă, inclusiv suspendarea
Fostul premier și președinte al PNL, Călin Popescu Tăriceanu, crede că președintele Traian Băsescu „va forța lucrurile” după alegeri încercând să facă o altă nominalitzare de premier decât Victor Ponta, însă aceasta nu va fi din afara USL. Tăriceanu nu exclude însă și o altă mutare a șefului statului care, dacă va fi în „desconsiderarea votului popular”, ar trebui să fie urmată de o reacție tranșantă a USL, inclusiv suspendarea.
VEZI INTERVIUL DE LA GÂNDUL LIVE
„E foarte complicat de răspuns dacă Băsescu îl va desemna pe Victor Ponta premier, cunoscându-l pe Traian Băsescu e posibil să găsească o alternativă. Va forța lucrurile. Dacă o astfel de decizie o va lua poartă germenii unei crize politice. Nu cred că va face o numire din afara USL. (…) Dacă vom asista la o desconsiderare a votului popular, trebuie să avem o reacție tranșantă, inclusiv trebuie luată în calcul suspendarea”, a declarat Tăriceanu, la GÂNDUL LIVE.
Liderul PNL a adăugat însă că nu a sesizat la nivelul USL „o dorință neînfrânată de a dezgropa securea războiului” cu Traian Băsescu. „Nu aș putea să spun că am sesizat o dorință neînfrânată de a dezgropa securea războiului pe nemestecate. Există conștiința responsabilității. Nu ne jucăm cu suspendarea. În anumite condiții trebuie avută în vedere și suspendarea”, a spus el.
Cât îl privește pe Victor Ponta, varianta convenită de premier la nivelul USL, Călin Popescu Tăriceanu a susținut că acesta a evoluat foarte mult, nu doar odată cu instalarea în funcția de șef al guvernului, ci de la preluarea conducerii PSD. Liderul liberal precizat că, în condițiile în care Băsescu va face o altă mutare menită să dea peste cap deciziile USL, Uniunea va lua toate măsurile pentru „securizarea parlamentarilor” astfel încât „să nu le tremure picioarele”.
În plus, chiar dacă nu are vreo „veste” că se va regăsi printre viitorii miniștri, liberalul spune că este nevoie de o „reîmprospătare” a echipei guvernamentale.
„Văd USL rezistând mai mult decât anul viitor”
Călin Popescu Tăriceanu consideră că USL va rezista după alegeri și trebuie să-și atingă obiectivele, inclusiv cel al câștigării prezidențialelor, însă pe termen lung trebuie găsită o formulă ca PNL și PSD să-și urmeze calea firească.
„Văd USL rezistând mai mult decât anul viitor. La un moment dat trebuie găsită o formulă prin care fiecare să ne urmăm calea. PNL are o situație mai complicată decât PSD. PSD e singur pe stânga. Interesul este să nu cădem în posibila capcană și fiind alături de PSD să părem că suntem mai apropiați de stânga”, a spus liderul PNL.
Până la o transare a situației, obiectivele pe care Tăsriceanu a spus că trebuie atinse sunt câștigarea parlamentarelor, gestionarea situației economice din 2013, care nu se întrevede a fi tocmai roz, iar apoi adjudecarea fotoliului de președinte, cursă în care este înscris Crin Antonescu. Despre acesta, liderul PNL a apreciat că „intermezzo-ul prezidențial” nu a fost suficient pentru a face o evaluarea a evoluției sale, ca în cazul Ponta, comentând că probabil Antonescu ar fi trebuit să fie mai vizibil.
În privința anului viitor, Tăriceanu a spus că din punct de vedere economic, taxele nu ar trebui mărite. Argumentul său a fost că o majorare a impozitelor în condițiile unui nivel mare al evaziunii ar pune presiune și mai mare pe contribuabilii care își achită obligațiile către stat.
„Nu am înțeles nici până astăzi rostul cooptării lui Gigi Becali în PNL”
Regăsirea lui Gigi Becali între candidații USL via PNL nu este în continuare considerată o soluție bună de către Călin Popescu Tăriceanu. Liderul PNL s-a declarat neîncrezător în argumentele că o candidatură a lui Becali aduce avantaje liberalilor.
„Nu am înțeles nici până astăzi rostul cooptării lui Gigi Becali în PNL. Aștept să văd care a fost ideea călăuzitoare, dacă a fost una”, a comentat Tăriceanu.
Gândul a transmis LIVE VIDEO și LIVE TEXT interviul cu liderul PNL Călin Popescu Tăriceanu:
– O campanie pe teren este indispendabilă, mai ales că este un sistem uninominal. A trebuit să evoluăm, campania se desfășoară prim metodele uzitate, out door sau contact direct cu cetățenii. Am parcurs toate zonele sectorului. Am avut întâlniri într-un cadru deloc formal.
– E greu de dat o cifră a cât costă o campanie electorală în București. Mi-e greu să fac o evaluare exactă.
