Tăriceanu: Nu am cum să revin asupra deciziei de a părăsi PNL; nu mă mai regăsesc în partid

Publicat: 28 02. 2014, 14:58
Actualizat: 28 09. 2018, 22:29

Senatorul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, vineri, că nu are cum să revină asupra deciziei de a părăsi PNL, el arătând că nu se mai regăsește în partid în condițiile în care PNL a devenit o formațiune lipsită de toleranță față de libertatea de gândire și de expresie politică a propriilor membri.

„Eu am luat o decizie care pentru mine este foarte grea, o decizie care m-a făcut să-mi calc pe inimă. Nu aș fi vrut niciodată să fac acest lucru. Dar, atâta vreme cât în PNL văd lucrurile deteriorându-se, așa cum s-a întâmplat în ultima perioadă, acum când văd în PNL un partid care este lipsit de toleranță, de un lucru care mie mi se pare fundamental și anume libertatea de gândire și de expresie politică a fiecăruia dintre noi, dacă acesta e stilul de comportament de reprimare a tuturor vocilor care îndrăznesc eventual să se ridice, eu nu mă mai regăsesc într-un astfel de partid”, a spus Tăriceanu, la Adevărul live.

El a arătat că senatorul Sorin Ilieșiu a fost exclus din PNL într-o manieră care nu este demnă de un partid democratic sau de un partid liberal.

„PNL a ajuns să fie un partid în care mulți dintre lideri – poate unii, sigur, au interese – dar sunt zăgăzuiți în exprimare de temeri, de frici că sunt dați la o parte din diferite funcții, că-și pierd funcții, că-și pierd poziții. Nu se poate așa ceva”, a spus Tăriceanu.

El a arătat că a auzit jurnaliști și analiști spunând că în PNL se practică un stil autoritar de către actualul președinte Crin Antonescu, care nu este propriu nici unui partid democratic, nici unui partid liberal.

„Mi-e neplăcut să spun: a existat în ultima perioadă un fel de degradare a comportamentului unora dintre colegi. De aceea, în final, am luat aceată hotărâre asupra căreia este evident că nu am cum să revin”, a spus Tăriceanu.

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, care a demisionat miercuri din PNL, a anunțat că a luat decizia de a înființa Partidul Reformator Liberal (PRL), prin formarea unui comitet de inițiativă, menționând că „sute de persoane” l-au asigurat de sprijinul lor.