„Atât eu, cât și partenerul de coaliție PSD, președintele partidului, Liviu Dragnea, suntem în orice moment dispuși să acordăm votul în Parlament pentru remaniere. Mai departe, ce pași face primul-ministru nu știu, este opțiunea domniei sale, dar bazat pe experiența pe care am avut-o, într-o situație de acest gen eu nu aș fi ezitat nicio secundă să cer Parlamentului votul pentru formula de remaniere sau de restructurare pe care doresc să o propun. (…) Nu știu ce gânduri are dna prim-ministru. Ce face doamna prim-ministru în acest moment, nu sunt la curent”, a declarat la România TV liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.
El a mai spus că este „treaba primului ministru” să decidă când va cere votul Parlamentului pentru o eventuală restructurare a Executivului și l-a acuzat pe președintele Klaus Iohannis că este „în afara Constituției” pentru că a refuzat cele trei propuneri de miniștri.
„Președintele este în afara Constituției. Dacă persoanele nu au vreo interdicție de execitare a drepturilor civice, dacă nu au interdicția de a ocupa funcții publice, atunci poate președintele să refuze propunerile făcute de primul-ministru. Altfel, singura persoană care este responsabilă pentru îndeplinirea programului guvernamental este primul ministru. Președintele nu are nicio prerogativă în îndeplinirea programului guvernamental. Deci în ceea ce privește legalitatea, președintele poate să aibă obiecțiuni, dar nu este cazul propunerilor înaintate, dar în ceea ce privește oportunitatea președintele nu are nici cel mai mic rol de jucat. Din această păerspectivă, președintele este în afara Constituției”, a adăugat Tăriceanu.
Premierul Viorica Dăncilă a anunțat va transmite marți seară președintelui Iohannis propunerile de numire ca miniștri interimar a Anei Birchall la Justiție, a lui Eugen Teodorovici la Fonduri Europene și a lui Radu Oprea la Românii de Pretutindeni.
Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că nu este de acord cu remanierea și că i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să vină cu alte propuneri sau cu miniștri interimar, propunerile considerându-le nepotrivite.