– Problema nu se pune dacă vrea sau nu Băsescu. Eu nu m-am aflat în treabă cum afirmă președintele. Am răspuns unei întrebări foarte insistente venite de la ziariști, au fost unele speculații în mediile politice probabil. Am dat un răspuns clar: desemnarea premierului trebuie să se facă după criterii uzuale. Primul ministru este candidatul partidului care a câștigat majoritatea în alegeri. Desemnarea premierului nu se poate face în desconsiderarea electoratului. Acesta a fost principalul element al răspunsului meu.
– Președintele pare să desconsidere democrația.
– Teoretic pot să vă spun că da, în situația de acum nu. A o accepta în condițiile în care există un acord în USL, nerespectarea unei reguli a jocului ar duce la o situația în care eu m-aș dezonora.
– E foarte complicat de răspuns dacă Băsescu îl va desemna pe Victor Ponta premier, cunoscându-l pe Traian Băsescu e posibil să găsească o alternativă. Va forța lucrurile. Dacă o astfel de decizie o va lua poartă germenii unei crize politice. Nu cred că va face o numire din afara USL.
– Cred că vom găsi o formulă de a securiza parlamentarii, să nu le tremure picioarele.
– Nu am înțeleg nici până astăzi rostul cooptării lui Gigi Becali în PNL. Aștept să văd care a fost ideea călăuzitoare, dacă a fost una. Mă surprinde blazarea în care se derulează campania. Au fost prea puține dezbateri directe.
– Cauzele sunt că în percepția publică USL pare să fie câștigător, ARD pare resemnat.
– Am niște sondaje făcute în sectorul 1. Stăm bine. Am fost mai mult pe teren acum, decât am făcut-o în 2008.
– Nu am vreo veste acum că voi face parte dintr-un nou guvern. Cred că ar fi utilă o reîmprospătare.
– Deciziile de suspendare a fondurilor se iau pe baza contraperformanței celor care au fost înainte. Nu se poate spune că guvernul nu și-a făcut treaba. Eu cred că ar fi trebuit să facă mai mult, să vorbească cu cei de la FMI să pună în stand-by privatizări gen Oltchim.
– Ponta a evoluat din momentul în care a fost ales președinte al partidului, nu doar de când e la guvernare.
– De Crin Antonescu nu pot spune același lucru, a făcut un scurt intermezzo prezidențial, nu e suficient, probabil ar fi putut să fie mai vizibil.
– Văd USL rezistând mai mult decât anul viitor. La un moment dat trebuie găsită o formulă prin care fiecare să ne urmăm calea.
– PNL are o situație mai complicată decât PSD. PSD e singur pe stânga. Interesul este să nu cădem în posibila capcană și fiind alături de PSD să părem că suntem mai apropiați de stânga.
– USL ar trebui să dea un singur candidat la președinție. Există un candidat potențial, Crin Antonescu. Există o anumită prefigurare. Interesul celor două partide e ca alianța să funcționeze bine și să-și atingă obiectivele.
– 2013 nu este un an roz economic. Eu văd lucrurile nu cu pesimism, dar cerul mi se pare a fi întunecat. Angajamentul USL este de a nu face amputări de salarii și pensii.
– Sunt împotriva creșterilor de taxe. Într-o economie funcțională și așezată dacă vrei să aduci bani la buget soluția e mărirea taxelor. La noi, nu. Cred că viitorul guvern trebuie să declare război împotriva fraudei, corupției.
– Corupția e întreținută și alimentată de o parte din administrație.
– Înainte de a porni cu dreptul înainte la suspendare, cred că discuțiile trebuie să invetereze situația de fapt la alegeri. Cred că și Băsescu înțelege că lucrurile s-au schimbat foarte mult față de 2008-2009. Dacă atunci avea popularitate, acum e un președinte slăbit. Ponta a avut o experiență într-o perioadă scurtă de timp edificatoare cu Băsescu. Dacă vom asista la o desconsiderare a votului popular, trebuie să avem o reacție tranșantă, inclusiv trebuie luată în calcul suspendarea.
– Nu aș putea să spun că am sesizat o dorință neînfrânată de a dezgropa securea războiului pe nemestecate. există conștiința responsabilității. Nu ne jucăm cu suspendarea. În anumite condiții trebuie avută în vedere și suspendarea.
Președintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, că Ioan Rus și Călin Popescu Tăriceanu trebuie să nu se mai „perpelească” legat de o eventuală nominalizare în fruntea Guvernului, menționând, ironic, că se gândește la Adrian Năstase și Dan Voiculescu.
„Tăriceanu a spus să nu se dezonorează să fie prim-ministru. Bă frate, da’ cine a vrut să te onoreze? La fel și domnul Rus… Dragă domnule Rus, îți spun și ție, și lui Tăriceanu că nu sunteți pe lista mea de premieri! Nu vă mai perpeliți cu onorul, că rămâne nereperat”, a declarat Traian Băsescu într-o declarație de presă în care a acuzat că actualul guvern condus de Victor Viorel Ponta este predispus la fraudarea alegerilor.