Prima pagină » Știri politice » Tăriceanu nu mai vrea ca judecătorii CCR să fie sesizați. „Parlamentul nu a publicat vreodată în Monitorul Oficial hotărârile negative. Ele nu se redactau”

Tăriceanu nu mai vrea ca judecătorii CCR să fie sesizați. „Parlamentul nu a publicat vreodată în Monitorul Oficial hotărârile negative. Ele nu se redactau”

Tăriceanu nu mai vrea ca judecătorii CCR să fie sesizați. „Parlamentul nu a publicat vreodată în Monitorul Oficial hotărârile negative. Ele nu se redactau
Tăriceanu: Parlamentul nu a publicat vreodată în Monitorul Oficial hotărârile negative, ele nu se redactua

După ce Curtea Constituțională a obligat Senatul să publice hotărârea în cazul senatorului Dan Șova, care a primit 79 de voturi pentru încuviințarea reținerii și arestării preventive și 67 împotrivă, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a transmis un comunicat în care susține că niciodată nu s-au publicat hotărârile negative în Monitorul Oficial.

„Nu încape nicio îndoială că Senatul se va conforma deciziei Curții Constituționale. Trebuie totuși menționat faptul că în cei 25 de ani scurși de la Revoluția din 1989, Parlamentul nu a publicat vreodată în Monitorul Oficial hotărârile negative. Ele nu se redactau. Decizia de azi a Curții Constituționale schimbă complet cutuma parlamentară”, afirmă Tăriceanu.

Președintele Senatului crede că ar fi de bun augur și „un semn al revenirii la normalitate” dacă „CCR nu mai este sesizată în viitor cu vreo cerere de soluționare a unor presupuse conflicte juridice de natură constituțională între autorități sau instituții ale statului.

„Ar fi binevenit ca CCR să revină la rolul său de bază, acela de a se pronunța asupra constituționalității legilor adoptate de Parlament. Consider că puterile statului își pot rezolva diferențele de opinii prin dialog direct, fără intervenția CCR. În acest sens, este extrem de relevant faptul că la Senat, dar și în Camerele reunite, ca urmare a consultărilor, grupurile parlamentare s-au manifestat consensual în a pune de acord dispozițiile legale cu Constituția, în ceea ce privește majoritatea necesară adoptării hotărârilor de încuviințare a cererilor de reținere sau arestare a unui parlamentar. Nu a fost necesar nici măcar un dialog între instituții”, subliniază președintele Senatului.