Tăriceanu a spus, joi, la Arad, în cadrul unei conferințe de presă, că pachetul de legi de reformă a justiției are scopul consolidării acesteia, în pofida „țipuriturilor” celor care protestează.
„Pachetul de legi de reformă a justiției are următorul scop, în pofida sloganurilor pe care le strigă unii protestatari: urmărește consolidarea independenței justiției, întărirea capacității justiției de a fi independentă, scoaterea de sub influența politică a numirilor în funcții înalte din Procuratură din zona politică. Deci, în pofida strigăturilor și țipuriturilor din piață, vrem să întărim independența și nu cum încearcă unii să spună, că vrem control politic. Controlul politic înseamnă numirea lor de către președinte, care este politic, și nu de către CSM, și ceea ce vrem noi este să punem CSM-ul să facă aceste numiri”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu.
De asemenea, președintele ALDE a declarat că se dorește reformularea articolelor referitoare la responsabilitatea magistraților, în condițiile în care s-au petrecut „abuzuri grave” în justiție.
„Din păcate, în decurs de zece ani, această prevedere de răspundere nu a funcționat și acest lucru a dus la abuzuri foarte grave care, în final, au vizat categorii largi sociale de cetățeni, care au trebuit să-și caute dreptatea în altă parte. România are printre cele mai multe procese la CEDO, care arată modul defectuos și abuzurile grave care s-au petrecut în justiție. Legea trebuie să fie una pentru toți și, din păcate, în România nu este. Este nevoie de o reformă adevărată a domeniului justiției, fără de care poveștile cu statul de drept sunt de spus seara la copii. România dacă nu reușește să pună pe picioare un sistem de justiție care să inspire încredere cetățenilor, nu putem vorbi de statul de drept în România”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu.
Totodată, președintele ALDE a precizat că „fantezia persoanelor” care protestează „nu are limită” și că nu crede că manifestanții au înțeles „despre ce e vorba”.
„Fantezia celor care manifestă n-are probabil o limită. E bine că au multă fantezie și asta este pata de culoare, că altfel ar fi triste manifestările de stradă. Având în vedere revendicările celor care sunt în stradă, mă îndoiesc că au înțeles despre ce e vorba. Foarte multă lume, cred că dacă ajunge să se informeze numai de pe rețelele de socializare unde apar strigăte de luptă, haideți la miting, nu pare să fie foarte bine informată. Cu tot respectul pentru cei care-și manifestă astfel opțiunile, până la urmă nu există altă instituție de legiferare decât Parlamentul. Care este legitimitatea revendicărilor celor care ies în stradă? Din punct de vedere numeric, putem să calculăm repede cât reprezintă din ansamblul votanților sau societății. E bine că sunt și voci critice, dacă ar fi și informate, ar fi și mai bine”, a conchis Călin Popescu Tăriceanu.